UPDATE Monica Anisie revine asupra numărului de locuri pe care îl alocă masteratului didactic. După ce inițial a spus că sunt 200 de locuri, la intervenția președintelui Consiliului Rectorilor Anisie a afirmat că sunt 400 de locuri.
Guvernul Orban pilotează masteratul didactic alocând doar 200 de locuri pentru această rută de pregătire inițială a profesorilor, care ar urma să se realizeze în 4 universități. Anunțul a fost făcut de ministrul propus al Educației, Monica Anisie, la audierile care au loc în aceste momente în comisiile parlamentare. Întrebată care sunt cele 4 universități care pilotează masteratul, Anisie a refuzat să le numească, însă a precizat că “sunt universitățile cele mai de prestigiu din România”.
“Țin să vă anunț că am publicat pe site-ul ministerului proiectul de HG care prevede cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar și fac mențiunea că pentru acest an Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și-a propus o creșetere semnificativă a cifrelor pentru învățământul profesional și dual. Am alocat și cifră de școlarizare pentru masteratul didactic, sunt 200 de locuri repartizate pentru 4 universități”, a anunțat Anisie.
VIDEO Audierea ministrului propus al Educației, Monica Anisie:
Monica Anisie, cele mai importante declarații din cadrul audierilor:
- Țin să vă anunț că am publicat pe site-ul Ministerului Educației proiectul de HG care prevede cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și universitar și fac mențiunea că, pentru acest an, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și-a propus o creștere semnificativă a numărului de locuri pentru învățământul profesional și profesional dual, ca o măsură de susținere și dezvoltare a acestui tip de învățământ
- Am alocat și cifră de școlarizare pentru masteratul didactic, sunt 200 de locuri repartizate pentru 4 universități
- Pentru susținerea excelenței în universitățile din România, am alocat resurse financiare pentru cele 3 universități membre în consorțiile europene. Universitățile cu domenii incluse în clasificările internaționale, clasificarea Shanghai cum este cunoscută, au primit un premiu pentru excelența academică. Îmi exprim speranța că toate universitățile din România vor fi motivate și vor face cunoscut mediul academic universitar din România în plan internațional
- Îi mulțumesc dnei Cristina Iurișniți că la audieri m-a atenționat că ar fi bine să mă aplec asupra educației pentru sănătate și în felul acesta am dispus în cadrul MEC să se constituie un grup de lucru pentru a realiza stategia pentru educatie pentru sanatate, o strategie nationala, pentru că așa cum este normal ytebuie să fim proecupati si de sanatatea copiilor, studentilor, elevilor șamd… dar și a cadrelor didactice. O invit pe dna deputat să fie parte a grupului de lucru
- Surpriza zilei care nu mai este o surpriză pentru că presa a făcut deja public acest lucru, astăzi am început procedura de transparentizare a tezelor de doctorat. Îi mulțuemsc pe această cale dlui deputat Turcescu că la prima mea audiere m-a atenționat asupra acestui lucru și m-am aplicat încă din decembrie asupra acestui fapt și, iată, astăzi, chiar în acest moment puteți intra pe site și să vizualizați primele teze pe care noi le-am pus în transparență publică
- Cam acestea sunt cele mai relevante activități din ultimele două săptămâni, pe lângă activitățile coordonate de colegii mei secretari de stat, cum ar fi activitatea pe care dna secretar de stat o coordonează, și anume grupul de lucru pentru realizarea planurilor-cadru în acord cu legea care prevede reducerea nr de ore. Asta am vrut sa precizez pentru că în spațiul public a apărut, așa, o știre cum că MEC nu își dorește reducerea numărului de ore începând cu anul școlar 2020-2021.
Robert Turcescu, întrebare:
- Sunt uluit că astăzi trăim realmente un timp istoric. Adică, să avem deja publicate lucrările de doctorat, chestiune absolut firească, normală într-o țară în care se prespune că doctoratul este o lucrare de cercetare disponibilă marelui public!… Noi am trăit, însă, vreme de 30 de ani cel puțin, în situația în care am ajuns să considerăm că un doctorat bine făcut este excepția, nu regula. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că astăzi avem un început, 1000 de lucrări din miile de lucrări care ar trebui publicate, că eu le iau în calcul și pe cele dinainte de ’89 care ar trebui să apară online…
- Mai am o rugăminte, doamna ministru, mai ales că, iată, vă dovediți un ministru care nu doar zice, ci și face. Și am și termen de comparație: stați vizavi de un alt ministru care a promis de asemenea că va face și va drege, va publica, și n-a mai publicat nimic.
- Mai avem o rană în lumea academică, ea se numește Academia pentru Științele Securității Naționale. Desființați-o, doamnă! E o mizerie! Asta nu are ce să caute într-o lume universitară normală, firească! Nu are ce să caute.
- Dar e foarte greu de desființat. O să vedeți. Pe cât de ușor a fost de înființat, cu mânuțele ridicate în această comisie, pe atât de greu e de desființat. E complicat! Sunt niște fire acolo, sunt niște păpușari în spate. Dar eu zic să încercați, să vă sprijinim și noi, poate mulți din aceste comisii chiar reunite, și eu zic că scăpăm până la urmă și de această Academie pentru Științele Securității Naționale.
Monica Anisie, răspuns:
- Înțeleg că tre’ să răspund? Domnule deputat Turcescu, un prim pas eu cred că Ministerul Educației l-a făcut prin faptul că nu a mai finanțat, începând de anul acesta, această Academie. Noi ne vom strădui și pentru următorii pași. Vă mulțumesc!
- Referitor la masteratul didactic: Am avut o procedură și am transmis către universități o invitație de a răspunde solicitării noastre de a organiza masteratul didactic. Această cerere a primit răspuns din partea mai multor universități, 5 sau 6, deși nu au primit scrisoarea respectivă, pentru ca MEN – în conformitate cu legea – a transmis scrisoarea de intenție numai către universitățile care au științele educației sau psihologie în cadrul universității. Au venit răspunsuri și din alte universități care au aflat că dorim să organizăm masterat didactic.
- Nu fac acum public anunțul care sunt acele universități, pentru că în proiectul de plan de școlarizare nu le-am nominalizat. Sunt universitățile cele mai de prestigiu din România și cred că pilotarea masteratului didactic în aceste universități oferă încredere.
Liviu Pop:
- În anexa ordinului prin care extindeți masa caldă ați pus banii anul acesta pentru școlile de anul trecut
Monica Anisie:
- Nu cunosc acest aspect. Nu cred că este vorba despre așa ceva: să plătești pentru anul trecut [programul masa caldă în școli – n.red.]
- Am discutat cu dl ministru Stroe referitor la dezvoltarea acestei strategii pe care noi ne-o dorim să o facem în cadrul MEC și al Ministerului Sportului, pentru că ne dorim dezvoltarea nu numai a sportivilor legitimați, ci și dezvoltarea sportului de masă
- Eu pledez ca elevii și studenții să facă sport și chiar îmi doresc mai multe ore de educație fizică și sport în preuniversitar și, de ce nu, și la nivel universitar
- Este momentul ca și autoritățile publice să se implice în viața școlii. Cred că până la acest moment, pe lângă faptul că am realizat un acord de parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, eu spun că am un parteneriat real și cu asociațiile de părinți, și cu Consiliul Național al Elevilor
- Cu privire la situația de la Bacău, unde elevii unui liceu au fost evacuaţi din cămin pentru că autorităţile au vrut să transforme imobilul în centru de carantină pentru coronavirus (sursa și detalii): Este o decizie a comitetului de situații de urgență, deci nu a MEC, în acest caz. Grija mea pentru copii s-a manifestat prin faptul că am legătura imediat cu dna inspector școlar general și cu dl prefect și s-a renunțat la ideea de a mai fi destinat acel spațiu pentru cei care ar fi fost diagnosticați cu coronavirus. Procedura nu MEC o stabilește, ci tot comitetul pentru situații de urgență. În momentul în care va exista, o s-o facem publică. Dar MEC nu face această procedură de evacuare, ci comitetul de situații de urgență.
- Ministerul Educației până în 2021 trebuie să preluăm creșele, dar până atunci poate reușim mai devreme. Este un proces destul de dificil de realizat, pentru că vorbim despre infrastructură, buget și este sigur că ne dorim cu toții să facem cât mai rapid această trecere, dar 2021 este o țintă rezonabilă
- Referitor la salarizarea directorilor: eu îmi doresc ca toți colegii mei directori să aibă salarii cât mai bune, ca directorii din Ministerul Educației să aibă salarii bune, știți că un funcționar din MEC are un salariu mai mic decât un inspector școlar.
Sorin Cîmpeanu:
- Am observat că au apărut în presă, în timp real, foarte multe informații în timp real, însă simt nevoia unei clarificări, dna ministru. Numărul tezelor de doctorat a fost în jur de 2.000 pe an. Din iunie 2016 când a fost trimis primul ordin de ministru s-au susținut circa 7.000 de teze de doctorat. Aș vrea să faceți precizările care se cuvin. La momentul la care vorbim, sunt 1.328 de teze pe platformă, publice. Universitățile au termen 20 martie pentru a preciza opțiunea deținătorilor de titlul de doctorat care au susținut în ultimele 24 de luni. Acest termen e precizat într-o HG din 2011, nimeni nu l-a schimbat. Nu pe 20 de martie, ci în primele zile după vor fi 3-4.000 de teze publice. La expirarea termenului vor fi publicate toate cele 7.000 de teze.
- Aș vrea să vă rog să repetați numărul de locuri pentru masteratul didactic.
Monica Anisie:
- am spus că inițial au fost 200 de locuri la care noi ne gândisem. 200 de locuri inițial, dar pentru că au revenit solicitări și de la alte universități, noi în proiectul de HG am alocat 400. Deci inițial au fost 200, după care pentru că au răspuns mai multe universități scrisorii noastre, am decis să alocăm 400 de locuri.
- În ce privește tezele de doctorat, MEC își luase drept țintă 24 martie. Dar pentru că deja aveam încărcate tezele, am decis ca începând de astăzi să începem procesul de transparentizare și, pe măsură ce se încarcă, veți avea mai multe teze
- Le voi publica pe toate și cred că odată început acest proces nimeni nu îl va mai întoarce
- Cred că este momentul să primească ceea ce i se cuvine și conducătorul de doctorat [în cazul plagiatelor – n.red.]
Anton Anton:
- V-am întrebat de ce nu v-a plăcut 0,8% din PIB pentru cercetare. Câte competiții veți organiza în acest an pentru cercetare?
Monica Anisie:
- Dl secretar de stat pe cercetare a spus că susține acest 0,8%, dar că în discuțiile de la acel moment a susținut că acest 0,8% trebuie realizat într-un mod care să respecte cumva și criteriile de cercetare.
- Suntem în proces de evaluare și la momentul la care vom încheia evaluarea vom face public totul
- Suntem în proces de evaluare pentru noi competiții, nu pentru cele care s-au realizat deja.
Liviu Pop:
- Lucrările de licență în cât timp se va publica pe siteul MEC? Nu știu cât timp voi mai sta eu în aceste funcții. Această chestiune pe care ați început-o aduce școala doctorală într-o luptă internă în Europa și, să nu am dreptate, într-o discreditare la nivel mondial.
Sorin Cîmpeanu:
- Mă simt obligat să intervin. Universitățile românești plătesc sute de mii de euro pentru acces la baze de date. România plătește zeci de milioane de euro pentru acces la baze de date. Această bază de date deschisă astăzi este gratuită. Nicio țară din Europa nu mai pune integral gratuit la dispoziție. Poate să intre oricine în România.
- Orice teză este disponibilă oricui, fără parolă, fără cont. E un lucru deosebit.
- Întrebarea dvs referitoare la tezele de licență este dincolo de imaginație.