Mii de profesori din Bacău, Timișoara, Lugoj, Caraș-Severin, Suceava, Sibiu, Arad și Botoșani au ieșit în stradă astăzi, 26 mai. Protestele profesorilor din țară vin la o zi după marele miting organizat de aceștia la București, în fața Guvernului, și după ce președintele Klaus Iohannis și soția sa au sfidat cadrele didactice catalogând ieșirea acestora în stradă drept eveniment politic. Joi, peste 15.000 de profesori au protestat în București, iar sute de elevi și copii li s-au alăturat în marșul de la Piața Victoriei și până la Parlament. A fost anunțat un nou protest în Capitală pentru marți, 30 mai.
Proteste ale profesorilor în Bacău:
Peste 500 de profesori au ieșit să protesteze în Botoșani astăzi, 26 mai 2023:
Sindicatele din educație pichetează sediul Prefecturii din Botoșani, cerând majorarea salarială pe care Guvernul Ciucă o refuză de la începutul săptămânii, executivul oferind la schimb vouchere catalogate de profesori drept ajutoare sociale.
Proteste ale profesorilor și în Caraș-Severin
Aproximativ 400 de profesori au ieșit la proteste astăzi în Caraș-Severin:
VIDEO Protestele profesorilor din Lugoj – vineri 26 mai 2023:
La Lugoj sunt în jur de 300-350 de angajați din Educație care au ieșit în stradă.
Și profesorii din Suceava au organizat astăzi protest:
Protestele profesorilor în Timișoara:
Peste 800 de profesori au ieșit astăzi în stradă, pentru a protesta, în Arad
Astăzi, vineri 26 mai, peste 800 de sindicalişti din sistemul de învăţământ şi susţinători ai profesorilor, între care elevi şi părinţi, au ieşit în stradă în Arad, vineri, pentru a protesta, pichetând Prefectura pentru a cere majorări salariale, transmite Agerpres.
„Am ieşit în stradă pentru a apăra drepturile tuturor din sistemul de educaţie, nu doar ale profesorilor. Am ieşit mai mult pentru tineri, care au salariu de 2600 de lei, din care mulţi îşi plătesc chirie pentru că sunt la început de viaţă şi carieră. Prefer să nu am salariu nici o lună, dar la grevă nu renunţăm fără să primim ceea ce am cerut”, a spus o protestatară din Arad.
În Arad, participanţii au purtat pancarte cu mesaje precum „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi!”, „Vocaţia nu ţine de foame” sau „Ai carte, nu ai parte”.
FOTO și VIDEO Sute de profesori protestează la Sibiu, după ce președintele i-a sfidat și soția sa a catalogat mitingul de la București drept eveniment politic
- Greva generală a profesorilor și angajaților din Educație amână planurile politicienilor de rotație la Guvernare. Ciucă a anunțat că rămâne premier și va continua dialogul cu sindicatele din Învățământ, dar că „nu ne putem asuma să dezechilibrăm bugetul de stat.”
După o nouă rundă de negocieri, sindicatele profesorilor au solicitat creșterea cu 25% a tuturor salariilor din Învățământ până în decembrie, iar din ianuarie să se aplice grilele cu 60%.
Calculele Edupedu.ro, făcute pe baza datelor Ministerului Educației, arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.
Aseară, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că Executivul va aproba ceea ce le-a oferit acum două zile, adică bani de cărți și prime, în loc de majorări ale salariilor.