VIDEO Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre trecerea școlilor în online: Resping categoric acea fugă de răspundere manifestată de unii directori / O decizie centralizată nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli

8.747 de vizualizări
Foto: Simion Mechno – Agerpres Foto
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut o conferință de presă luni, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu inspectoratele școlare județene. El a explicat că, în momentul de față, închiderea școlilor în funcție de cazurile de Covid-19 este la latitudinea conducerii fiecărei unități de învățământ în funcție de situația specifică de acolo, iar directorii nu ar trebui să mai aștepte o decizie centralizată de la nivelul Ministerului Educației și să „fugă de răspundere”.
  • Cu puțin înaintea conferinței de presă, ministrul Cîmpeanu spunea, la Antena 1, că nu vede o problemă în privința responsabilității directorilor de școală – detalii la finalul articolului.

Principalele declarații făcute de Sorin Cîmpeanu în conferința de luni:

“Legând îngrijorările legitime, atât din partea părinților, elevilor, cat și din partea cadrelor didactice, ordinul comun al ministrului Educației pentru asigurarea dreptului la educație, ministrului sănătății pentru asigurarea dreptului la sănătate prevede toate situațiile posibile. Reglementează orice situație poate să apară.

Sunt 17.632 de școli în România. Avem două reguli de bază care au fost ușor de înțeles: la apariția unei îmbolnăvire într-o clasă, se suspendă activitatea la nivelul clasei. A doua regulă – la apariția suspendării unui număr de clase egal cu cel puțin jumătate din numărul claselor din școală se suspendă activitatea fizică la nivelul întregii școli. Aceste reguli generale au fost corect înțelese.

Dar avem pe de altă parte articolul 6, alineatul 9 și articolul 3, alineatul 2, care reglementează situațiile specifice mult diferite de la o școală la alta, de la un județ la altul. Situația este diferită într-o școală în care rata de infectare este peste șase la mie, peste unu la mie față de o școală în care rata de infectare în localitate este 18, 19 sau 20 la mie. Situația este diferită într-o școală în care avem un caz de îmbolnăvire sau de carantină în rândul cadrelor didactice, sau niciun caz, față de situația în care avem 10 – 15 cazuri de îmbolnăvire. Aceste lucruri pot fi cunoscute doar la nivelul școlii.

Situația este diferită într-o școală care are clase cu număr redus de elevi și în care se învață într-un singur schimb, față de o școală în care sunt trei schimburi cu efective duse la maximum din perspectiva numărului de elevi. Aceste situații sunt cunoscute doar la nivelul școlii și atunci separat de regulile generale, cunoscute, cele două, avem o posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România, se emite această solicitare prin conducerea școlii, care este singura capabilă să cunoască realitățile din acea școală. Situația este de solicitare către inspectoratul școlar județean, dacă școala, din lipsă de resurse, nu are suficiente cadre didactice, pentru că sunt în carantină sau sunt infectate, deci nu pot veni la școală cu prezență fizică, iar rata de infectare este atât de mare în localitatea încât o mare parte din părinți își exprimă îngrijorarea și refuză să își trimită copiii la școală.

Am luat legătura cu inspectoratele și ele vor aproba aceste solicitări indiferent de numărul lor.

A doua situație este cea în baza articolului 6, alineatul 9, când este nevoie de avizul DSP și de hotărârea Inspectoratului pentru Situații de Urgență

Resping categoric acea fugă de răspundere manifestată, în puține situații, dar manifestată, din partea unor director de școli care, neînțelegând că atunci când ești directorul unei școli ți-ai asumat responsabilitatea gestionarii situației din acea școală, și așteaptă la nivel uniform o decizie centralizată, o decizie centralizată care nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli.

Mâine vor fi centralizate toate aceste solicitări în București, vor fi împărțite în două categorii:

  • solicitări în baza articolului 3, alin. 2, inspectoratul va aproba toate aceste solicitări fără să fie nevoie de altceva,
  • solicitări făcute în baza articolul 6 alineatul 9, caz în care va fi nevoie și de aprobarea Direcției de Sănătate Publică și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență București.

Directorii ar fi trebuit să facă acest lucru începând din 1 octombrie.

Directorii școlilor și Consiliul de Administrație al școlii au datoria și responsabilitatea să cunoască situația din școală, de aceea și-au asumat conducerea unei școli, lucru pe care îl vom verifica și cu ocazia concursului pentru ocuparea posturilor de directori. După data de 15 octombrie vom avea proba scrisă, nivelul de înțelegere a candidaților care vor să fie directori de școli cu privire la responsabilitatea pe care și-o asumă va fi verificat în cadrul probei de interviu.

Am solicitat CNCAV situația elevilor vaccinați, aveam la ultima raportare, miercuri, un număr de 235.000 de elevi vaccinați, cea mai mare parte în categoria de vârstă 16 – 19 ani și în scurt timp vom avea informare cu numărul de elevi vaccinați la nivelul zilei de astăzi. Miercuri vom raporta și numărul de infectări în rândul elevilor și în rândul personalului din învățământ.

Mesaj pentru părinții care țin copiii acasă: Înțeleg îngrijorarea legitimă, îngrijorare pe care o consider legitimă din partea părinților care au copii în școli în care rata de infectare este foarte mare. În același timp însă, știut fiind faptul că mall-urile și multe alte activități sunt deschise, îmi place să cred că acei părinți care se îngrijorează cu privire la siguranța copiilor în școală se vor îngrijora și cu privire la trimiterea copiilor în alte colectivități în care activitățile sunt permise.

Ai autoritatea Ministerului Educației asupra sistemului de educație, cu privire la alte domenii am făcut solicitări ferme de consolidarea acestor controale și ele sunt prevăzute atât în ordinul comun de ministru, cât și în hotărârea CNSU. Din perspectiva Ministerul Educației, inspectoratele școlare județene au făcut aceste controale în școli pentru respectarea normelor sanitare. Din păcate se constată că regulile nu se respectă, nu numai în școli, nu se respectă la nivelul întregii societăți. Constatăm că este foarte slab înțeleasă importanța și necesitatea vaccinării, importanța și necesitatea respectării normelor de protecție sanitară nu numai în școli.”

Ce spunea ministrul la Antena 1 luni la prânz, cu privire la responsabilitatea directorilor

Cu puțin timp înaintea conferinței de presă, Sorin Cîmpeanu spunea, la Antena 1, că “nu se pune problema lipsei de curaj sau a lipsei de responsabilitate” a directorilor. Din interviul acordat postului TV:

Rep.: Ce spuneți dumneavoastră înseamnă că responsabilitatea este acum în mâna directorului. Și foarte mulți dintre ei ne-au transmis că nu au, poate, curaj să închidă o școală, pentru că ar însemna să-și asume că au o problemă, la infrastructură sau la resurse. Le dă voie ministerul să închidă?

Sorin Cîmpeanu: Încă o dată: directorii sunt manageri ai unităților școlare. Nu cred că se pune problema lipsei de curaj sau a lipsei de responsabilitate. În momentul în care, din cauza numărului mare de infectări din localitate, din lipsa profesorilor care sunt carantinați sau infectați, din cauza problemelor de infrastructură, pot solicita acest lucru: trecerea în online. Deci evident că va exista și responsabilitate, și curaj din partea directorilor de școli pentru a solicita acest lucru, inspectoratul școlar județean să avizeze acest lucru și să facă obiectul unei decizii a comitetului municipal sau județean pentru situații de urgență. (…)”


17 comments
  1. Ne omoara pe toti acest ministru ! Rusine! Atatia copii bolnavi , in scoli e dezastru, nu poti sa stai inghesuit intr o clasa de 35 de elevi cu masca 7 ore! Sa stea Campeanu sa vada cum e! Condamnare pt Campeanu vinovat pt distrugerea dreptului la sanatate!!!!!

  2. Domnul ministru nu functioneaza pe baza principiilor ci pe baza interesului. O dovedeste inconsecventa politica prezentata de domnia sa de-a lungul vietii, trecand din stanga politica in dreapta fara nici o retinere. Asta spune totul despre acest arivist politic. Relativ la decizia domnului ministru (inca) de a nu renunta la trecerea in online a scolilor din localitatile unde vorbim de rate de infectare mai mari cu mult de 6 cazuri la mia de locuitori, aici vorbim de o alta “calitate” a domnului ministru: cinism. Chiar am vazut o declaratie prin care acest domn ministru avea tupeul sa le recomande parintilor care sunt ingrijorati de prezenta fizica la scoala a copiilor, sa nu ii lase in alte locrui cum ar fi mall-urile. Consider aceasta remarca drept o nesimtire din partea ministrului fiindca eu incerc sa imi feresc cat mai mult copilul de acest virus (desi suntem toti vaccinati) si acest individ cinic imi pune zilnic in pericol sanatatea copilului meu si a familiei mele. Pentru a nu fi considerat pesedist sau mai stiu eu ce…mentionez ca am fost membru PNL peste douazeci de ani, pana in momentul in care acest partid a devenit o hazna prin acceptarea traseistilor din alte partide.

    1. Foarte bine descris “domnul ministru cimpeanu”. Bravoo!!! Cat despre directorii de scoli, ar trebui luati in considerare si cei din scolile particulare, aflate in localitati cu rata de incidenta apropiata de 20 la mie, care probabil, din considerente financiare evita sa inchida scolile, adevarate focare de covid.

  3. Vreti sa spuneti ca o scoala cu 0,90 la mie si 2 elevi bolnavi trebuie sa treaca in online?? Mai ales cand are conditii asugurate,clase mici si distantare?? La fel ca una cu 13 la mie?? Sunteti bolnavi?? La tara mai vin la scoala pentru ca le e cald si au o gura de mancare. In online nu au nimic si ar trebui sa faca totul pe cheltuiala lor,in conditiile in care uneori nu au ce manca. Realitatea rurala, mai ales in zonele izolate sau sarace nu e totuna cu cea de la Bucuresti sau Cluj-Napoca. Mai multa celeritate cand luati deciziile!

  4. Cine vorbește de fuga de răspundere ! Dansul care a spus că în unanimitate specialiștii din Consiliul științific au votat eliminarea pragului de 6 la mie , fara sa recunoască că a fost dorinta lui însușită de ceilalți din lașitate ( și nu de toți , o doamna spre cinstea dânsei a votat împotrivă și si- a dat demisia ) ! Rușine !

  5. Concret de ce ati retras condiția de 6 la mie din O.M.inițial???

    Pe ce baze științifice???

    Restul sunt vorbe goale!
    Erați eligibil pt un doctorat in ,,vorbe goale”

    Atunci era clar pt oricine, director, părinți, profesori, elevi…

    Acum depinde de părerea lui nea Ion sau Vasile sau Gheorghe, consilieri locali cu studii medii sau gimnaziale, membrii in CA -ul școlii din partea primăriei sau consiliului local.

  6. Nu poate fi diferita rata de infectare dintr-o scoala dintr-un oras mare de rata de infectare a orasului respectiv.!
    E o teorie general valabila
    Scolile din Buc trebuie inchise urgent pentru ca rata de infectare in aceste scoli este de peste 10 la mie
    Voi doar ii numiti ” raciti ” si mergeti mai departe!

    1. Mah, tu esti prost sau te faci. Scoala mea are 1,3 la mie. Si 1 sg copil pozitiv. Cum sa nu fie diferita situatia? Pai il condamni pe ala de la tara care nu vede decat scoala, vaca, casa,scoala, vaca cu cel din orasele mari care umbla fleaura prin n locuri? Fara masca, fara vaccin? Cred ca glumesti.

      1. Prost esti tu. Si nici nu citesti pana la capat ce scrie cineva.
        Scoala ta e un mica. Scolile de tara sunt unele mici si trebuie lasate deschise daca rata de infectare e mica. Acolo da, poti analiza de la caz la caz.
        Scolile din marile orase sunt oglinda marilor orase.
        Este teoria numerelor mari.
        Atunci cand esantionul este mare apropierea de ce reprezinta el este foarte buna
        Cum poate cineva sa spuna ca intr-un Bucuresti puternic contaminat poate exista o scoala curata , fara niciun elev bolnav?
        Daca nu intelegi, abtine-te
        Esti dintr-un oras mic cu rata mica de infectare, mergi la scoala!
        Dar nu sustine ca intr-o scoala dintr-un oras putred trebuie trimisi copiii la scoala.

  7. Este o aberație de ministru care a cedat presiunilor unor parinti inconstienti care își vor copiii deștepți, dar bolnavi, în loc sa ii prefere sanatosi. Și azi, ca și săptămâna trecută, am stat în clasa cu elevi bolnavi de Covid, fara sa știm acest lucru. Puteam sa contactez virusul, chiar purtând masca și sa îl transmit altor nevinovați. De la o incidenta de 6/mie chiar ar trebui închise unitățile de învățământ!

    1. Nu contactezi nimic daca te vaccinezi,porti masca in mod corect si te speli/ dezinfectezi. Cu un minim de efort…Daca esti dispus sa-l faci. Ca din comoditate mai stiu eu o tara care s-a vaccinat in proportie de 20 la suta si acum zbiara a paguba.

      1. S-o crezi tu! Spune-mi mie, vaccinata de 4 luni cu Pfizer ambele doze, care acum sunt în izolare cu covid luat de copil de la școală! Vorbești ca să te afli în treabă!

        1. 1. Nu esti medic sa-ti dai cu parerea ca s-a infectat de la scoala, pana la scoala, mai trece, ohooo, prin cate locuri; 2. Ce vroiai sa iei de la el, vreun Rembrandt, normal ca acasa daca ai trait cu el, l-ai doftoricit si copilul nevaccinat, fara masca ti-a dat si tie. Eu vorbesc de molipsire inafara familiei: iti explicam ca daca respecti tot nu iei dinafara. Si vad ca ne scrii, deci nu esti pe un pat ATI sau in vreun sac negru, deci te-a ajutat vaccinul. Ca altfel ne scriai din ceruri.

          1. @Radu, @xyz…
            Există copii care merg cu părintele până la școală și nu au contacte cu alte persoane în afara școlii.
            Când ai văzut ultima dată cum se spală pe mâini un copil de 6-7 ani?
            In fiecare clasă sunt 2-3 copii care NU poartă mască. 70-80% din părinți își trimit copiii cu simptome la școală. ”E un pic răcit”.
            Copilul pune mâna pe bancă, pe uși, apoi la ochi, pe caiete și cărți. Cum le dezinfectezi? La UVC? Poartă mască și vizieră acasă când face lecțiile?
            Într-o clasă neaerisită cu 30 de copii cât timp îl protejează masca medicală?
            Într-un oraș mare cu școli de 1000-1500 de elevi, cu incidența în localitate care se apropie de 20 la mie, este doar o chestiune de timp până vei avea un pozitiv în fiecare clasă. Vezi pe siteul ISMB cam care e ”incidența” în școli.
            Nu cred că îl ajută prea mult pe copil faptul că eu și soția suntem vaccinați. Copilul nu are încă vârsta vaccinării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Disciplina “Educație pentru Viață” propusă de Sorin Cîmpeanu nu se mai regăsește în varianta proiectelor de lege propuse de Ligia Deca / Disciplina ar fi cuprins educație financiară, de mediu, juridică sau educație pentru sănătate

Draftul proiectului legii învățământului preuniversitar, în varianta Deca, obținut de Edupedu.ro, nu conține nicio referire la competențele referitoare la modulele “Educație pentru viață”, pe care și le dorea fostul ministru…
Vezi articolul