Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un briefing de presă organizat la finalul ședinței de Guvern în care executivul a aprobat prin OUG creșterile salariale respinse aseară de profesori că, „prin actul normativ adoptat astăzi, reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice”. Deși a afirmat constant că susține solicitările profesorilor de a fi aplicate grilele salariale cu creșterea de 60%, Ligia Deca a declarat astăzi că majorările salariale aprobate de guvernul din care face parte ar fi cele cerute de profesori, deși creșterile salariale pe noua grilă urmează să fie etapizate până în 2026.
Ministrul Muncii a anunțat la finalul ședinței de guvern extraordinare convocate astăzi că, deși au fost respinse de profesori, „s-au mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice, nedidactice cu 400”. Ministrul Educației, Ligia Deca, va continua discuțiile cu reprezentanții sindicatelor pentru negocierea contractului colectiv de muncă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului. OUG-ul care majorează salariile profesorilor intră în vigoare cu data de astăzi, 1 iunie, a anunțat Cărbunaru.
Declarațiile făcute de la Guvern de Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt, Ligia Deca, ministra Educației și Marius Budăi, ministrul Muncii:
Dan Cărbunaru: Bine ați venit la briefing-ul de presă de astăzi al Guvernului României, pe care l-am organizat la finalul ședinței de Guvern, organizată în mod excepțional, pentru a îndeplini solicitările și așteptările transmise prin intermediul reprezentanților sindicatelor din educație, se află dna ministru al educației, Ligia Deca, și dl. ministru al muncii, Marius Budăi. După cum știți, astăzi Guvernul adoptând ordonanța care răspunde cerințele lansate în dialogul pe care l-am purtat în această perioadă cu sindicatele și astăzi putem, practic, să vă anunțăm că negocierile au luat sfârșit în legătură cu aceste solicitări. Din dispoziția prim-ministrului, începând de astăzi, dl. ministru al muncii, Marius Budăi, va intensifica dialogul cu reprezentanții sindicatelor din educație pe tema grilei de salarizare din viitoarea lege a salarizării, iar dna. ministru al educației, dna. Ligia Deca, va continua discuțiile cu reprezentanții sindicatelor pentru contractul colectiv de muncă. Voi începe prin a-i oferi cuvântul domnului ministru al muncii pentru prezentarea detaliilor din actuala ordonanță de urgență a Guvernului, care, așa cum au fost oferite asigurări inclusiv astăzi, la întâlnirea pe care am avut-o cu reprezentanții sindicatelor din educație, foarte rapid va intra și în Parlament pentru a deveni lege. Desigur, ea intră în vigoare cu data de astăzi, cu 1 iunie. Domnule ministru!
Marius Budăi: Mulțumesc frumos! Sărut mâna! Bună ziua vă spun și eu tuturor! Permiteți-mi să le transmit și eu un gând frumos tuturor copiilor, să le spun ”La mulți ani!”. Să le spun și celor doi băieți ai mei la mulți ani și sper să ne vedem până diseară acasă, copii. Așa cum coaliția a decis, iată că, după ce săptămâna trecută, anexa VIII din Legea salarizării, tot la decizia coaliției, a fost aprobată în Guvernul României și anume atingerea grilei prevăzută în legea 153, astăzi, prin decizia coaliției, s-au aprobat două lucruri majore. O dată s-a luat în calcul, s-au luat în calcul cerințele sindicatelor și s-a mărit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice și nedidactice- cu 400, dar și didactice auxiliare, tot cu 1000. După cum bine știți pe site-ul Ministerului Muncii și pe site-ul Ministerului Educației aseară s-au postat în transparență publică. În urma dezbaterilor publice s-au mai identificat câteva categorii care nu erau și nu făceau parte din anexa cu salarizarea și a fost rezolvat și acest aspect astăzi în ordonanța de urgență. Așa cum s-a decis, și coaliția, și dl. prim-ministru, astăzi vom continua discuțiile cu sindicatele, pentru noua grilă de salarizare, bineînțeles, cu sindicatele din educație, în primul rând, după care urmează celelalte sindicate. Eu asta am vrut să spun, sper că astăzi, simbolic de 1 iunie, să închidem această perioadă prin care am trecut în ultimul timp, copiii să se poată întoarce la școală și părinții să fie liniștiți. Vă mulțumesc frumos!
Dan Cărbunaru: Mulțumesc. O secundă, vă rog.
Reporter: S-a oprit greva? Ce înseamnă că s-au încheiat negocierile? S-a oprit şi greva?
Dan Cărbunaru: Negocierile s-au încheiat. Acesta este mesajul pe care îl transmitem public. Vă rog, dna. ministru.
Marius Budăi: Are ceva dna. ministru să vă transmită.
Dan Cărbunaru: Vă rog!
Ligia Deca: Înainte de a vă răspunde întrebărilor, bună ziua, la mulți ani tuturor copiilor și din partea mea și a echipei de la Ministerul Educației, și noi ne dorim ca toți copiii să aibă o zi minunată și de asemenea, ne dorim ca, după aceste zile libere, să putem reveni cu toții la școală, reluând procesul educațional. Cu toții am fost martori, în ultimele 2 săptămâni, a unor mişcări de protest în rândul cadrelor didactice și a personalului din învățământ care au adus în prim-plan nevoia de sprijin pentru educație. Am auzit vocea tuturor şi demersurile realizate de către coaliție și puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn în acest sens. Am comunicat zilnic, uneori de mai multe ori pe zi, în diferite formate, la nivel guvernamental, dar și la nivelul Ministerului Educației, cu reprezentanții cadrelor didactice și am căutat soluții. Sigur că mai avem multe de făcut pentru a ajunge să avem acel sistem educațional pe care ni-l dorim cu toții și pe care copiii noștri îl merită. Însă, practic, prin actul normativ adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1.000 de lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cei 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. De asemenea, actul normativ garantează, din nou, de-a această dată și în format de cadru normativ, faptul că în noua lege a salarizării se va respecta principiul ca baza salarizării în educație, adică salariul mediu brut al debutantului, să fie egal cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca la Ministerul Muncii să se desfășoare discuțiile vis-s-vis de grila de salarizare. Așa cum știți, Ministerul Educației a purtat discuții la începutul acestui an cu liderii federațiilor sindicale și am transmis deja o propunere în acest sens, care urmează a fi dezbătută în continuare în contextul negocierii pe legea salarizării.
De asemenea, a fost asumat, prin același act normativ, faptul că aceste creșteri salariale pe noua grilă, care pleacă de la salariul mediu brut, vor fi etapizate în trei tranșe: 40% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranșe să fie egale pe următorii 2 ani. O mențiune: impactul bugetar total pentru ordonanța de urgență de astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde de lei. O altă precizare importantă – creșterile se aplică la salariul de bază din grilă, ceea ce înseamnă că mărirea se va reflecta în toate creșterile sau majorările salariale care se aplică în procente. De exemplu, dirigenția, care este 10%, se raportează la aceeași bază mărită; gradația de merit de care beneficiază 16% din personalul didactic de predare și didactic auxiliar; învățământul special, creșterea corespunzătoare de 15%; învățământul simultan; sporul de zonă sau sporul de penitenciar – toate se aplică la această bază mărită. De asemenea, pentru personalul didactic auxiliar, acel spor pentru control financiar preventiv de 10%, care se acordă în peste 6.000 de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică. De asemenea, se majorează suma acordată pentru plata cu ora, pentru că acele cadre didactice care au o astfel de formă, raportarea se face la salariul de bază din grilă. Asta se adaugă, evident, la creșterile realizate deja și amintite de către domnul ministru Budăi. Pentru personalul nedidactic, care a ajuns la maximul grilei din Anexa VIII/Legea 153, săptămâna trecută, atunci când a fost dată acea ordonanță de urgență în acest sens, practic, personalul din învățământ nu numai că a ajuns la maximul de grilă din Legea 153, ci s-a făcut un pas în sensul atingerii noii grile de salarizare care prioritizează într-adevăr educația în ansamblul sectoarelor publice din România. Deocamdată, atât despre actul normativ. Dacă sunt întrebări.
Dan Cărbunaru: Vă rog, întrebări.
Reporter: Sindicaliștii tocmai au anunțat că vor să continue această grevă. Aș vrea să știu care este poziția dvs. și care este sensul adoptării acestei ordonanțe de urgență, în condițiile în care ei anunță că vor să să continue această grevă? Și cum vedeți ieșirea din această situație?
Ligia Deca: Cred că, având în vedere că aceste două acte normative răspund solicitărilor cadrelor didactice enunțate pe aproape întreg parcursul de discuții, este momentul ca toți să reușim să prioritizăm copiii, încheierea anului școlar în bune condiții și posibilitatea ca toți elevii din clasa a VIII-a, clasa a XII-a să poată să dea examenele naționale. Considerăm că această soluție, găsită împreună de către Guvern și federațiile sindicale, răspunde și nevoii de echitate în sistem, pentru că pentru debutanți, creșterea este de 25%, pentru celelalte categorii fiind creșteri variabile, dar nu mai mici de 18%. Sunt creșteri importante care arată angajamentul Guvernului pentru ca salarizarea în educație să fie într-adevăr motivantă. Și cred că astăzi este Ziua Copilului, trebuie să ne gândim cu toții la interesul lor.
Reporter: Ați discutat cu sindicațiștii astăzi la consultări despre posibilitatea suspendării grevei?
Ligia Deca: Am discutat astăzi despre reîntoarcerea în clase și am făcut apel la înțelegerea domniilor lor. Răspunsul a fost că și dumnealor își doresc același lucru și că vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonanței urmând a fi analizat și că speranța lor este că de marți se va reveni în clase.
Reporter: Suspendarea grevei vi se pare o variantă?
Ligia Deca: Cred că orice formulă care permite continuarea procesului educațional, încheierea mediilor şi susținerea examenelor naționale este una de analizat. În opinia noastră, practic, această ordonanță de urgență, răspunzând solicitărilor lor, ar trebui să genereze această întoarcere în clase.
Reporter: Întrebare pentru ambii miniştri: Consiliul Economic şi Social (CES) spune că aceste majorări “nu reprezintă negocieri cu federațiile sindicale și nu acoperă nici măcar indicele prețului de consum”. Este opinia CES. De asemenea, Consiliul Legislativ a avut critici, spunea că nu ați precizat sursa de finanțare, nu ați spus de unde veți aduce bani sau dacă veți lua din altă parte. Cum comentați?
Marius Budăi: Da, avizul Comitetului Economic şi Social este consultativ pentru Guvern, este obligatoriu de luat și am avut și această etapă pe tot ce înseamnă parcursul legislativ. Nu cred că ordonanța nu este în urma unui dialog. Noi suntem în dialog și, știți foarte bine, am fost în ultimele zile într-un dialog strâns cu sindicatele vizavi de tot ce a comentat și tot ce a avut observații de pus Consiliul Legislativ. S-a explicat și s-au dat explicațiile de rigoare. Din punctul nostru de vedere, urmează publicarea în Monitorul Oficial și astfel încât tot ceea ce s-a promis, nu că s-a promis, ceea ce s-a și făcut deja şi coaliția a decis: de la 1 iunie personalul didactic și didactic auxiliar să aibă această majorare pe brut și a explicat și doamna ministru foarte clar de această echitate pe care am adus-o acum, un prim pas spre echitate, dacă nu chiar o echitate în sistemul de educație, și anume ceea ce s-a cerut de la început pentru debutanți, pentru a face cariera de profesor să devină din ce în ce mai atractivă pentru studenți, iată că majorarea pentru debutanţi este de 25%, iar pentru personalul nedidactic, pe lângă faptul că săptămâna trecută ne-am dus la maximul din grilă prevăzut în Legea 153, astăzi încă 400 lei pe brut, începând cu data de astăzi, spunem noi o dată extrem de importantă legată de Educație, și anume Ziua Copilului.
Reporter: Doamnă ministru, dvs cum priviţi acest avize? /…/
Ligia Deca: Majorările acordate în această ordonanță au fost discutate împreună cu liderii federațiilor sindicale în întâlnirile multiple pe care le-am avut în diferite formate. Deci aceste idei nu au fost cuprinse în cadrul normativ fără ca ele să fie discutate, da, și agreate din punct de vedere al formei cu federațiile sindicale. În ceea ce privește sursa de finanțare, ea este din bugetul Ministerului Educației, urmând ca la rectificare să solicităm eventualele sume suplimentare necesare pentru a acoperi majorarea.
Reporter: Dumneavoastră luaţi în calcul să atacați în instanţă această grevă și să cereți oprirea ei?
Ligia Deca: Guvernul României a preferat dialogul cu federațiile sindicale, înțelegând importanța solicitărilor. Nu am procedat în acest sens și nu intenționăm să mergem în această direcție.
Reporter: Ca să fie clar, o precizare: ați cerut în discuțiile cu sindicatele să fie suspendată greva pe perioada examenelor naționale? Adică ați pus pe masă și această ofertă ca elevii să poată totuși să susțină examenele?
Ligia Deca: Chiar astăzi am solicitat să ne reîntoarcem în clase și să putem susține examenele naționale. Răspunsul a fost că se vor întoarce cu textul ordonanței, îl vor analiza și vor reveni marți cu un răspuns în funcție de preferința cadrelor didactice din fiecare unitate de învățământ.
Reporter: Doamnă ministru, dacă marți se întorc din nou la negocieri, nu mai rămâne timp pentru organizarea examenelor naționale.
Marius Budăi: Îmi cer scuze că intervin. Nu se întorc la negocieri. Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze ceea ce noi am înfăptuit deja prin această ordonanță și să ia o decizie. Asta este tot. Nu ne întoarcem la negocieri marți.
Reporter: Domnule ministru, dar sindicatele s-au consultat aseară cu cei din teritoriu, s-au consultat de dimineață, în continuare resping această ofertă pe care ați aprobat-o astăzi în Guvern. Care este soluția?
Marius Budăi: Eu cred că este momentul ca inclusiv dumneavoastră, presa, să lăsăm cadrele didactice ca până marți, așa cum ne-au solicitat, să se exprime și să nu ne antepronunțăm că resping sau nu resping.
Reporter: Vreau să vă întreb despre ceea ce propun în momentul de față sindicaliști, pentru că spun aceștia că ar trebui aplicată în integralitatea ei această grilă de salarizare. Există în momentul de față această posibilitate, să fie aplicată integral?
Marius Budăi: Decizia coaliției, transmisă de către prim-ministrul către noi doi, este să începem discuțiile imediat pe noua grilă de salarizare și, fac precizarea pentru toți, începem cu educația. Este prima prioritate a acestei coaliții și va fi și în Programul de Guvernare, așa cum au spus liderii coaliției, urmând să discutăm după aceea, așa cum este și normal, cu celelalte sindicate.
Reporter: Grilă care s-ar putea aplica de la 1 ianuarie 2024.
Marius Budăi: Noi avem și niște condiționalități în PNRR și nu trebuie să uităm de ele. Ce să aplicăm? O lege care încă nu este în vigoare?
Reporter: Am vrut să vă întreb, când ar putea să fie aplicată.
Marius Budăi: Haideți să terminăm negocierile, haideți să discutăm cu Comisia Europeană, haideți să treacă legea de Parlament. Nu putem acuma să aplicăm ceva ce nu este în vigoare.
Reporter: Și aţi spus că negocierile s-au încheiat, ce înseamnă mai exact acest lucru? Practic, Guvernul nu mai este deschis la dialog cu sindicaliștii după această ofertă?
Dan Cărbunaru: Guvernul este deschis la dialog. Tocmai ce s-a încheiat un nou dialog care este destinat activităților viitoare pe care doamna ministru Deca, domnul ministru Budăi trebuie să le deruleze împreună cu reprezentanții cadrelor didactice, tocmai pentru a îmbunătăți sistemul educațional din România. O parte din mecanismele care vor contribui la îmbunătățirea acestui sistem educațional țin într-adevăr de componenta salarială. Acesta este rolul pe care ordonanța de urgență adoptată astăzi în Guvern și care reflectă exact solicitările pe care le-au lansat în deschiderea dialogului cu Guvernul, reprezentanții sindicatelor, vine să rezolve o parte din aceste probleme. Altele care țin de investițiile necesare, pregătirea personalului, reformele din sistem, inclusiv noua grilă, inclusiv contractul colectiv de muncă, sunt elemente care trebuie derulate tot cu reprezentanții sindicatelor, pentru că așa este corect.
Marius Budăi: Şi tot prin dialog.
Dan Cărbunaru: Când am vorbit despre faptul că negocierile s-au încheiat, m-am referit la faptul că deja Guvernul astăzi a adoptat solicitările pe care sindicate le-au pus pe masa Guvernului la debutul dialogului nostru.
Reporter: Doamna ministru, este ultima oferta aceasta din partea Guvernului? Se mai poate adăuga ceva?
Ligia Deca: Ceea ce am adoptat astăzi este răspunsul Guvernului la solicitările federațiilor sindicale. Chestiunile care țin de legea salarizării urmează să fie clarificate în discuția cu Ministerul Muncii. Ceea ce ține de sectorul educațional, reforme sau contractul colectiv de muncă, se vor derula în dialogul bilateral între Ministerul Educației și federațiile sindicale.
Reporter: Bună ziua! Doamna ministru, v-aş întreba apropos de ultima întrebare, dacă, să zicem, sindicaliştii îşi redimensionează solicitările, ar fi de acord nu cu trei ani de creștere a salariilor, așadar etape din trei, ci cu două etape, ați fi dispuși, ar fi bani în plus pentru o altă majorare, pentru schimbarea întregului sistem pe care l-ați oprit acum de majorare? Există o altă variantă?
Ligia Deca: Aceasta este o discuție care se va aprofunda la Ministerul Muncii, în conversația pe legea salarizării. În acest moment, acesta a fost angajamentul coaliției. Dacă ne vom afla într-un alt context economico-social, probabil că discuțiile se vor relua, însă clarificarea elementelor tehnice vizavi de noua grilă pe legea salarizării, în afară de principiul legiferat că se pleacă de la bază, de la debutant sau asistent universitar, egal salariul, egal cu salariul mediu brut pe economie, lucrurile acestea vor fi clarificate cu domnul ministru, în contextul discuțiilor pe legea salarizării.
Reporter: Şi v-aș ruga să ne daţi două exemple: cât câștigă în momentul de față net un debutant în educație și cât va câștiga odată cu această majorare adoptată prin ordonanța de astăzi?
Ligia Deca: Dacă ne referim la bază, deci fără creșterile legate de dirigenție, învățământ special sau toate celelalte menționate de mine mai devreme, un profesor cu studii superioare debutant are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 lei pe net și ar ajunge la 2956 lei tot pe net.
Reporter: Să luăm alt exemplu: un profesor cu o vechime în câmpul muncii, tot așa aş vrea să vedem cum creşte salariul.
Ligia Deca: Un profesor studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experiență între 5 și 10 ani ar primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, din nou, subliniez 2.700 lei, de la 2713 lei va primi 3365 lei net. Asta înseamnă de la 4678 lei, la 5802 lei brut, iar un profesor studii superioare grad didactic 1, peste 25 de ani vechime va trece de la 3985 lei, din nou fără niciun spor, fără nicio creștere, fără gradație, la 4707 lei net. Să reținem însă că în cele mai multe cazuri, sporurile se aplică, de exemplu, sporul de dirigenție se aplică la 70% din personalul didactic.
Marius Budăi: Şi venitul este mai mare.
Ligia Deca: Și venitul este mai mare. Mulți profesori au și plata cu ora, deci vorbim, dacă este să vorbim pe venituri, deja este o altă conversație.
Reporter: Mulțumesc, aș avea o întrebare și pentru domnul ministru al muncii. Avem semnale că ar urma un val de pensionări în cadrul MAI pentru că oamenii sunt nemulțumiți de creşterea vârstei de pensionare și dacă da, cu ce măsuri veţi veni pentru a preveni acest lucru?
Marius Budăi: Eu personal nu am aceste semnale au fost discuții, au fost și foarte multe dezinformări. Nu se face o creștere a vârstei de pensionare bruscă, s-au luat în calcul măsuri tranzitorii, măsuri discutate cu sistemele, exact pentru a nu crea bulversări în sistem. Aceste măsuri tranzitorii le-am explicat și comisiei la ultima discuție pe care am avut-o la Bruxelles, de principiu. Acum, la comisie, inclusiv astăzi dimineață, am avut un call cu și cu comisia, și cu Banca Mondială. Am transmis comisiei ultimele discuții pe care le-am avut în cadrul comisiei de muncă și observațiile primite în cadrul comisiei de muncă și din momentul în care amendamentele au devenit publice, au fost anumite observații, le-am trimis și pe acestea comisiei. Cred că până mâine, cel târziu poimâine, ne parvine de la Banca Mondială și ultima analiză de impact care va merge către Comisia Europeană, astfel încât am reușit cu Comisia Europeană să ajungem spre finalul discuției și ne-au promis că în termenul cel mai scurt, ne transmit și feedbackul dumnealor, pentru că la Ministerul Muncii, orice reformă s-a adoptat, am preferat să o discut întâi cu Comisia Europeană până la aprobarea finală, pentru a nu mai avea discuții pe jalon, ulterior aprobării.
Reporter: Niciun semnal?
Marius Budăi: Eu personal nu, dacă domnul ministru de interne sau domnul ministru al apărării au alte semnale, dar știți că tot ce înseamnă apărare și ordine publică au case de pensii sectoriale la ministere, nu sunt la Ministerul Muncii pentru a ști exact care este situația? Mulțumesc și eu.
Reporter: Doamna ministru, aș dori să ne răspundeți la următorul lucru: ați spus că, marți, ar trebui să primiți răspunsurile din teritoriu, de la profesori, ce părere au despre acest OUG, dar tot marți încep și înscrierile pentru Evaluarea Națională. Ce se întâmplă? Se prelungesc înscrierile?
Ligia Deca: Perioada de înscriere pentru Evaluarea Națională are loc, într-adevăr, între 6 și 9 iunie. În funcție de resursa umană disponibilă în fiecare unitate de învățământ, la momentul 6 iunie vom decide, similar cu perioada de înscriere pentru examenul de bacalaureat, dacă este nevoie sau nu să extindem calendarul existent.
Reporter: Tocmai ce au anunțat sindicaliștii, la începutul acestui briefing, că ei vor continua această grevă. Ştiau de acest OUG şi aseară, când ați avut negocierile. De ce credeți că se vor schimba până marți aceste idei și vor accepta până la urmă să încheie această grevă?
Dan Cărbunaru: Pentru că tot reprezentanții sindicali în discuțiile de astăzi au anunțat, ceea ce a spus și doamna ministru mai devreme, faptul că până marți deja actul normativ care, odată cu adoptarea astăzi, intră în vigoare începând cu 1 iunie, practic consfințind majorările salariale pentru toți cei aproape 330.000 de angajați din sistemul educațional, şi recunoscând nu doar prioritatea lor în viitoarea grilă a salarizării, dar oferind și reperele concrete, garanțiile cerute atât ca reper pentru salariul mediu brut din economie pentru debutant sau pentru asistentul universitar, toate aceste lucruri nu fac decât să confirme că motivele care au stat în spatele acestor forme de protest și în spatele, dacă doriți, solicitărilor, până la urmă, ale reprezentanților din sistemul educațional și-au atins scopul.
În aceste condiții, până marți, și aceasta ar fi fost exprimarea liderilor sindicali în discuții, când vor reveni în cancelarii profesorii vor fi avut timp deja să analizeze nu doar o propunere sau mai multe seturi de propuneri de măsuri de la Guvern, ci un act normativ care are putere de lege, atunci vor putea să își ia singuri deciziile și, desigur, este o decizie pe care fiecare dintre cei care astăzi fac parte din sistemul educațional din România trebuie să și le ia, analizând elementele concrete, ceea ce au solicitat și ceea ce Guvernul a și îndeplinit.
Reporter: Şi în cazul în care refuză din nou și după această analiză, ce va face Guvernul?
Dan Cărbunaru: Vă rog să-mi permiteți să fiu optimist măcar astăzi, de 1 iunie, când este ziua copiilor noștri, mai ales a celor care, iată, se bucură acum de câteva zile libere și vor să revină la școală. Noi sperăm și avem încredere că și profesorii lor doresc să facă acest lucru și învățătorii, și toți cei care în fiecare zi contribuie la educația copiilor noștri. Accesul la educație – a spus astăzi domnul prim-ministru înainte de adoptarea acestei ordonanțe de urgență, prin care sunt date aceste majorări solicitate salariale în sistem educațional – accesul la educație nu este doar un drept constituțional, dar este și singura șansă pe care copiii noștri o au pentru a se dezvolta ca adulți, iar rolul nostru ca adulți, că suntem în guvern, că suntem lideri sindicali, că sunt, mai ales, profesori la catedră, este acela să ne asigurăm că acești copii care vin pe lume se dezvoltă în societate prin educație.
Reporter: În cazul în care totuși se refuză această ordonanță, se poate propune din nou suspendarea grevei?
Dan Cărbunaru: Este prima zi în care ceea ce au solicitat reprezentanții sindicatelor, ceea ce așteaptă oamenii care lucrează în sistemul de educație au primit. Haideți să le dăm ocazia să vadă, să se convingă de faptul că ceea ce au solicitat au primit și vom vedea care este decizia pe care vor să o ia. Nu ne bazăm doar pe rațiune, pentru că vorbim de oameni care înțeleg importanța educației, dar și pe importanța, până la urmă, a nevoii de a accepta că un copil are nevoie de educație și în condițiile în care aceste solicitări deja au fost împlinite de Guvern, ar trebui și elevii și profesorii să revină împreună la școală, așa cum este normal. Mulţumesc!
Reporter: În cazul în care marţi profesorii continuă greva generală, ce veţi face? Aveţi o altă ofertă pe care o luaţi în considerare să o propuneți?
Ligia Deca: Cred că este important de subliniat faptul că Ministerul Educației a făcut tot posibilul astfel încât să se reușească parcurgerea tuturor proceselor educaționale sau reîncadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naționale, Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat și, mai ales fără prelungirea duratei cursurilor în anul școlar.
În cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungire an şcolar. Şi cred că nu ne dorim nici unul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea și formula pentru ca toți copiii să poată da examenele la timp și pentru a putea să-și urmeze mai departe parcursul educațional.
Reporter: Deci marți vom ști dacă vor fi amânate probele?
Ligia Deca: Vom ști care este răspunsul cadrelor didactice, după care vom analiza necesitatea, în funcție și de resursa umană existentă în sistem, de a reîncadra din punct de vedere al calendarului procesele educaționale.
Reporter: Şi din punct de vedere financiar puteţi să veniţi cu o ofertă mai mare, în cazul care ei cer lucrul acesta și nu renunţă la grevă?
Marius Budăi: Eu cred că este momentul, și am spus-o și zilele trecute. Întrebările dvs. sunt legitime și extrem de bine fundamentate, dar cred că este momentul, cel puțin așa considerăm noi actuala coaliție, să vorbim mai puțin, să facem și să punem în practică ceea ce am spus și să așteptăm în liniște răspunsul cadrelor didactice.
Dacă agităm acum, într-o perioadă extrem de grea și pentru cadre didactice, și pentru părinți, și pentru copii, apele mai mult decât trebuie, nu cred, din punctul nostru de vedere, că este bine. Cred că noi, în liniște acum, trebuie să așteptăm răspunsul cadrelor didactice, care va veni marți. Şi atunci, sigur, pe principiul văzând și făcând, cu siguranță transparent în fața dvs., vom continua să comunicăm public. Noi am stabilit astăzi, toată coaliția a stabilit astăzi că dialogul cu sindicatele continuă, indiferent că vorbim de sindicatele din educație, nu doar cu sindicatele din educație. Avem două reforme extrem de importante, reforma pensiilor din sistemul public și reforma salarizării. Aceste reforme se vor înfăptui la masa dialogului cu partenerii sociali.
Reporter: Să zicem că profesorii acceptă în final oferta Guvernului. Ce garanţii au că salariile lor, practic, vor fi majorate în următorii trei ani de zile, pentru că au mai fost situaţii în trecut când Guvernul a promis şi amânat aceste majorări?
Marius Budăi: Eu cred că actuala coaliție a arătat foarte clar că ceea ce spune face. Mulţumesc şi eu.
Reporter: O întrebare pentru ambii miniştri, aţi anunţat că aţi adoptat astăzi, iar sindicatele au venit practic cu alte solicitări. M-am uitat pe ce a spus doamna ministru Deca, acel cifre cu salarii. Astăzi, un profesor de studii superioare debutant are un net 2.376 lei și, prin creșterea de 1.000 lei brut, ajunge la 2.956, tot pe net, și va fi o creștere cu 25%. Nu este așa, este o creștere puțin mai mică, de 24,4%, de 580 de lei. Dincolo, la celălalt exemplu, iarăși, este o creștere de 24%. Ideea este că ceea ce au solicitat ei, creșterea de 25% imediat și apoi 4.000 de lei de la 1 ianuarie, net, să fie, repet, deodată, nu se regăsește în această ofertă făcută de dvs.
Marius Budăi: Se regăsește. Dacă vă uitați, dvs. ați spus 24,4% și bine ați spus.
Reporter: Alţii au 18%.
Marius Budăi: Bun. Putem să explicăm?
Reporter: Da.
Marius Budăi: 24,4% înseamnă la tarifarul de bază, fără celelalte sporuri. Dacă o să punem celelalte sporuri care se aplică la noua bază, o să vedeți că e creșterea chiar depășește 25%. Însă în nota de fundamentare a ordonanței de urgență, ceea ce a explicat domnul Cărbunaru mai devreme și principiile pe care le-am discutat, cu grila care să aibă ca principiu salariul debutantului cu salariul mediu brut pe țară, folosit, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, există în această notă de fundamentare. Am stat aici cu toții aseară până târziu și am scris acest aspect acolo. Mai mult de atât, după ce ordonanța a fost publicată pe ambele site-uri, ale Ministerului Educației și Ministerului Muncii, s-au primit de la cadrele didactice auxiliare anumite observații, pe bună dreptate – erau bibliotecari, erau psihologi -, și aceste lucruri au fost acoperite astăzi printr-un text pe care doamna ministru l-a citit pe bandă în timpul ședinței și cu siguranță în publicarea în Monitorul Oficial o să vedeți un articol 1, indice 3, unde se regăsesc aceste aspecte.
Reporter: Bun. Oamenii au solicitat 4.000 de lei să se aplice de la 1 ianuarie. Dumneavoastră le-aţi oferit 40% din ce rămâne diferenţă între sfârşitul lui 2023 şi acest 4.000 de lei abia la anul, alţi 60% în 2025-2026. Nu e ceea ce au cerut şi nu ştiu dacă se va opri greva …
Ligia Deca: Discuția avută cu federațiile sindicale, de exemplu, la Ministerul Muncii, când am discutat pe grila corespunzătoare sectorului educație, a fost că își doresc garanția că noua grilă va pleca de la salariul mediu brut. Când au fost întrebați dacă pot accepta o etapizare, având în vedere posibilitățile financiare, au răspuns că da, o etapizare rezonabilă. Adâncind discuția, s-a ajuns la concluzia că trei ani ar putea reprezenta o etapizare rezonabilă, urmând să se discute detalii vizavi de modul de etapizare, de creșterea în grilă ș.a.m.d. în discuțiile ce vor urma la Ministerul Muncii. Că acum, federațiile sindicale vin, după ce am adoptat ordonanța, și solicită altceva decât am discutat acum două-trei zile la Ministerul Muncii, este o chestiune pe care noi nu o puteam previziona.
Reporter: Deci ne spuneţi că sindicatele au agreat în primă instanță această etapizare pe trei ani şi apoi şi-au…
Marius Budăi: Eu revin la ce am spus tot respectul, cu tot respectul pentru dvs., revin la ceea ce am spus: cred că este momentul să nu mai agităm mai mult decât este și cred că este momentul să arătăm respectul cuvenit cadrelor didactice și să-i lăsăm să se pronunțe marți. Cred că ăsta este momentul acum, cel puțin din punctul nostru de vedere. Le-am arătat respectul cadrelor didactice şi al lucrătorilor din educație, am înfăptuit ceea ce am spus prin două ordonanțe de urgență, două ordonanțe succesive, una săptămâna trecută și una săptămâna asta. Săptămâna trecută tot personalul nedidactic a fost dus la maximul din grilă. Tot personalul nedidactic, astăzi, a mai primit o majorare de 400 lei pe brut și majorarea de 1.000 lei pentru toate cadrele didactice, înfăptuindu-se astfel parte din solicitările dumnealor, principiul stabilit de unde pleacă grila următoare, da, și uitați-vă în nota de fundamentare este publică pe site-ul Guvernului, există acest principiu prins acolo și faptul că debutanții trebuie să primească o creștere mai mare acum pentru a începe discuția pe noua grilă, așa cum s-a promis.
Reporter: Vă spun că oamenii nu înţeleg, nu știu să interpreteze această creştere salarială, pe care aţi făcut-o, va mai dura /…/ unii profesori nu vor accepta această ofertă până marţi. Ce se întâmplă în continuare?
Marius Budăi: Noi nu am prezentat pe tehnic o grilă ca să fie cât mai greu de comunicat public. Noi am spus principiile. S-a lucrat pe tehnic, în spate, pe grilă, și se fac acele majorări, dar principiul este acesta care a fost statutat.
Reporter: Oamenii nu prea mai au timp de principii şi …
Marius Budăi: Noi am explicat principiile public, faptic se întâmplă în felul următor: 585 lei pe net, ca să nu vorbim de suma brută 1.000 lei, dar e sumă brută, că este efortul cu totul, fără sporuri, care se adaugă aici, sunt deja în buzunarul cadrelor didactice.
Reporter: Bună ziua! Doamna ministru, o să mă leg tot de datele pe care le-ați prezentat mai devreme legate de creşterea salarială, la cât va ajunge salariul unui profesor debutant. Potrivit unor apărute anul trecut, când ştim toţi, preţurile erau ceva mai mici, valoarea coşului minim de cumpărături pentru o singură persoană adultă ajungea la 3.275 de lei, aşadar mai mult, aparent o valoare mai mare decât cea a salariului unui debutant, chiar şi după această majorare cu o mie de lei brut. Aţi spus şi dumneavoastră mai sunt aici incluse și sporuri, presupun că per total cam la această valoare ajunge. Întrebarea mea este: credeți că un profesor se poate concentra în fața unei clase să predea în momentul în care salariul abia îi ajunge să ducă o viață decentă sau să acopere valoarea coșului minim de cumpărături în România?
Ligia Deca: Cred că trebuie să facem mai mult pentru cadrele didactice și, în general, pentru tot personalul din învățământ. De aceea am acordat și prioritate în ceea ce înseamnă stabilirea termenilor pe noua lege a salarizării și am stabilit acel nivel de salariu mediu brut pentru debutant. Mai mult decât atât, în legea învățământului preuniversitar, adoptată de Parlament săptămâna trecută, avem prevederea că cei care aleg cariera didactică și se înscriu la masteratul didactic primesc în fiecare lună o bursă egală tot cu salariul mediu brut pe economie, tocmai în ideea de a atrage cei mai buni absolvenți și de a-i motiva să intre și să rămână în profesia didactică. Deci, sunt de acord cu dumneavoastră, este nevoie să-i sprijinim mai mult. Ei, acum, câștigă cel mai mult procentual cu această creștere și în câteva luni, când noua lege a salarizării va intra în vigoare, va crește și mai mult, în așa fel încât, într-adevăr, debutanții să aleagă această meserie, să-și urmeze vocația, fiind și sprijiniți financiar.
Reporter: Bună ziua! Am observat că în textul acestei ordonanţe de urgenţă sunt doar măririle care încep cu data de 1 iunie, cei 1.000 de lei şi 400 de lei. Dvs. ați spus că ați respectat revendicările profesorilor de la început. Printre aceste revendicări se numără, spre exemplu, majorarea salariilor începând cu salariile debutanților de la salariul mediu pe economie. Când se va întâmpla lucrul acesta concret şi va fi prevăzut în Legea salarizării, pentru că nu este în acest document?
Marius Budăi: Este în nota de fundamentare, v-am explicat, este în nota de fundamentare care este parte premergătoare, document care stă la baza construirii ordonanței de urgență. S-a spus foarte clar, am explicat, și s-a spus că de la 1 ianuarie 2024, atunci când toată legea salarizării va intra în vigoare, va fi statutat și în noua lege a salarizării.
Reporter: De asemenea, profesorii au mai cerut instituirea indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației. Unde vom regăsi această cerinţă a profesorilor?
Marius Budăi: Toate aceste aspecte, prin continuarea dialogului pentru legea salarizării unitare, le vom discuta cu toate sindicatele, repet, cu toate sindicatele.
Reporter: Inclusiv acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă?
Marius Budăi: Actuala coaliție cred că a arătat o deschidere enormă la dialog și nu ne vom opri să arătăm asta în continuare.
Reporter: Decontare a navetei pentru profesori este prevăzută?
Marius Budăi: Am intrat în analiză pe legea salarizării. Haideți să ne lăsați să facem acest lucru cu …
Ligia Deca: Decontarea navetei este prevăzută. În noua lege a învățământului preuniversitar este prevăzută ca făcând parte din finanțarea de bază, cu decont de la bugetul de stat de la Ministerul Educației. Nu mai este la primărie, așa cum se întâmplă acum. Odată ce legea nouă va intra în vigoare, vom avea această solicitare acoperită.
Dan Cărbunaru: Mulţumesc foarte mult! Dacă nu mai sunt alte întrebări, aş vrea să-i mulţumesc încă o dată doamnei ministru Ligia Deca pentru prezenţă, domnului ministru Budăi, avem încredere avem încredere că astăzi, de Ziua Copilului și în zilele care urmează vom regăsi cu toții energia pozitivă necesară pentru a ne relua activitățile. Mă gândesc acum la cele dedicate educației. Le dorim mult succes în special copiilor care se pregătesc de examene, de Evaluare Națională sau de bacalaureat şi, de asemenea, le ținem pumnii, şi părinților lor care împărtășesc emoțiile pe care copiilor le au.