“Astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educației, împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului România Educată“, a declarat președintele Klaus Iohannis, în cadrul ședinței de Guvern în care Executivul Cîțu aprobă prin memorandum raportul România Educată. Reforma sistemului de învățământ “e obligatorie dacă vrem ca generațiile viitoare să beneficieze de educație de calitate și de șanse reale pentru a fi competitivi pe piața muncii”, spune președintele.
Liderul de la Cotroceni a transmis Guvernului, în ședința executivului pe care a prezidat-o astăzi, că “românii așteaptă un plan coerent de implementare, un plan al stabilității, al profesionalismului. Singurul tren către un viitor mai bun este educația, doar astfel le putem oferi tinerilor șansa unei economii moderne (…). Eu vă rămân alături în faza de implementare a proiectului România Educată și vă doresc mult succes”.
Declarațiile vin în ziua în care președinția a făcut public raportul integral “România Educată”, la 7 ani de când Iohannis a preluat mandatul.
Klaus Iohannis, cele mai importante declarații din cadrul ședinței de Guvern în care se aprobă prin memorandum raportul “România Educată”:
Astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului ”România educată”. Vă mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi sunt convins că veţi depune toate eforturile astfel încât să schimbăm în bine sistemul de învăţământ românesc. Reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generaţiile viitoare să beneficieze de educaţie de calitate şi de şanse reale pentru a fi competitivi pe o piaţă a muncii în continuă şi rapidă schimbare.
”România educată” este un proiect cu legitimitate democratică, un proiect care se bazează pe cea mai amplă consultare naţională în domeniul educaţiei din perioada post-decembristă. Avem toate premisele pentru a prioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie. Proiectul ”România educată” are deja un sprijin financiar important prin intermediul PNRR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 3,6 miliarde de euro, atât este prevăzut. O ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, ”România educată” propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste.
Dintre ţintele concrete pe care ni le propunem reamintesc scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, precum şi creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare.
Proiectul ”România educată” este unul foarte aproape de sufletul meu. Cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasă politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral.
Guvernul României a dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe. Sunt convins că implicarea executivului va face posibilă operaţionalizarea proiectului ”România educată” într-o manieră predictibilă şi eficientă. Este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare.
Stimaţi membri ai guvernului, românii aşteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili şi cu termene realiste, care să pună sistemul de educaţie pe făgaşul necesar, unul al coerenţei, al responsabilităţii, al stabilităţii şi al profesionalismului. Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să-i pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm nici un copil în urmă. Trebuie să acţionăm acum! Eu vă rămân alături în faza de implementare a proiectului ”România educată”. Vă doresc mult succes şi vă mulţumesc pentru implicare! Mulţumesc, domnule prim-ministru!
Premierul Florin Cîțu, cele mai importante declarații:
- “Mă bucur că în mandatul guvernului pe care îl conduc aprobăm acest memorandum pentru aprobarea proiectului “România Educată”.
- Este nevoie de reformă mai ales în educație, pentru că reformând și modernizând învățământul romanesc investim, de fapt, în viitor. Este un proiect de țară și noi, cei care avem puterea de decizie, avem datoria de a-l implementa.
- Datoria este a noastră, față de societate, față de elevi, față de studenți, inclusiv față de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze și cunoștințe solide.
- Pentru asta este nevoie de creșterea calității în Educație și trebuie să fim conștienți de o nevoie: să ducem îmbunătățiri pentru fiecare elev, student sau profesor, indiferent de mediul din care provin. Adaptat la cerințele fiecăruia. Trebuie să reducem abandonul școlar, se reducem inechitățile.
- Vreau să salut obiectivele și țintele asumate de acest proiect și am să enumăr doar câteva dintre ele: scăderea ratei de părăsire timpurie a școlii, reducerea cu minimum 50% a prezentei rate de analfabetism funcțional, astfel încât la orizontul anului 2030 să ajungem la cel mult 20%. Până în 2030 toți profesorii să aibă competențe digitale de bază și cel puțin 85% dintre elevi.
- Așa cum știm, proiectul “România Educată” este inclus și în PNRR, beneficiază de o sumă de 3,6 miliarde €, iar prin alte fonduri europene vom finanța cu 400 de milioane de euro renovarea unităților de învățământ preuniversitar de stat. Vom construi școli și creșe noi, avem nevoie de așa ceva.
- Domnule președinte, vă garantez că, așa cum suntem parteneri reformele pe care ni le-am asumat pentru statul român, aveți în mine un partener de încredere în a transforma acest proiect în realitate.
- Iar după aprobarea acestui memorandum, vom trece la următoarele etape: Constituirea unui grup de lucru coordonat de premier, care va avea rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului “România Educată – termen 1 august 2021
- Ulterior, acest proiect trebuie să fie adoptat cât mai rapid de Parlamentul României pentru că întreaga clasă politică, indiferent de partid, trebuie să conștientizeze că “România Educată” trebuie să fie lege. Avem nevoie de o Românie educată, avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică și liberală.”
Foto: captură video LIVE / Youtube – Guvernul României