VIDEO Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar de la UMF Carol Davila: Prevenția trebuie să debuteze timpuriu / Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară pentru a asigura sănătatea societății de mâine

621 de vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captură transmisiune live
„Prevenția trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de școală și de aceea m-aș bucura să văd tot mai mulți profesioniști și tot mai multe opțiuni de carieră în sfera medicinei școlare. Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară astfel încât unitățile de învățământ să redevină veritabile centre de informare și prevenție pentru a asigura astfel sănătatea societății de mâine”, a declarat luni președintele Klaus Iohannis care participă în această dimineață la deschiderea anului Universitar de la Universitatea de Medicină și farmacie „Carol Davila” din București.

Mai jos, discursul președintelui:

„Mă bucur să deschid noul an universitar alături de comunitatea studenților și a profesorilor de la UMF Carol Davila din București. Cu o tradiție de peste 160 de ani, aici s-au format generații întregi de medici care au contribuit la îmbunătățirea sistemului național de sănătate. Având astfel de modele drept călăuză pe parcursul anilor de studii sunt convins că voi cei tineri, medicii de mâine, veți face ca sistemul de sănătate să fie tot mai aproape de nevoile pacienților. Această grea perioadă a pandemiei de COVID-19 a pus și mai mult în evidență importanța învățământului medical la standarde înalte. Medicii, rezidenții și de multe ori studenții din universitățile de medicină și farmacie au fost în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19 riscându-și sănătatea și chiar viața, iar pentru asta vă mulțumesc. La finalul liceului, tinerii au de luat o decizie majoră, cea legată de viitoarea profesie. Voi, dragi studenți, ați decis să onorați vocația de medic, asumându-vă o răspundere uriașă – protejarea vieților omenești.

Aceasta vă obligă să învățați și să fiți la curent cu inovarea medicală pe întreg parcursul carierei. În ultimul secol, munca medicilor a dublat speranța de viață, a redus dramatic mortalitatea infantilă și a contribuit la dezvoltarea de noi tratamente. Medicina înseamnă viață, o viață mai sănătoasă, acces la tratamente noi și din ce în ce mai bune. Din nefericire, pandemia de Covid-19 a fost dublată de o epidemie a dezinformării prin care ani și ani de formare medicală au ajuns să fie contestați în baza unor opinii fără fundament științific, sau chiar în baza unor dezinformări deliberate care circulă pe rețelele de socializare. Această epidemie de fake news a pus la îndoială eficiența vaccinurilor obținute prin metode perfecționate de-a lungul anilor.

Toate acestea fac munca dvs., deja grea, mai dificilă decât ar trebui. Trebuie să facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni să conștientizeze că cercetarea medicală și farmaceutică se bazează pe rigori științifice mai înalte chiar decât în alte domenii, pe o verificare meticuloasă a datelor și pe o monitorizare continuă a pacienților. Asta face ca anumite evidențe să nu aibă niciun motiv pentru a fi contestate. Vaccinul, spre exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a afectelor pandemiei și acest fapt rămâne un adevăr indiferent de opiniile unora sau altora.

Unul dintre obiectivele majore ale proiectului România Educată este reducerea semnificativă a analfabetismului funcțional și științific, ne propunem să creștem capacitatea absolvenților prin educație obligatorie de a se informa din surse credibile și de a discerne între informațiile verificate și speculații. Înțelegerea și asimilarea inovațiilor științifice recente sunt condiții obligatorii pentru ca România să progreseze rapid și să reducă masiv decalajele față de statele puternic dezvoltate. Este necesar să integrăm inovația pe toate palierele vieții noastre, în societate, în economie și evident în educație. Cred că prevenția trebuie să debuteze timpuriu, încă din primii ani de școală și de aceea m-aș bucura să văd tot mai mulți profesioniști și tot mai multe opțiuni de carieră în sfera medicinei școlare. Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară astfel încât unitățile de învățământ să redevină veritabile centre de informare și prevenție pentru a asigura astfel sănătatea societății de mâine.

Pandemia și-a pus puternic amprenta pe toate aspectele vieții noastre și a transformat profund existența omenirii la nivel global. În același timp, pandemia ne-a oferit multe lecții, în multe domeniile. Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii. Cu toții am conștientizat importanța rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant și corecta informare a pacienților, nevoia de a dezvolta telemedicina și de a debirocratiza procedurile, dar și rolul pe care îl au asistența medicală și medicina de laborator.

Sub presiunea pandemică, vulnerabilitățile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidențiate mai dramatic ca niciodată și au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă națiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii! Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generațiilor de medici și siguranța pacienților. Putem acoperi aceste nevoi de investiții și din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Național de Redresare și Reziliență, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical.

Stimați profesori,

Știu că mulți dintre dumneavoastră ați traversat o perioadă încărcată și dificilă, care pare că nu se mai sfârșește. Presiunea pusă pe sistemul medical și dificultățile organizării procesului educațional în regim online sau hibrid au făcut educația universitară medicală deosebit de complicată. Remarc și consecvența cu care dumneavoastră ați continuat activitatea didactică în această perioadă și ați pus în prim-plan nevoia studenților de a realiza și activitățile practice, fără de care nu se pot obține competențele necesare meseriei.

Vă cerem multe în această perioadă și poate nu v-am arătat mereu – ca societate – recunoștința pe care o meritați, dar sunteți indispensabili viitorului acestei națiuni. Formarea următoarelor generații de medici și continuarea marilor proiecte din cercetarea medicală sunt cruciale pentru o Românie al cărei obiectiv principal este protejarea sănătății propriilor cetățeni.

Dragi studenți,

Ați optat să vă pregătiți pentru o profesie unică prin specificul său, acela de a pune înainte de toate sănătatea semenilor și binele comunității. Vă așteaptă, fără îndoială, un drum anevoios, plin de provocări, dar deopotrivă bogat în realizări și satisfacții deosebite.

Îmi doresc să depășim cât mai repede acest val pandemic și să aveți parte de un an academic lipsit de perturbări majore, care să vă permită să faceți progrese considerabile pe drumul spre o carieră medicală de succes.

Doamnelor și domnilor,

Pentru că mâine este Ziua Educației, vreau să urez „La mulți ani!” tuturor celor care fac parte din sistemul de învățământ. Rolul profesorilor este esențial în modelarea parcursului în viață al elevilor și al studenților. Noi toți, ca societate, trebuie să acordăm o mai mare recunoaștere acestei vocații fundamentale pentru viitorul nostru. În egală măsură, profesorii au marea responsabilitate de a deveni ei înșiși veritabile modele pentru tineri și de a promova înalte standarde etice și profesionale.

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa, alături de dumneavoastră, la această ceremonie și vă doresc tuturor multă sănătate și un an universitar foarte bun! Vă mulțumesc!”


1 comment
  1. Ca sa nu mai ardă spitale, trebuie sa nu mai fie pusa presiune pe sistemul sanitar. Presiunea pe sistemul sanitar e pusa de multitudinea de cazuri covid. Pentru ca să nu mai fie atâtea cazuri covid lumea trebuie sa se vaccineze. Fără ca măcar 80%,90 % sa fim vaccinați, nu vom scăpa de virus.Asta e realitatea. Restul sperieturilor gen aur/psd sunt doar ca să ia ei puterea și nimic mai mult.Usr doar din ambiție contra premierului au demisionat din guvern, nimic altceva. Romanii trebuie sa nu se lase manipulați (e doar manipulare anti covid: ei înșiși de ar ajunge la putere, tot asa ar da restricții și tot asa ar vaccina lumea, ptr ca dacă nu, vom muri pur și simplu pe strada).Vedeți ca exista și Jonson&Jonson, care e într-o singura doza. Persoanele mai sceptice, ar putea sa îl facă măcar pe acela. Rareș Bogdan acela l-a făcut( zis ieri la tv) și e ok, nu a avut reacții. Nu trebuie sa ne lăsăm influențați de cazurile mortale după vaccin, căci acelea sunt excepțiile, nu regula.Orice vaccin e bun și ne va ajuta sa ieșim din aceasta situație disperata și sa ne continuam viețile liniștiți și mai ales sănătoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iulian Cristache, federația părinților: Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis / În învățământul primar va fi un adevărat dezastru / Ghidul Ministerului Sănătății prevede ca până la 11 ani copiii nu au voie să poarte mască

„Următorul an școlar va fi în procent semnificativ compromis”, susține Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Acesta a declarat la TVR că în opinia sa „în învățământul…
Vezi articolul

Concursuri de promovare a științei la gimnaziu și liceu, organizate de platforma de cercetare de la Măgurele. Elevii pot propune experimente, pot face interviuri cu cercetători sau studii cu măsurători proprii până pe 19 mai

Platforma de educație și cercetare de la Măgurele, care reunește mai multe universități și institute de cercetare din țară, anunță 6 activități de științe și promovarea acestora, pentru elevii și…
Vezi articolul