VIDEO Iohannis: Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească / Avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație

8.907 vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captură transmisiune live
Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială într-o lume aflată într-o rapidă schimbare este insuficientă, a declarat președintele Klaus Iohannis la deschiderea cursurilor anului școlar 2021-2022. Șeful statului este într-o comună din județul Prahova, la Liceul „Carol I” din Valea Doftanei.

Instituția de învățământ are aproape 400 de elevi. La liceul din sat, peste 90% dintre profesori au urmat module avansate de formare a competențelor digitale.

  • Președintele Iohannis a declarat că, în opinia sa, „avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere, organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura”.
Cele mai importante declarații:

Klaus Iohannis:

“Mulțumesc elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru eforturile semnificative făcute în toată această perioadă dificilă generată de pandemia COVID-19, a trebuit să ne adaptăm cu toții cât se poate de repede și de bine pentru a continua procesul educației concomitent cu apărarea sănătății oamenilor.

Și în acest an reînceperea anului școlar are loc tot sub spectrul pandemiei, de aceea menținerea școlilor deschide cu prezență fizică depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi, respectarea normelor sanitare și vaccinarea fiind esențiale.

Am ales ca la deschiderea acestui an școlar să mă alătur comunității Liceului Carol I pentru că apreciez eforturile dumneavoastră de a crește calitatea și relevanța procesului educațional.

Un factor cheie pentru a transforma o școală într-o adevărată comunitate educațională îl reprezintă și modul în care aceasta investește în formarea și motivarea profesorilor săi.

Investiția în cariera didactică este de altfel un pilon important în proiectul România Educată.

Nu este corect să cerem cadrelor didactice să se adapteze la o lume în continuă schimbare fără a le ajuta să se pregătească în acest sens. Formarea inițială într-o lume aflată într-o rapidă schimbare este insuficientă. Mă bucur să observ că, din fericire, ideea de a învăța pe parcursul întregii vieți a trecut de la stadiul de slogan la practică

Salut faptul că profesorii de la Liceul Tehnologic Carol I au ocazia să participe la formări și schimburi de experiență cu parteneri din alte state europene.

Facilitarea accesului la programe de formare a cadrelor didactice contribuie, alături de investițiile în infrastructură și în dotări, la creșterea calității educației și la o experiență educațională mai bună pentru elevi.

Odată cu finalizarea raportului România Educată mi-am asumat dezideratul de a susține un management educațional profesionist, bazat pe responsabilitate, capabil să dezvolte și să inoveze. În acest an școlar, în care se organizează concursului pentru ocuparea funcțiilor de directori în unitățile de învățământ, îmi doresc să identificăm acele insule de excelență precum este liceul dumneavoastră.

Ele sunt dovada clară că omul sfințește locul și că un management bun poate transforma o comunitate școlară, de aceea cred că avem o singură șansă pentru ca toate școlile din România să se dezvolte – competiția pe bază de meritocrație pe care doar un concurs pentru funcțiile de conducere, organizat corect, transparent și profesionist o poate asigura.

Vă felicit pe toți și în mod special pe doamna director pentru eforturile făcute în combaterea părăsirii timpurii a școlii, dotarea cu laboratoare și creșterea nivelului de digitalizare atât la nivel de practici, cât și de dotări.

Aveți grupuri școlare de calitate, puneți accent pe zona de științe și tehnologie și derulați activități care pregătesc elevii pentru meseriile viitorului. În mod deosebit, apreciez interesul școlii pentru robotică, domeniu în care România înregistrează rezultate remarcabile în ultimii ani, în plan internațional.

Sunteți un exemplu care arată că educația poate fi de calitate, fără a intra în coliziune cu obiectivele care privesc egalitatea de șanse ale elevilor indiferent de mediul din care provin.

Vă asigur că rămân un partener de nădejde al tuturor școlilor care își propun să ofere condiții mai bune de învățare, să promoveze excelența și echitatea, să pună elevul în centrul activității educaționale.

Prin implementarea proiectului România Educată și cu sprijinul alocărilor record prin intermediul PNRR, avem de acum șansa unică de a transforma radical mediul școlar.

Există o oportunitate istorică de a realiza lucruri de amploare, amânate de decenii, precum dotarea laboratoarelor școlare, măsuri concrete pentru a preveni abandonul școlar, susținerea învățământului profesional dual, sau digitalizarea administrației școlare.”

Sorin Cîmpeanu:

“Este un an școlar deschis într-un moment în care, peste emoțiile firești, se suprapun emoțiile generate de perioada dificilă pe care o traversăm. Liceul Tehnologic Carol I, Valea Doftanei, sunteți un adevărat exemplu din mai multe perspective considerate obiective strategice în proiectul România Educată.

Ați reușit să faceți față numeroaselor provocări în condițiile în care din perspectiva conectivității nu stați tocmai bine, am putut observa acest lucru și totuși ați reușit să încheiați un an școlar cu bine în condițiile în care nu absolut toți elevii au avut echipamente, ați reușit să depășiți provocările legate de un conținut digital pentru toate disciplinele, aici ați avut un avantaj.

Îmi amintesc de declarația doamnei director: „un director bun se preocupă de tot ceea ce se întâmplă în școală, în respect față de colegii profesori, elevi și față de părinți și se adaptează vremurilor pe care le traversăm”. A pus-o în practică. 90% dintre cadrele didactice aveau abilități informatice și erau familiarizați cu tehnologia digitală încă dinainte de pandemie, acest lucru a creat un avantaj.

Ați reușit să depășiți și provocările legate de formarea cadrelor didactice, de lipsa unor platforme de evaluare, nu avem aceste platforme dedicate de evaluare și totuși ați reușit să încheiați anul școlar într-un mod remarcabil.

Avem o serie de provocări care stau în fața noastră, care sunt incluse în România Educată, o serie de oportunități unice, prin existența unor resurse financiare de 3,6 miliarde de euro dedicate educației, doar acelor capitole dedicate României Educate. Nu vom aștepta aceste fonduri.

Vă pot anunța că sunt în evaluare ofertele care privesc demararea lucrărilor, încheierea unui contract pentru o nouă grădiniță în Valea Doftanei. În mod normal, dacă nu sunt lucruri deosebite, acest contract de finanțare va putea fi semnat de Ministerul Educației încă de la începutul lunii octombrie.

Pentru ca toate lucrurile pe care dvs, pe care noi ni le dorim să se întâmple, este nevoie de responsabilitate. Aș vrea să vă spun că astăzi pot începe școala cu prezență fizică 99,7% din cei aproape 3 milioane de elevi și preșcolari.

Demonstrează înțelegerea importanței școlii, dar în același timp trebuie să dovedim responsabilitate și determinare pentru a asigura în școli protecția sanitară care să ne poată permite să ținem școlile deschise o perioadă cât mai lungă în așa fel încât să nu mai avem acele pierderi pe care le-am înregistrat pe parcursul perioadei de criză sanitară. Pentru asta, mulțumesc pentru respectarea regulilor de protecție sanitară din școli.

Amintesc că personalul din învățământ, vaccinat într-o proporție de 61%, reprezintă cea mai numeroasă categorie socio-profesională vaccinată, este nevoie însă să continuăm acest proces.

În ultimele 10 zile s-au vaccinat 10.000 de elevi, am depășit pragul de 15% de elevi vaccinați, una din 3 persoane vaccinate în ultimele zile la nivel național cu Pfizer este elev.

Asta îmi dă încredere că părinții vor înțelege cât de important este pentru proprii copii, pentru ceilalți colegi și pentru a se putea derula școala cu prezență fizică așa cum ne gândim cu toții, să înțelegem că vaccinarea este unicul gest care poate pune capăt crizei sanitare. Toate celelalte măsuri ne ajută să ținem sub control, însă doar vaccinarea este singurul act care ne ajută să punem punct acestei crize sanitare.

Astăzi, 13 septembrie, se deschide școala, mâine, 14 septembrie, va demara concursul pentru ocuparea posturilor de director în toată țara, am asumat că acest concurs va fi derulat strict pe criterii de competență în așa fel încât la finalul lui decembrie să putem avea numirea celor mai profesioniști directori în școlile românești care să înceapă în data de 10 ianuarie, odată cu semestrul II, un nou mandat în interesul școlii românești.”

Evenimentul a fost transmis în direct de Administrația Prezidențială.

Articolul este în curs de actualizare


5 comments
  1. Nu toți directorii din țară au fost numiți politic. Suntem destui care am dat concurs în anul 2016 și am fost lăsați în funcție în continuare. Concursul din 2016 tot de PNL a fost cerut din motive similare: să nu fie numiți politic.
    Ceea ce doare mai mult și nu spune nimeni este faptul că salariul directorilor este unul care “stagnează” în timp ce ale cadrelor pot crește. Ele sunt platite în baza Legii 153/2017. Sunt multe cadre care iau salarii mai mari decât directorii in școli în funcție de grad, vechime, ore la plata cu ora etc. Directorii sunt plătiți respectându-se HG 38/2017 și sunt alte criterii: nr elevi, nr clase etc.
    Doar cei care au gradație de merit iau sume mai mari, dar nu este cazul tuturor. Și ce nu știu mulți este faptul că răspunderea directorilor a crescut foarte mult în ultima perioadă. Deși nu se primesc fonduri suficiente de la consiliile locale pentru dotări, amenda pe care o poate primi un director (poate nu din vina lui) trebuie să o plătească personal. Ar fi multe de spus despre directori despre care observ că în ultima vreme au devenit “arătați cu degetul” ca fiind toți puși politic.
    Aș vrea să se poată ca și domnul ministru să participe la un astfel de concurs. Așa…de curiozitate!

  2. Dvs vorbiti de meritocratie, care ați tăcut mâlc când PNL ul a numit toate loazele din partid în funcția de director, cred ca glumiți sau ne credeți fraieri, nu va mai crede nimeni, și după părerea mea ați scăpat lucrurile din mana și cu,, guvernul meu,,!

  3. >>Formarea inițială într-o lume aflată într-o rapidă schimbare este insuficientă
    Cand o sa vad standarde ocupationale / de formare facute ca in EU, actualizate periodic, o sa cred ca zice Fikuschul. Pana atunci vorbe goale.

    >> management educațional profesionist
    Deocamdata examenul pentru directori e cum e. Nici o schimbare. Alte vorbe goale.
    De formarea directorilor ce sa mai zic …

    >> competiția pe bază de meritocrație
    Te-apuca rasul. Tractoristul angajeaza pe baza de carnet de partid deocamdata, vezi ARACIP.

  4. Si… Dvs cat aveti salariul, domnule Presedinte?
    Va descurcați sa va achitati facturile, sa va procurati hrana, medicamente, sa va puneți deoparte ceva bani pentru o urgenta?
    Profesorii nu se descurca.
    Stiti cu totii sa aveți doar pretentii si recomandari pentru dascali, nu va pasa de fapt de ei.

    1. Iohannis nu-si tine conferintele cu laptopul in spinare sau acasa pe curentul si netul propriu. De ce i-ar pasa? In fisa postului de presedinte nu scrie sa faca voluntariat obligatoriu. Sa fim seriosi! Noi il batem la cap pe prsedinte si pe el il doare in cot de parerile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Andronescu anunță posibila desființare a Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a, pentru că în 2020 învățământul obligatoriu ar putea începe la 5 ani pentru a se termina la clasa a XII-a

Ecaterina Andronescu a spus că a lansat ”dezbateri publice cu directorii școlilor” să vadă dacă Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ”se mai justifică”, fiind considerată, mai spune ministrul…
Vezi articolul

Tichete educaționale 2024. A fost extins termenul pentru depunerea cererilor până în data de 23 octombrie / Banii pentru cardurile încărcate în anul școlar 2023-2024 pot fi cheltuiți înclusiv până în data de 31 decembrie 2024

Părinții care vor să primească cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru anul școlar în curs 2024-2025 mai pot depune cererile la secretariatele școlilor până în data de…
Vezi articolul