BREAKING Raed Arafat: Se suspendă activitatea cu prezența fizică în școlile și grădinițele particulare. Nimeni nu-i oprește să facă online / Nu este discriminare, este abordare diferită față de stat

27.947 de vizualizări
Briefing de presă / Foto: EduPedu.ro
Hotărârea de Guvern prevede suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ private. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că „prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online”.

„Suspendarea activității cu prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară”, prevede articolul adoptat de Guvern luni.

Hotărârea se va publica tot azi în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Cele mai importante declarații pe tema școlilor, făcute de Raed Arafat, șeful DSU:

  • “Nu s-a translatat vineri în hotărârea de Guvern. Au fost anumite neînțelegeri juridice, așa pot să le spun acum.
  • Hotărârea de Guvern acum prevede că activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în perioada de 25 octombrie – 5 noiembrie, în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.
  • Cu alte cuvinte, prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică în școală, aplicabil imediat de la ieșirea hotărârii de guvern.
  • Tema epidemică este cu prezența fizică – noi nu putem să le interzicem prezența online. Și pot să fie vacanță pentru că oricum începe vacanța deoparte și s-au înțeles să ia vacanță de două săptămâni. La școlile private se interzice prezență fizică, dar pentru protecția pandemică nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor, pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul.
  • Reporter: Cine a modificat hotărârea de guvern și a scos articolul care privea școlile private? Articolul era în hotărârea de Guvern care a ieșit din ședință vineri?
  • răspuns Raed Arafat: Nu era modificat, era doar nepreluat pentru că au fost discuții juridice. Că au venit diferite păreri și nu s-a inclus. În hotărârea CNSU era acolo articolul.
  • Nu este discriminare, este abordare diferită, și privatul poate să dea vacanță. Același lucru pe partea publică unde este decizia Ministerului Educației în acest sens.
  • Așa s-a zis: s-a luat decizia de a da vacanță la școlile publice și în acest moment oprirea prezenței fizice și la școlile private.
  • S-a zis ‘școlile se închid ultimele’, dar noi am luat decizii dure și pentru celelalte zone vedeți certificat verde și toate cele. Prezența fizică s-a considerat că este bine să fie limitată o perioadă de timp ca să controlăm acest val, printre alte măsuri. Nu se ia o singură măsură, se iau un grup de măsuri împreună. În acest moment, explicațiile le-am dat pe această linie, așteptăm să vedem rata dacă rămâne sau dacă continuă să crească, iar dacă începe să scadă, cu ce viteză scade, dacă reușim să ieșim.
  • Reporter: Ați spus mai devreme că prin tabletă nu se infectează copii. Bineînțeles că o să ne spuneți că trebuie să vorbim la Ministerul Educației de ce s-a ales învățământul online doar pentru privat. Însă atâta timp cât anul trecut toate școlile au fost în online acum de ce au rămas doar cele private acum în online?
  • Pentru că la Ministerul Educației era deja o vacanță programată pentru o parte dintre copiii și atunci am luat decizia să se meargă pe vacanță pentru o perioadă. La unele școli private deja vacanța a fost luată și ca să nu prelungească i s-a lăsat dreptul să decidă vor să rămân acasă, să prelungească vacanța sau să vină să facă online. Dar mai multe școli private au luat deja vacanța în care acum au intrat copiii din sectorul public.
  • Reporter: Cine a fost de vină pentru transpunerea hotărârii CNSU greșite?
  • Nu intrăm pe asta pentru că v-am spus că nu decid eu asta, v-am zis că au fost anumite aspecte de neînțelegere între partea de hotărâre CNSU și aplicarea ei la hotărârea de Guvern, dacă vrem să arătăm cine e de vină sau ce s-a întâmplat nu o spun eu, asta trebuie să o spună cineva care face o cercetare administrativă pe această linie.
  • Reporter: Va fi tras cineva la răspundere?
  • Nu eu decid acest lucru.
  • Reporter: Ați avut discuții cu reprezentanții școlilor private pe tema suspendării activității? 
  • Eu nu am avut, nu știu dacă s-a discutat pe altă linie.
  • Reporter: Peste 14 zile, când se termină actuala vacanță, cu ce scenarii lucrați, vor reveni fizic copiii la școli?
  • Nu vin acuma cu asta, o să vedem ce-o să facă INSP-ul și toate analizele, nu am acum ce să suplimentez pe acest subiect, ce sa adaug pe acest subiect.”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență prezintă măsurile adoptate:

Textul integral al deciziei CNSU:

“Având în vedere trendul ascendent al numărului de cazuri noi, manifestat în ultima perioadă pe teritoriul României, se impune adaptarea măsurilor de restricție pe teritoriul României, indiferent de rata de incidență în vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2. În acest context, prin prezentul proiect se stabilesc următoarele măsuri:

  1. activitatea cu publicul în centrele și parcurile comerciale va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
    Precizez faptul că, pentru serviciile publice comunitare care funcționează în centrele și parcurile comerciale accesul va fi permis și persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.
    Mai mult, se va permite accesul în centrele și parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin și numai dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din centrele și parcurile comerciale.
  2. activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale, precum și a benzinăriilor.
  3. activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  4. se propune suspendarea activității cu prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unitățile particulare de învățământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară.
  5. instituirea și clarificarea categoriilor persoanelor care sunt exceptate de la prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public. Astfel, sunt exceptați angajații, participanții în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenționale, administrativ-jurisdicționale și a celor administrative din motive de ordine și siguranță publică, a persoanelor care necesită servicii medicale și prestații sociale, precum și a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin.”

Articolul este în curs de actualizare


6 comments
  1. faza e ca daca faceau ore online si la stat trebuiau sa fie platiti cu 75% parintii sa stea cu ei acasa, asa fiind vacanta nu trebuie platiti, nu mai sunt bani la buget ei, aia la privat oricum au bani parintii.
    statul asta stie doar sa te jupoaie din salariu.

  2. Cica nu e discriminare, e “abordare diferita”; o dam in semantica mai nou. Daca-i trag cuiva un pumn in cap, inteleg ca nu e o problema, pot sa spun ca nu e lovire, e “contact direct cu mana mea”.

  3. Mai pe scurt,va bateți joc de educația copiilor noștri.Pe perioada Pandemiei nici într-o tara civilizata,nu au închis unitățile de învățământ școlar și preșcolar.Nu copiii sunt de vina pentru situația în care ne aflam,ci voi…toată lumea a făcut ce a vrut,evenimente peste evenimente cu sute sau mii de persoane,de ce nu s-a închis totul atunci când trebuia și sa impuneți restricții ca să nu se ajungă la această situație!!!

  4. After school urile, care nu sunt în subordinea Ministerului Educației, sunt un simplu SRL, au voie LEGAL sa funcționeze??

  5. Pai este tot discriminare, scolile particulare sunt trecute in online, pentru a nu perturba cu nimic structura anului scolar, in timp ce unitatile de invatamant de stat le treci in vacanta fortata. De ce? Pentru ca progeniturile politicienilor sau ale interlopilor cu care au anumiti lideri politici afaceri sa nu sufere, saracii? Pai, desteptilor nu ati rezolvat nimic, pentru ca in vacanta copiii se intalnesc si umbla peste tot. Daca erau macar in online, erau la ore, aveau ocupatie. Asa, lasandu-i in vacanta, le-ati oferit mai multa libertate de circulatie, cu toate restrictiile voastre. Copiii nu le vor respecta, mai ales copiii din mediul rural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

AUDIO Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii de teologie: N-aș lega modul în care se predă religia de rezultatul alegerilor pentru că nu avem de-a face cu linii directoare transmise de biserică prin profesorii de religie

Cătălin Raiu, lector universitar în Științe Politice, cu studii în teologie, nu crede că modul în care se predă religia în școli are legătură cu rezultatul alegerilor din acest an.…
Vezi articolul

VIDEO Cum s-a modificat comportamentul copiilor pe internet în perioada pandemiei – 78% dintre copii folosesc internetul zilnic mai mult de 3 ore / Conferință online gratuită pentru părinți și profesori, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și ministrul Familiei, Gabriela Firea

Părinții și profesorii au putut participa gratuit la o dezbatere publică cu prilejul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet. Evenimentul a fost organizat de Salvați Copiii. S-a discutat despre riscurile…
Vezi articolul

INTERVIU Avantajele catalogului electronic, explicate de directorul unei școli dintr-o comună din județul Călărași: În afară de note și absențe, părintele vede dacă a fost activ la oră, dacă a venit fără manual

Liviu Moise, profesor de Istorie și directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Comuna Unirea (județul Călărași), a explicat pentru Edupedu.ro care sunt avantajele catalogului electronic: „În afară de note și…
Vezi articolul