Autoritățile vor discuta “pe parcursul zilei de astăzi” ipoteza eliminării pragului de 6 la mie până la care se închideau până acum școlile, a anunțat oficial ministrul Educației. “Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar (…) care sunt regulile: dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi cei din domeniul Educației, dacă cei din Sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu în această dimineață, în cadrul unei conferințe susținute la Ministerul Educației, alături de UNICEF și Valeriu Gheorghiță.
- Edupedu.ro a scris în exclusivitate în această dimineață că pragul de infectări de 6 la mie până la care puteau funcționa fizic până acum școlile va fi eliminat, potrivit unor surse guvernamentale.
“Vom avea în cursul zilei de astăzi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru: risc gestionabil versus beneficii. Mai exact, este vorba de dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlilor”, a anunțat Cîmpeanu.
Ministrul Educației a precizat că “până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar, fiindcă vineri este ziua în care anunțăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi cei din domeniul Educației, dacă cei din Sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”.
“Încă o dată pentru a fi clar: varianta 1 este aceea în care rămânem pe prevederile actuale, varianta 2 este aceea de preluare în școli a modului de funcționare al grădinițelor în care nu există o raportare la un anumit prag. Este vorba de o variantă în care se face decuplarea între modul de funcționare al școlilor și rata de incidență în localitate. Astea sunt variantele principale de lucru. Grădinițele nu sunt dependente de rata de incidență din localitate, sunt dependente de numărul de cazuri care apar într-o anumită grupă sau într-o anumită unitate de învățământ preuniversitar. Voi susține în paralel amplificarea procesului de testare, în ce mod se va face aceasta vom stabili împreună cu Ministerul Sănătății și INSP”, a continuat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:
- Este nevoie de o informare corectă, verificabilă și cu suport științific [cu privire la vaccinare]. Luând cele mai bune decizii privind vaccinarea, vom putea păstra școlile deschise în acest fel încât pierderile în plan educațional și în plan socio-emoțional să fie cât mai mici cu putință pe perioada acestei crize sanitare. Va trebui să facem acest lucru pentru că doar vaccinându-ne vom reuși să punem punct acestei crize sanitare cât mai curând posibil.
- Pe de altă parte, va trebui să ne obișnuim cu altfel de condiții, să punem în balanță întotdeauna raportul risc gestionabil versus beneficii, pe de altă parte pierderi, și să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea. Mulțumesc UNICEF pentru organizarea acestei lecții de vaccinare, îndemn cadrele didactice să se înscrie pe platforma care va fi anunțată, corespondentă acestei lecții de vaccinare, vă stăm la dispoziție atât cât avem noi competențe la ministerul Educației pentru informații despre vaccinare.
- Vreau să vă spun, separat sau nu de acest lucru, că vom avea în cursul zilei de astăzi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru: risc gestionabil versus beneficii. Mai exact, este vorba de dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlilor. La acest moment, regula este clară – în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția grădinițelor și creșelor, acestea urmând să rămână deschise. Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acest numitor comun în interesul elevilor atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară.
- Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar, fiindcă vineri este ziua în care anunțăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi cei din domeniul Educației, dacă cei din Sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri.
- Aș vrea să vă spun că ieri am primit și o informare de la reprezentanța României la Bruxelles, prin care am anunțat deciziile luate în toate celelalte state europene cu privire la modul de funcționare al școlilor, cele mai multe state aplică principiul școlile se închid ultimele și se deschid primele.
- Avem două variante, în acest moment: fie rămânem pe prevederile ordinului comun ME-MS fie, prin discuția pe care ne-o dorim azi, se va consolida un numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionabil.
- În săptămâna 13-20 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.000 de elevi pe zi, în săptămâna 21-27 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.700 de elevi pe zi. Practic, în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinați a crescut cu 12.000 – 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16-19 ani și peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. Le mulțumesc elevilor pentru înțelegerea importanței vaccinării, este un trend ascendent semnificativ, este un progres care ne dovedește că aceste acțiuni nu sunt în zadar, au efect, erau puțin peste 100 de elevi pe zi, am trecut la 1.000, săptămâna trecută am avut 1.700 de elevi vaccinați pe zi și așteptăm cu nerăbdare datele pe care ni le va comunica doctorul Valeriu Gheorghiță pentru săptămâna care a început [date din ziua de] ieri, 28 septembrie, pentru că raportarea cu privire la cazurile de infectări în școli o facem la nivelul zilei de vineri. Miercuri, 22 septembrie, am avut peste 3.000 de infectări în rândul elevilor și aproape 1.000 de infectări în rândul personalului din învățământ.
- Astăzi, până la ora 18:00, vom anunța situația care a rezultat din centralizarea de la nivelul fiecărei școli, apoi la nivel județean, apoi la nivel național.
- Încă o dată, pentru a fi clar: varianta 1 este aceea în care rămânem pe prevederile actuale, varianta 2 este aceea de preluare în școli a modului de funcționare al grădinițelor în care nu există o raportare la un anumit prag. Este vorba de o variantă în care se face decuplarea între modul de funcționare al școlilor și rata de incidență în localitate. Astea sunt variantele principale de lucru. Grădinițele nu sunt dependente de rata de incidență din localitate, sunt dependente de numărul de cazuri care apar într-o anumită grupă sau într-o anumită unitate de învățământ preuniversitar. Voi susține în paralel amplificarea procesului de testare, în ce mod se va face aceasta vom stabili împreună cu Ministerul Sănătății și INSP.
- Numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionabil, beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educației din perspectiva școlii cu prezență fizică vor fi predominante, atunci am deplină responsabilitate de a semna alături de Ministrul Sănătății modificarea ordinului comun pe baza unei hotărâri CNSU care să aibă valoare de Hotărâre de Guvern. Deci, în primul rând discuție, consolidarea numitorului comun, apoi hotărâre CNSU, hotărâre de Guvern aferentă care să abiliteze ministerul Educației și ministerul Sănătății să modifice scenariul de funcționare în așa fel încât până vineri el să poată să fie anunțat, pentru că ne-am angajat să vă aducem la cunoștință în ziua de vineri cum vor funcționa școlile în săptămâna următoare.”