VIDEO Cîmpeanu, despre decuplarea școlii de pragul de infectare: Până vineri va trebui să anunțăm dacă menținem școlile deschise, pe modelul grădinițelor, până la apariția unor cazuri de infectare

9.582 de vizualizări
Foto: gov.ro
Autoritățile vor discuta “pe parcursul zilei de astăzi” ipoteza eliminării pragului de 6 la mie până la care se închideau până acum școlile, a anunțat oficial ministrul Educației. “Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar (…) care sunt regulile: dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi cei din domeniul Educației, dacă cei din Sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”, a declarat Sorin Cîmpeanu în această dimineață, în cadrul unei conferințe susținute la Ministerul Educației, alături de UNICEF și Valeriu Gheorghiță.

“Vom avea în cursul zilei de astăzi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru: risc gestionabil versus beneficii. Mai exact, este vorba de dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlilor”, a anunțat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că “până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar, fiindcă vineri este ziua în care anunțăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi cei din domeniul Educației, dacă cei din Sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri”.

“Încă o dată pentru a fi clar: varianta 1 este aceea în care rămânem pe prevederile actuale, varianta 2 este aceea de preluare în școli a modului de funcționare al grădinițelor în care nu există o raportare la un anumit prag. Este vorba de o variantă în care se face decuplarea între modul de funcționare al școlilor și rata de incidență în localitate. Astea sunt variantele principale de lucru. Grădinițele nu sunt dependente de rata de incidență din localitate, sunt dependente de numărul de cazuri care apar într-o anumită grupă sau într-o anumită unitate de învățământ preuniversitar. Voi susține în paralel amplificarea procesului de testare, în ce mod se va face aceasta vom stabili împreună cu Ministerul Sănătății și INSP”, a continuat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declarații:
  • Este nevoie de o informare corectă, verificabilă și cu suport științific [cu privire la vaccinare]. Luând cele mai bune decizii privind vaccinarea, vom putea păstra școlile deschise în acest fel încât pierderile în plan educațional și în plan socio-emoțional să fie cât mai mici cu putință pe perioada acestei crize sanitare. Va trebui să facem acest lucru pentru că doar vaccinându-ne vom reuși să punem punct acestei crize sanitare cât mai curând posibil.
  • Pe de altă parte, va trebui să ne obișnuim cu altfel de condiții, să punem în balanță întotdeauna raportul risc gestionabil versus beneficii, pe de altă parte pierderi, și să luăm cele mai bune decizii privind vaccinarea. Mulțumesc UNICEF pentru organizarea acestei lecții de vaccinare, îndemn cadrele didactice să se înscrie pe platforma care va fi anunțată, corespondentă acestei lecții de vaccinare, vă stăm la dispoziție atât cât avem noi competențe la ministerul Educației pentru informații despre vaccinare.
  • Vreau să vă spun, separat sau nu de acest lucru, că vom avea în cursul zilei de astăzi discuții cu toți cei îndreptățiți să se pronunțe asupra acestui echilibru: risc gestionabil versus beneficii. Mai exact, este vorba de dorința de consolidare a unui numitor comun cu privire la modul de funcționare al școlilor. La acest moment, regula este clară – în localitățile în care se depășește rata de infectare de 6 la mie, la nivelul zilei de vineri, zi de referință, școlile ar urma să treacă în online, cu excepția grădinițelor și creșelor, acestea urmând să rămână deschise. Primim foarte multe solicitări în acest sens, sunt convins că toți cei îndreptățiți să se pronunțe vor căuta acest numitor comun în interesul elevilor atât din perspectivă educațională, cât și din perspectivă sanitară.
  • Până vineri, va trebui să anunțăm cât se poate de clar, fiindcă vineri este ziua în care anunțăm scenariul pentru săptămâna următoare, care sunt regulile, dacă rămânem pe aceleași reguli sau dacă, așa cum ne dorim noi cei din domeniul Educației, dacă cei din Sănătate sunt de acord, vom putea să menținem, pe modelul grădinițelor, și școlile deschise până la apariția unui număr de cazuri.
  • Aș vrea să vă spun că ieri am primit și o informare de la reprezentanța României la Bruxelles, prin care am anunțat deciziile luate în toate celelalte state europene cu privire la modul de funcționare al școlilor, cele mai multe state aplică principiul școlile se închid ultimele și se deschid primele.
  • Avem două variante, în acest moment: fie rămânem pe prevederile ordinului comun ME-MS fie, prin discuția pe care ne-o dorim azi, se va consolida un numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionabil.
  • În săptămâna 13-20 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.000 de elevi pe zi, în săptămâna 21-27 septembrie, s-au vaccinat în medie 1.700 de elevi pe zi. Practic, în săptămâna 21-27 septembrie, numărul elevilor vaccinați a crescut cu 12.000 – 8.000 de elevi din categoria de vârstă 16-19 ani și peste 4.000 de elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. Le mulțumesc elevilor pentru înțelegerea importanței vaccinării, este un trend ascendent semnificativ, este un progres care ne dovedește că aceste acțiuni nu sunt în zadar, au efect, erau puțin peste 100 de elevi pe zi, am trecut la 1.000, săptămâna trecută am avut 1.700 de elevi vaccinați pe zi și așteptăm cu nerăbdare datele pe care ni le va comunica doctorul Valeriu Gheorghiță pentru săptămâna care a început [date din ziua de] ieri, 28 septembrie, pentru că raportarea cu privire la cazurile de infectări în școli o facem la nivelul zilei de vineri. Miercuri, 22 septembrie, am avut peste 3.000 de infectări în rândul elevilor și aproape 1.000 de infectări în rândul personalului din învățământ.
  • Astăzi, până la ora 18:00, vom anunța situația care a rezultat din centralizarea de la nivelul fiecărei școli, apoi la nivel județean, apoi la nivel național.
  • Încă o dată, pentru a fi clar: varianta 1 este aceea în care rămânem pe prevederile actuale, varianta 2 este aceea de preluare în școli a modului de funcționare al grădinițelor în care nu există o raportare la un anumit prag. Este vorba de o variantă în care se face decuplarea între modul de funcționare al școlilor și rata de incidență în localitate. Astea sunt variantele principale de lucru. Grădinițele nu sunt dependente de rata de incidență din localitate, sunt dependente de numărul de cazuri care apar într-o anumită grupă sau într-o anumită unitate de învățământ preuniversitar. Voi susține în paralel amplificarea procesului de testare, în ce mod se va face aceasta vom stabili împreună cu Ministerul Sănătății și INSP.
  • Numitor comun din care va rezulta că riscul poate fi gestionabil, beneficiile pe care le va prezenta Ministerul Educației din perspectiva școlii cu prezență fizică vor fi predominante, atunci am deplină responsabilitate de a semna alături de Ministrul Sănătății modificarea ordinului comun pe baza unei hotărâri CNSU care să aibă valoare de Hotărâre de Guvern. Deci, în primul rând discuție, consolidarea numitorului comun, apoi hotărâre CNSU, hotărâre de Guvern aferentă care să abiliteze ministerul Educației și ministerul Sănătății să modifice scenariul de funcționare în așa fel încât până vineri el să poată să fie anunțat, pentru că ne-am angajat să vă aducem la cunoștință în ziua de vineri cum vor funcționa școlile în săptămâna următoare.”


43 comments
  1. Chiar sunteti diabolici! Doriti sa vedeti spitalele pline cu copii! Cine sunteti voi cei care hotarati soarta copiilor nostri?

  2. “Modelul gradinitelor” era gresit din start!!! Se doarea doar scaparea de plata a 75% din salariu pt parintii care isi ingrijeau si supravegheau copiii (plus asigurarea conditiilor propice infectarii bunicilor, ca sa mai scape si de niste pensionari!)!!! Iar acum se bazaeaza si se justifica cu acest precedent! In gradinite NU SE FAC TESTARI DELOC – nici pentru personal, nici pentru copii! Cum se poate permite asa ceva???!!!

  3. Voi nu intelegeti ca ei vor cu tot inadinsul sa fie cat mai multe infectari ca sa ne oblige sa ne vaccinam copiii?
    Asta este scopul acestor nenorociti

    1. O decizie extraordinara, nesperata, dar niciodata nu e prea tarziu. Erau localitati unde existau focare izolate, fara nicio legatura fizica sau morala cu scoala si din cauza lor, scoala trecea in online la peste 6 la mie. Ce vina aveau elevii ca in cutarica loc era cate un azil de batrani cu focar sau vreo testare masiva pentru migratia muncii sau vreo familie care pleca in strainatate in vacanta si era toata depistata cu Covid? Cine e vaccinat fizic daca apar cazuri mai multe in clasa, cine nu, online. Se poate crea un orar potrivit, iar scepticii care refuza orice, sau speriatii de genociduri si alte minuni, iata, ar putea sta in online, fara sa afecteze ceilalti semeni si fara sa se mai traumatizeze de bombele din capurile lor impuiate cu prostii antivacciniste.

  4. Domnule Luca ei fac lucrul asta pt a ne constrange sa ne vaccinam copiii, d asta tin cu dintii sa fie cat mai multe infectari
    Suntem nr 4 mondial la nr de infectari

  5. Mai omule, tu esti in toate mintile? Aceasta tulpina ii afecteaza si pe tineri si pe copii. Nu mai este vorba de aceeasi situatie ca anul trecut. Si asa in situatia data, pragul de 6 la mie ne-a umplut spitalele de copii. Scoala trebuia inchisa cu mult inainte de acest prag. Ai avut timp o vara intreaga sa pregatesti scoala online? Ce ai facut o vara intreaga?! Ai facut matanii, sperand ca nu vine si valul 4?

    1. Simplu: anulat starea de urgenta/alerta (ce-o fi) si sanctionata toata trupa de politruci si medici care ne duc cu zaharelul de aproape 2 ani!

  6. Daca este adevarata aceasta stire atunci acest Campeanu este un potential bolnav psihic si un individ care nu are nici un fel de respect pentru reguli si legi. Legea de pana acum era foarte clara si bazata pe principii epidemiologice iar acest potential bolnav psihic trece peste principiile epidemiologice stiintifice si aplica unele politice. Banuiesc ca nici el, la fel ca presedintele Iohannis, nu are copii care sa frecventeze actualmente cursurile scolilor. Mie mi-au murit prieteni si rude de covid, in mare parte si datorita insuficientei sistemului sanitar si a incompetentei guvernantilor. Prin aceasta masura riscam sa pierdem si mai multi dintre cei dragi. Domnule Campeanu, dumneata te mai poti uita in ochii nostrii, ai parintilor cu toata inconsecventa de care dai dovada zilnic? Si nu ma refer la inconsecventa politica (fiindca ai trecut pe la vreo patru partide) ci la cea asa-zis profesionala. Sa va bata Dumnezeu pe toti cei care va bateti joc de o natiune intreaga!

  7. Se pare ca acest guvern nu vede ca indiferent daca esti vaccinat sau nu, te imbolnavesti si in plus transmiti mai departe virusul celor care sunt vaccinati sau nu. Vaccinatii nu sunt testati, nu au restrictii, dar pot fi purtatori si vectori de transmitere, deci nu va scadea numarul de cazuri, ci din potriva , vor creste, pentru ca sunt unii dintre cei vaccinati care cred ca au imunitate si umbla fara masca, fara dezinfectant, etc. Cei nevaccinati sunt mai atenti, poarta masca , se dezinfecteaza mai des, etc . pentru ca se stiu vulnerabili.
    Dintre cunoscutii mei , in acest moment cei care sunt cu Covid sunt vaccinati.
    Asa ca lasati copiii in pace. Cu scoala fata in fata sau online este acelasi lucru. Daca profesorul e bun la clasa sa stiti ca va fi si in online. Omul sfinteste locul! Sunt profesori care se dedica cu totul, indiferent de metoda de invatare si altii carora putin le pasa. La fel cum sunt elevi interesati sa invete si altii nu, indiferent cum fac acest lucru.
    Sanatate tuturor si fiti in siguranta!

    1. Sa le platesti atunci din banii tai cheltuielile profesorilor si cei 75 la suta parintilor. Desteapto, care te dai desteapta. Doar te dai.

  8. Sau inchidem scoli, asa cum inchidem restaurante si sali de sport, sau declaram ca le tinem deschide pentru a imvolnavi copiii si profesorii, ceea ce probabil doriti, ca sa va puteti justifica banii pe injectii.

    Cat priveste predarea online, cum explicati faptul ca in plina pandemie profesorii predau ONLINE DE LA SCOALA ???????

    Ce mizerie este asta? Tineti neaparat sa ne imbolnaviti? Eu va voi face plangere penala pentru raspandirea bolilor daca mai permiteti directorilor dementi sa ne aduca la scoala la o asemenea rata de infectare.

    1. Nici nu ar trebui sa existe predare online. Si oricum, eu, telemunca la munca din banii proprii nu am mai auzit. Caram dupa noi laptop, camera prin mojloace de transport tot la munca sa predam online?? Unde e logica? De ce m am vaccinat? Eu vreau sa prwdau fizic, de ce m am vaccinat daca nu am nici macar un avantaj??

  9. Toti cei trei copii ai mei, plus nepotica, au facut covid asta vara. Forme super usoare, aproape asimptomatice. Nu inteleg ce e cu panica asta, ca ne mor copiii? Mai degraba ii trimitem prin cabinetele de psihiatrie, sa fie clienti pe viata…

    1. Pe vremuri faceau grupe intregi varicela si parintii se bucurau ca se imunizeaza natural, stiu parinti care isi trimiteau expres copiii printre cei cu varicela pt asta. Acum, cu grneratia de cristal, parintii au innebunit, vor online pana le creste barba. Daca s ar putea, i ar tine in pampers pana la majorat si in brate pama la buletin. Nu sunt bombatdamente pe strazi, nu e razboi si ducem lupta asta de 2 ani. In vara trecem pe al treilea. Ati innebunit? Cat o tinem asa? Lasati scolile deschise si vegheati la asigurarea si verificarea respectarii masurilor de precautie,precum si la asigurarea de teste, masti, apa, dezinfectante in scoli. Nimeni nu verifica. Stiu scoli unde ies claie peste gramada in pauze, unde nu poarta masca nicio educatoare sau invatatoare sau directorul, unde sunt toalete in curte si pic de apa in scoala. Repet: nu verifica nimeni. De ce nu se resoecta regulile??

  10. Liber la imunizarea de turma. Guvernul de pe Kripton, condus de Superman, nu are bani pentru plata concediului parintilor copiilor din clasele 0-4 ce ar intra in online la 6 la mie. Noi nu suntem Germania, Anglia, etc, cu 80 % din populatie vaccinata, sa se dea astfel liber la functionarea scolilor. Problema lor e banii! Îl doare in pelerina pe Superman de români!

  11. Esti direct raspunzator pentru toti copiii infectati in scoli si pentru toti cei care se vor infecta de acum incolo in scolile voastre “sigure” unde in realitate nu exista nici urme de masuri de protectie. Imi este scarba sa va aud si sa va vad laudandu-va la tv in timp ce in capitala tarii sunt scoli fara caldura, fara hartie igienica si servetele in bai si cu multe alte lipsuri. Imi este frica sa ma gandesc cum or fi scolile din mediul rural… Vai de capul vostru…

  12. Sunt atât de revoltata de
    declarațiile și acțiunile acestui personaj încât nu exista cuvinte potrivite pentru a-mi exprima indignarea.
    Cum sa decupleze școala de rata infectării? Cum gândește, cu ce ogândește?
    Sa ne lase copiii în pace! Vrea sa obțină imunitate prin infectarea în masa?
    În ce tara din lume își mai bat joc autoritățile de copii și familiile acestora
    ca la noi?
    Domnule Arafat, ce faceți..?

  13. Sa se decupleze pe ei, impreuna cu familiile lor. Dreptul meu la sanatate unde mai este? Sa ma inghesui in clase de 30 de m2 in care 32 de elevi stau ca sardinele? Asta o fi decuplat de la realitate, dar macar e ministru al educatiei; ce naiba o pazi ministrul sanatatii…

  14. Se pare că domnul Câmpeanu are nevoie să i se amintească de faptul ca aceasta tulpină afectează și tinerii. Nu mai e ca anul trecut când puteai sa spui ca doar vârstnicii sunt in zona de risc, acum e altă treabă. Ce pot să zic, e o adevărată plăcere să stau înghesuit 2 ore in transport in fiecare zi, iar apoi sa mai stau 6 ore la școala intr-o clasă cu peste 30 de elevi, mai ales pe timp de pandemie. Sunt siiiiiiiiguuur că nu am de unde să iau covid în aceste condiții 🙂
    Și ca să va spun sincer, nu cred că “riscul poate fi gestionabil” după cum arată lucrurile la mine în liceu.
    Chiar nu înțeleg ce mai așteptați ca să inchideți școlile.

  15. “Aș vrea să vă spun că ieri am primit și o informare de la reprezentanța României la Bruxelles, prin care am anunțat deciziile luate în toate celelalte state europene …” Iar comparati Romania cu alte state europene, state cu potenitial in sanatate de mii de ori peste al nostru.. Deja este foarte tarziu ..Scolile trebuiau inchise deja pan aacum ca sa nu se ajunga unde s-a ajuns. Sa va fie rusine in fiecare zi a vietii dumneavoastra pentru un motiv pe care il vede toata lumea: NU VA PASA DE VIATA COPIILOR NOSTRI! Stiti cati copii sunt in spitale bolnavi de Covid, pe ATI, sau acasa in pat??? Nu stiti decat sa dati din gura MULT, PROST SI FARA ROST in timp ce in fiecare scoala, zilnic, apar copii bolnavi! Va bateti joc pana si de propriile reguli. Azi le faceti, maine le desfaceti… Jucati alba-neagra cu pragul de 6 la mie si implicit cu mii de vieti de copii nevinovati. Cred ca asta spune mult mai multe despre Dvs. decat ar putea spune oricine..

  16. Inacceptabil! Atata timp cat copii sub 12 ani nu pot face vaccinul, in scoli inca vin copii bolnavi la ore, nu se respecta absolut nimic, nu putem fi de acord, ca parinti, cu prezenta fizica la scoala. In momentul de fata, foarte multi elevi sunt infectati si se raspandeste ft rapid in randul lor. Nu va jucati cu sanatatea lor, daca nu sunteti capabili sa implementati masuri sanitare riguroase!

  17. Pe bune?!
    Cat mai este lasat acest domn sa vorbeasca? Stiti ce nu inteleg eu? Avem atatea asociatii, atatea fundatii, comitete si cate si mai cite dar niciuna nu ii actioneaza in instanta.
    Mergand in alta directie… ce sistem sanitar avem noi fata de orice alta tara civilitata? Ce sistem de invatamant avem noi fata de orice tara civilizata? Ca toate in tara asta se fac dupa bataia vantului, in sistem now casting.

    Firmele sunt sau trec in online, dar noi tinem copiii in jumatate de metru patrat cate 6-7 ore. Ca deh…trebuie platiti toti profesorasii pentru diferite materii gen: educatie…, educatie pentru…. Vai de steaua noastra!

    Pina una alta noi comentam degeaba aici. Nimic nu se va face in interesul suprem al copilului minor, parca asa zice o lege.

    1. Pai nu avem nici sistemul de sanatate si nici cel de invatamant comparabil cu al altor tari civilizate. Doar ca dlui Campeanu ii place mereu sa compare corcodusele cu ananasul… sa vedem unde o sa interneze toti copiii cand o ia totul la vale.. Zice mereu ca educatia e pe primul loc insa dansul se contrazice singur punand propria prostie pe locul I

  18. La gradinita sau cresa nu este obligatoriu sa duci copilul, este mai lejer cu prezenta, la scoala vrei nu vrei te duci sa te imbolnavesti pentru ca ne conduc toti prostii.

  19. Este inconstient, tampeanu se joaca cu sanatatea , copilul meu nu se poate vaccina pentru ca nu a aparut vaccinul. Regulile nu se respecta in scoli si pe langa scoli si dansul a dat din burta pragul de 6 %. De fapt de ce mai merge la serviciu daca nu gandeste si nu are nimic de facut acolo la minister? Eu vreau sa pot muta oficial copilul in online.

  20. Mereu va incalcati regulile facute de voi si aveti pretentia ca omul de rand sa le respecte. Cat ii ia acest ministru sa inteleaga ca pragul de 6 este imens si ar trebui sa intre de maine in online nu de luni. Unde vor sa ajungem?

  21. Sunt pline scolile de elevi contaminati. Ce mai doriți, domnule ministru?
    Sa ne moara copiii prin ATI?
    Opriti abuzul!

    1. D-le ministru, aveți o evidenta clară ,a situației din școli ?
      Cu siguranță NU! Știți câți părinți își trimit copiii bolnavi? Doar “răciți” ! Știți câți nu poarta mască ? Știți că nu se pot respecta măsurile de distanțare ?
      Când anul trecut erau numai câteva zeci de cazuri , o varianta a virusului mai puțin contagioasă și agresivă ,totul a fost închis ! Acum o ținem cu școlile e închid ultimele ! De ce , expunem acum copiii și implicit familiile lor ?Cadrele didactice și toți cei ce interacționează cu ei ?
      Nu se vor măști, testare sau vaccin ! Cum sa tii școlile deschise ,in aceste condiții ! Doar pentru a decima populația , poate !
      Spitale nu avem suficiente , medici nu avem (cei care de peste 18l , trăiesc mai mult în spital și lupta pentru viețile celor grav afectați de Covid , sunt epuizați ), deci ?!
      Sunteți capabili să păstrați școlile deschise ? NU !
      Treceți la catedra cu o clasa de 30 de elevi , fara măști ,distanțare sau testare ! Treceți într-un salon ATI ……lăsați biroul și fotoliul cald ! Ieșiți cu capul din nisip și vedeți realitatea !

      1. Nu se vrea, nu ca nu se poate. Pentru ca stiu ca nu i verifica nimeni. Am intrebat pe cineva: De ce duci tort si suc la scoala la aniversare? Nu stii ca nu e voie? Si mi a raspuns: la scoala asta e voie, nu e asa de strict. La gradinita nimeni vaccinat, nimeni cu masca. Ordin de pauze decalate, in scoala ignor total, pleaca toti odata la pauza, ordin sa se poarte masca, toti fara masca sau cu ea sub barba. Nu se poate?? Repet: NU SE VREA. Nu se vrea vaccin, nu se vrea masca, nu se vrea test, nu se vrea nimic. Daca statul e pe post de sperietoare de ciori in lanul de porumb, fara sa verifice si sannctioneze nimi, normal ca nu se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
începerea școlii, predare bilingvă

Este foarte greu în școlile de stat să dai oameni afară pentru lipsă de performanță – Laura Nicoară, director adjunct: Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, o echipă managerială a unei școli nu are posibilitate deplină de a-și alege oamenii cu care să lucreze

Din cauza titularizării și a etapelor de mobilitate, „o echipă managerială a unei școli, indiferent la ce nivel ar fi ea, nu are încă posibilitate deplină de a-și alege oamenii…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

Noile planuri-cadru pentru liceu ar fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, susține Ministerul Educației, care a pus în dezbatere „calendarul reformei curriculare”, după ce a întrerupt-o în urmă cu doi ani

Noile planuri-cadru pentru liceu ar urma să fie gata în 3 luni și jumătate, până în ianuarie 2024, după cum propune Ministerul Educației într-un grafic de activități privind noul curriculum…
Vezi articolul

Persoanele care vor să ocupe locuri de muncă, dar nu au finalizat școala primară, gimnaziul sau liceul, pot opta pentru programul gratuit „A doua Șansă” ca să-și finalizeze studiile – Ministerul Educației

Ministerul Educației va asigura, prin programul „A doua șansă”, locuri pentru persoanele care sunt apte de muncă, dar nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie, a…
Vezi articolul