VIDEO Vaccinarea profesorilor ar putea începe de la sfârșitul lunii ianuarie – Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național pentru vaccinarea împotriva COVID-19

4.339 de vizualizări
Vaccinarea profesorilor poate începe de la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie. În total, 1,5 milioane persoane care deservesc activități esențiale vor fi vaccinate în etapa a doua (inclusiv profesorii), a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

Declarații principale:

  • Etapa a II-a estimăm că poate începe după 15 ianuarie. Vom începe cu cei internați în centrele medico-sociale. Sunt aproape 40.000 de persoane. Se va face prin echipe mobile de vaccinare și s-a început deja la nivelul fiecărui județ constituirea acestor echipe.
  • Estimăm că aproximativ 4 milioane de persoane vor fi în etapa a II-a de vaccinare, este vorba de persoane peste 65 de ani și persoane cu boli cronice.
  • La acestea, se mai adaugă 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale (categorie în care sunt incluse și cadrele didactice).
  • este prevăzut personalul de învățământ în strategia de vaccinare, în etapa a II-a.
  • vorbim de un procent de intenție de vaccinare de 50% în rândul profesorilor. Ceea ce ține de noi și de organizarea campaniei de vaccinare e să creăm mediul în care aceste persoane care vor să se vaccineze să se poata vaccina.
  • în ceea ce privește catagrafia personalului care dorește să se vaccine din sistemul de învățământ, urmează să se trimită acest tip de chestionar pentru a vedea numărul persoanelor care doresc să se vaccineze. Cel mai probabil, la început de februarie- sfârșit de ianuarie putem începe vaccinarea cadrelor didactice.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență participă, de asemenea, la conferința de presă la Guvern pe tema campaniei naționale de vaccinare.

Potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, profesorii vor fi vaccinați în a doua parte a etapei a II-a. Astfel:

  • În prima etapă sunt incluși lucrătorii din domeniul sănătății și social
  • În prima fază a etapei a 2-a, este inclusă populația cu grad de risc (persoane în vârstă, persoane cu boli cronice),
  • Apoi urmează lucrătorii din domenii esențiale – personal-cheie din instituțiile statului, apărare, ordine publică, siguranță națională și personalul judecătoresc, personalul din sectorul economic vital
  • După aceștia, lista continuă cu personalul din unitățile de învățământ și creșe, urmat de personalul poștal, personalul cultelor, angajați media, personalul din salubritate
  • În etapa a 3-a este populația generală, iar copiii – la final


2 comments
  1. Cu cate persoane deodata, timp de 4-6 ore zilnic, are contact direct asa numita categorie “personal-cheie din institutiile statului, aparare, ordine publica, siguranta naționala si personalul judecătoresc” ? Orice cadru didactic are 15 – 30 contacte fata in fata cu potentialii purtatori de virusi – copiii si acest lucru timp de cateva ore zilnic …. Includerea personalului din unitățile de învățământ și creșe in aceeasi etapa si tura cu personalul din salubritate denota importanta acordata invatamantului romanesc si respectul pentru cei care lucreaza in acest domeniu.

  2. e bine…cu vaccinul atat de controversat si facut la repezeala, poate mai scapam de unii dintre ei, prea ne-au enervat.
    Dar pe ei i-ati intrebat? Vor sa se vaccineze? Intaiul profesor al tarii, dl. presedinte, s-a vaccinat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din statul Florida, SUA, pot decide cu privire la obligativitatea măștilor, după ce au fost amenințate de un senator cu tăieri de buget pentru consiliile școlare dacă va trebui ca elevii să le poarte – decizia unui judecător

Un judecător din statul Florida, Statele Unite ale Americii, a respins vineri un decret al guvernatorului republican Ron DeSantis, al statului Florida, care spunea că școlile nu pot obliga elevii…
Vezi articolul

Reacția Facultății de Filosofie la protestele generate de o conferință la care au fost invitați Petre Roman și Teodor Brateș: Evenimentul nu a fost organizat de facultatea noastră

Facultatea de Filosofie a Universității din București ia poziție “în legătură cu invitarea domnilor Petre Roman și Teodor Brateș la un curs desfășurat în cadrul facultății”. Evenimentul “reprezintă inițiativa personală a…
Vezi articolul