Listele cu profesorii și angajații din școli și universități care au lucrat în anul școlar 2023-2024 trebuie să fie gata până vineri, 20 septembrie, și trimise Ministerului Educației până pe 25 septembrie – primele de carieră didactică și carieră profesională 2024

36.899 de vizualizări
Foto: © Alex Hinds | Dreamstime.com
Listele cu profesorii și angajații din școli și universități care au lucrat în anul școlar 2023-2024 trebuie să fie gata până vineri, 20 septembrie, și trimise apoi Ministerului Educației până pe 25 septembrie, pentru a primi primele de carieră didactică și carieră profesională 2024, potrivit unui amendament adoptat marți de Camera Deputaților, for decizional.

Mai multe modificări au fost aduse ordonanței nr. 58 în condițiile în care documentul emis după greva profesorilor nu specifica clar cine primește aceste prime în următorii 5 ani, pentru că se făcea referire la personalul din învățământ “aflat în activitate în anul școlar 2022-2023”. În plus, primele pot fi folosite “începând cu luna octombrie a fiecărui an, şi vor putea fi utilizate până în luna octombrie a anului următor inclusiv”, mai scrie în document.

Școlile universitățile și inspectorate școlare trebuie să redacteze listele cu personalul aflat în activitate în anul școlar/universitar 2023-2024 până în data de 20 septembrie și apoi trimise la Ministerul Educației până în 25 septembrie. Mai departe, Ministerul Educației transmite listele către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene până în 30 septembrie.

O noutate apărută în OUG este faptul că Ministerul Educației își asumă realitatea și conformitatea datelor transmise Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene în vederea
încărcării cardurilor”.

  • Potrivit surselor Edupedu.ro motivul pentru care banii nu pot fi încărcați pe carduri mai devreme de luna octombrie este faptul că Ministerul Educației nu deține o bază completă actualizată în timp real cu numele profesorilor și personalului auxiliar și nedidactic din sistem.

Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art.6. – (1) Reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene şi ai Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti elaborează lista cu beneficiarii finali, având în vedere informaţiile comunicate şi asumate de reprezentanţii unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Universităţile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit procedurilor proprii. Listele cu beneficiarii finali se elaborează până la data de 20 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2024.

(3) Reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene/ Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi ai universităţilor de stat asigură transmiterea informaţiilor centralizate către Ministerul Educaţiei până la data de 25 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2024.

(4) Reprezentanţii Ministerului Educaţiei centralizează lista beneficiarilor finali şi o comunică Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene până la data de 30 septembrie a fiecărui an, începând cu anul 2024.

(9) Ministerul Educației își asumă realitatea și conformitatea datelor transmise Ministerului Investițiilor şi Proiectelor Europene în vederea încărcării cardurilor.”

Cine beneficiază de prima de carieră didactică și prima profesională

O altă precizare importantă făcută în proiectul adoptat de deputați: Cadrele didactice și personalul nedidactic administrativ din învățământ care s-au aflat în activitate în anul școlar anterior, adică 2023-2024, vor primi primele didactice și profesionale în luna octombrie. Precizarea este valabilă și pentru cadrele didactice, nedidactice și personalul administrativ din mediul universitar aflate în activitate în anul 2023-2024, scrie în proiectul care redefinește beneficiarul final.

La articolul I, după punctul 3 se introduc trei noi puncte, pct.31 – 33, cu următorul cuprins:

La articolul 5, literele b) şi c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„b) beneficiar final personal didactic – personalul din învăţământul preuniversitar, respectiv cadrele didactice, didactice auxiliare din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi cadrele didactice din sistemul de învăţământ universitar de stat care deţin gradul didactic de conferenţiar, şef de lucrări/lector şi asistent universitar, precum şi personalul didactic auxiliar, din sistemul de învăţământ universitar, aflat în activitate într-un an şcolar/universitar începând cu anul şcolar/universitar 2022 – 2023 până în anul școlar/universitar 2026 – 2027 inclusiv, denumite în continuare beneficiari finali;

c) beneficiar final personal administrativ – personalul administrativ din învățământul preuniversitar aflat în activitate într-un an şcolar începând cu anul şcolar 2022 – 2023 până în anul școlar 2026 – 2027 inclusiv, precum și personalul administrativ din învățământul universitar aflat în activitate într-un an universitar începând cu anul universitar 2022 – 2023 până în anul universitar 2026 – 2027 inclusiv, care beneficiază de cursuri de pregătire profesională”.

Primele de carieră didactică și profesională se acordă începând cu luna octombrie
a fiecărui an, şi va putea fi utilizată până în luna octombrie a anului următor inclusiv.

(7) Pe tot parcursul derulării Programului, începând cu data intrării în vigoare a legii de aprobare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încărcarea cardurilor se face ori de câte ori este necesar.

(8) Pentru aceeași perioadă pot fi emise carduri suplimentare în funcție de situațiile
transmise de Ministerul Educației.

Alte modificări

La articolul 7, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe baza contractului de achiziție publică legal încheiat, transferă ori de câte ori este nevoie, către unitatea emitentă, contravaloarea nominală a măsurii de susținere a activității didactice pentru suporturile electronice distribuite și achită costul emiterii acestora.”

La articolul I punctul 5, după alin.(3) al articolului 11 se introduc două noi alineate, alin.(4) şi (5), cu următorul cuprins:

„(4) În situaţia în care beneficiarul este încadrat eronat în altă categorie, la sumele încărcate eronat pentru cele două categorii de beneficiari, respectiv prima de carieră didactică şi prima de carieră profesională, i se încarcă diferenţa de sumă sau i se compensează sumele primite necuvenit cu sumele ce urmează a fi primite în anii următori, ca beneficiari ai măsurii.

(5) În situaţia în care beneficiarii măsurii au fost încadraţi eronat şi au primit sume necuvenite şi nu vor rămâne beneficiari ai măsurii în anii următori, sumele încasate necuvenit vor fi recuperate de către Ministerul Educaţiei şi returnate Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.”

Ce sunt primele de carieră didactică

Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

Art. 3 – „(3) Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile pentru următoarele categorii principale de cheltuieli:

a) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

b) cheltuieli pentru echipamente IT;

c) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;

d) un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.

Ce sunt primele de carieră profesională

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”

Articolul 4 – (1^1) Prima de carieră profesională se acordă pe suport electronic potrivit procedurii de acordare prevăzute la art. 7-9, 11 și 13.

(3) Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică, inclusiv kituri de pregătire profesională”.

Informații de context

Proiectul de modificare a OUG nr. 58/2023 completează ordinul de ministru nr. 875/2024 publicat în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.

În ordonanța de urgență nr. 58 emisă de Guvern ca și condiție de încetare a grevei profesorilor din mai 2023, prevedea că în personalul didactic, auxiliar și administrativ va primi prime în valoare de 1500 de lei, respectiv 500 de lei pe următorii 5 ani. Însă, nu se specifica exact dacă este vorba despre personalul din învățământ aflat în activitate în anul respectiv pentru care se acordă banii.

Concret, articolul 3, alineatul (1) menționa că “beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali personal didactic.

(2) Beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023, denumite în continuare beneficiari finali personal didactic.

(5) Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.

Pentru anul trecut se estima că până la sfârșitul acestui an școlar, aprox. 282.000 de salariați din învățământul preuniversitar ar urma să primească aceste carduri. Însă au fost probleme legate de distribuirea cardurilor sau alimentarea lor.

Astfel, în martie 2024, peste 20.000 de date greșite (persoane omise sau încadrate greșit, nume și CNP-uri greșite) au fost corectate în privința profesorilor și angajaților din școli care trebuie să beneficieze de prima didactică și de cea profesională, după cum se arată într-o informare a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În decembrie 2023, Edupedu.ro a scris că unele școli au completat greșit listele finale cu datele profesorilor pentru prima didactică de 1.500 de lei.

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum a informat, în martie, Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara.

La sfârșitul lunii martie, federațiile sindicale au transmis, printr-o adresă, că peste 2.000 de profesori și alți angajați din Învățământ care au primit cardurile de primă de carieră didactică sau profesională, dar care nu le au alimentate, ar urma să primească banii pe acestea „în zilele următoare”.

Guvernul a emis o ordonanță de urgență abia în luna august prin care a prelungit perioada de valabilitate de primelor pentru a putea fi folosite și de cei care au primit cardurile sau banii mai târziu.

În invitația de participare pentru operatorii economici, MIPE informează că în anul școlar 2023-2024 sunt 64.000 de persoane din categoria personal administrativ care vor beneficia de cardurile de carieră profesională.

Foto: © Alex Hinds | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


10 comments
  1. Buna ziua! De cat timp trebuie sa fii angajat astfel incat sa te incadrezi la “aflat in activitate in anul universitar 2023/2024”?
    Multumesc!

  2. Bună ziua!Am revenit din concediu crește copil la data de 01.11.2023.Lucres că bibliotecar la in liceu .Am dreptul la prima de carieră?

  3. bună ziua, am fost angajata ca personal didactic auxiliar in universitate pănă în 12 august 2024, dată la care am ieșit la pensie. Beneficiez de primă de carieră pentru anul 2023-2024?
    multumesc pentru răspuns

  4. eu am demisionat în 4 iunie 2024,va rog mult sa mi spuneți dacă voi primi prima de cariera, pentru că anul in școlar 2023-2024 am fost aproape tot, nu de alta dar vreau să știu exact temeiul legal pentru acordare,in ordin ministru scrie că primesc cei care au fost în 2023-2024,mulțumesc pentru răspuns

  5. Am ieșit la pensie anul trecut, pe 1 februarie. Aveam dreptul la cardul educational , dar nu l am primit nici in ziua de astazi. Și au zis , probabil, să facă economie. Sunt curioasă dacă mai sunt și alte cadre didactice care nu l au primit .

  6. Dupa ce suntem toti salariatii din invatamant in fel si fel de programe de contabilitate, ei cer liste?? Sa descarce singuri.

  7. Potrivit surselor Edupedu.ro motivul pentru care banii nu pot fi încărcați pe carduri mai devreme de luna octombrie este faptul că Ministerul Educației nu deține o bază completă actualizată în timp real cu numele profesorilor și personalului auxiliar și nedidactic din sistem.

    O deține, dar se face că nu o vede, așa că de ce să descarce lista când poate pune prostimea din toată țara să refacă lista ori de câte ori se trezește câte unu de prin minister

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like