Listele cu olimpiadele vor fi actualizate și cu alte competiții precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română, anunță ministrul Cîmpeanu

7.133 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Sorin Lupșa – Agepres Foto
Listele cu olimpiadele vor fi actualizate și cu alte competiții precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română, anunță ministrul Cîmpeanu într-o precizare făcută jurnaliștilor acreditați la Ministerul Educației. Comunicatul vine după ce Edupedu.ro a remarcat zilele trecute că pe lista olimpiadelor care se vor desfășura în acest an nu sunt incluse olimpiadele la Limba și Literatura Română, Istorie, Limba engleză, în schimb există olimpiade la Limba Maghiară și Limba Rusă.

Ministrul subliniază în precizările trimise presei faptul că „toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale”.

Joi, 30 decembrie, ministrul Cîmpeanu a anunțat că a „semnat, în această seară, Ordinul de ministru prin care se vor relua olimpiadele și concursurile naționale, după o perioadă de întrerupere de doi ani”.

Precizările ministrului Educației:

„După doi ani de întrerupere, Ministerul Educației a decis reluarea etapizată a olimpiadelor și concursurilor școlare.

La momentul suspendării competițiilor școlare, urmau să se organizeze: 78 de olimpiade naționale, 67 de concursuri naționale, 171 de concursuri educative cu finanțarea Ministerului Educației, precum și 150 de concursuri educative naționale și 1.839 de concursuri regionale și interjudețene fără finanțarea Ministerului Educației. În condițiile în care descentralizarea este un deziderat general susținut de către cea mai mare parte a societății, analiza celor peste 2.000 de concursuri regionale/interjudețene/naționale se va face într-o manieră profesionistă și responsabilă, Ministerul Educației susținând într-un fel sau altul orice activitate care poate genera un plus de pregătire în rândul elevilor.

Din păcate, contextul epidemiologic nu permite reluarea tuturor acestor competiții în condiții de siguranță, motiv pentru care principiul care a stat la baza primei selecții a fost prioritizarea participării României la competițiile internaționale anunțate pentru anul 2022. Toate competițiile listate în prima etapă sunt competiții care prevăd etape internaționale.

În perioada următoare, listele competițiilor vor fi actualizate cu alte olimpiade și concursuri care nu prevăd etape internaționale, dar au tradiție și participare națională în sistemul de învățământ preuniversitar, precum olimpiadele de istorie sau de limba și literatura română.

De asemenea, metodologia-cadru, regulamentele specifice de organizare și desfășurare și calendarul competițional vor fi adaptate contextului și vor fi trimise spre publicare în cel mai scurt timp”.

LISTĂ Competițiile școlare naționale:

Olimpiada națională de limba franceză, după cum se arată în listă, este doar pentru elevii de liceu, de asemenea și cea națională de biologie, pentru clasele IX-XII, cu toate că au existat etape naționale la franceză, în trecut, la gimnaziu (clasele 7-8) și, la biologie, la clasele 5-8.

LISTĂ Competițiile școlare internaționale:

Ministerul Educației susține și recunoaște participarea elevilor români la 76 de competiții internaționale, ce vor avea loc în România și în străinătate, precum și organizarea și desfășurarea unui număr de 34 de competiții naționale pe discipline școlare și proiecte educative prin care se va asigura selecția elevilor care vor participa la competițiile internaționale. Ministerul Educației va organiza și activitățile de pregătire și selecție a 36 de loturi naționale în vederea participării la competițiile internaționale“, se mai arată pe portalul ministerului.

LISTĂ Activitățile de pregătire a loturilor naționale:

„Am semnat, în această seară, Ordinul de ministru prin care se vor relua olimpiadele și concursurile naționale, după o perioadă de întrerupere de doi ani”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă de la finalul ședinței de Guvern de joi, în care a fost aprobat Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. El a adăugat că Ministerul Educației are „în vedere și posibilitatea de organizare a acestor olimpiade și concursuri în format online, dacă situația o va impune”.

Concursurile și olimpiadele școlare, anulate doi ani școlari la rând din cauza pandemiei de Covid-19
  • Competițiile școlare au fost suspendate pentru prima dată la începutul pandemiei de Covid-19 în România, în luna martie 2020, pentru anul școlar în curs (2019-2020), anunța ministrul Educației de la acea vreme, Monica Anisie.
  • Anul școlar trecut (2020-2021), secretarul de stat de la acea vreme pentru învățământ preuniversitar din ministerul Educației, Luminița Barcari, declara că “În anul școlar 2020-2021, competițiile școlare, extrașcolare, așa-numitele olimpiade se vor suspenda”. Decizia de a organiza doar anumite olimpiade online ar crea discriminare, a argumentat la acea vreme oficialul.

Ordinul de ministru prin care se aprobă listele cu olimpiade și concursuri școlare în anul școlar 2021-2022 (5.992/29.12.2021) – disponibil aici.


4 comments
  1. Suntem nația europeană cu cea mai mare emigrare. De ce nu se poate organiza Olimpiada Internaţională de Limba şi Literatura Română?

  2. Acest om ar trebui să aibă un alt prenume,
    Câmpeanu Incompetent.

    Legislația in vigoare ( emisă chiar de el) interzice activități școlare cu amestecarea elevilor din clase diferite.

    Cum se vor susține olimpiadele la nivel local și județean având în vedere această interdicție?

    Dacă se ridică interdicția, se ridică si pt activități didactice similare la nivelul școlii?

    Probabil că da.
    Exact in vârful valului 5.

    Acest om ori nu mai gândește, ori totul este bine planificat.

  3. Asa se rezolva problemele invatamantului. Multe olimpiade si zero reforme. Astea sunt prioritatile lor, atat ii duce mintea, lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Eșecul vaccinării anti-COVID și rezultatele elevilor la testele PISA, corelate de ministrul Sănătății: 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine științele, asta arată că ceva grav se petrece în societate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat aseară la Digi24 că un posibil factor pentru care românii nu se vaccinează poate fi reprezentat de rezultatele slabe la testărilor PISA: „Acele cifre…
Vezi articolul

Profesoara Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației: Iulia Cociuba a dat o lecție uriașă de curaj profesorilor ei, aceia care reclamă un statut profesional respectat în societate, dar care nu au, adesea, curajul să lupte împotriva mediocrității și a intereselor de masă

„Am spus-o de multe ori, nu avem o cultură a copilului”, scrie profesoara Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, într-o reacție pentru portalul totuldespremame.ro la discursul îndrăzneț…
Vezi articolul

OFICIAL Noul calendar pentru titularizare 2020 şi etapele de mobilitate au fost anunțate de Ministerul Educației: examenul pentru angajarea în școli va avea loc pe 15 iulie 2020. Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care vor un post în regim “plata cu ora”

Examenul de titularizare va avea loc în data de 15 iulie 2020, a decis Ministerul Educației, care anunță printr-un comunicat de presă că repartizarea candidaților se va face în ordinea…
Vezi articolul

Ministrul Sorin Cîmpeanu: Vom face propunerea, eventual, de vaccinare prioritară a educatorilor și învățătorilor, pentru corelare cu prioritatea acordată grădinițelor și școlilor primare

Ministerul Educației ar putea face, “eventual” propunerea de vaccinare prioritară a educatorilor și învățătorilor, “pentru a fi corelată cu (…) prioritatea acordată grădinițelor și învățământului primar”, în vederea redeschiderii, a…
Vezi articolul