LISTĂ Sumele forfetare pentru elevii navetiști în anul școlar 2024-2025, trimisă de Ministerul Educației în școli

LISTĂ Sume forfetare elevi navetă școală 2024 Edupedu / Foto: captură document

Elevii navetiști care se deplasează către școală pe un traseu pe care nu există transport județean contractat de Consiliul Județean (CJ) vor primi de pe 9 septembrie în medie 38 de bani pe kilometru, potrivit listei cu sumele forfetare trimisă de Ministerul Educației în școli.

Conform documentului consultat de Edupedu.ro, pe care îl publicăm mai jos în articol, 29 de județe au stabilit suma acordată per kilometru dus-întors către școală – de la 0,23 lei până la 0,64 lei.

Pentru elevii din 11 județe în care Consiliile Județene (CJ) nu au atribuit niciun contract de transport județean, aceștia vor primi 0,38 de lei per kilometru dus-întors, media pe țară a sumelor propuse de cele 29 de județe.

Cele 11 județe sunt: Argeș, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Teleorman și Timiș. Amintim că potrivit reglementărilor în vigoare, școlile centralizează lunar până la data de 5 datele despre sumele forfetare necesare – detalii mai jos în articol.

Cursurile anului școlar 2024-2025 încep pe 9 septembrie, iar primul modul de cursuri durează până vineri, 27 octombrie – calendar în format printabil pentru fiecare județ.

DOCUMENT LISTĂ Sumele forfetare pentru elevii navetiști în anul școlar 2024-2025:

Cum funcționează sumele forfetare (HG 810/2023, modificată și completată)

Capitolul II – Asigurarea sumei forfetare pentru elevii care nu sunt școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public

Articolul 4(1) În cazul în care elevii nu sunt școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, transport de tip curse școlare, organizat în condițiile prevăzute la art. 83 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și nici de transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ sau consiliilor locale, în vederea asigurării dreptului la educație, aceștia beneficiază, pe durata cursurilor școlare, de o sumă forfetară lunară.

(2) Până la data de 31 august a fiecărui an, consiliile județene adoptă hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC.

(3) Până la data de 1 februarie 2024, pentru perioada rămasă din anul școlar 2023-2024, consiliile județene adoptă hotărâri prin care stabilesc valoarea unitară lei/kilometru aferentă sumei forfetare, cu avizul conform al ANRSC.

(4) Suma forfetară de care beneficiază fiecare elev se stabilește pe baza valorii unitare lei/kilometru înmulțită cu numărul de kilometri parcurși zilnic între domiciliu/reședință și unitatea de învățământ și numărul de zile de cursuri din luna de analiză.

(5) Asigurarea sumelor forfetare se face pe baza tarifelor aprobate de consiliile județene.

(5^1) Valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare se stabilește anual de către consiliul județean ca medie a tarifelor medii lei/km/loc, inclusiv TVA, prevăzute în fișele de fundamentare ale tarifelor în vigoare, aferente tuturor traseelor și/sau grupelor de trasee din toate contractele de servicii publice de transport rutier județean de persoane atribuite de către consiliul județean.

(5^2) Concomitent cu stabilirea valorii unitare lei/km, consiliile județene stabilesc și suma forfetară pe zi aferentă fiecărei tranșe de 1 kilometru pe o distanță de la 1 la 50 de kilometri, prin înmulțirea valorii unitare lei/km cu distanța dus-întors dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.

(5^3) Consiliile județene care nu au finalizat nicio procedură de atribuire a contractelor de servicii publice de transport rutier județean de persoane, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 și nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările și completările ulterioare, adoptă hotărâri prin care aprobă valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare la nivelul valorii unitare medii la nivel național lei/km comunicate de către ANRSC.

(5^4) Valoarea unitară medie la nivel național lei/km se calculează de către ANRSC ca medie a valorilor unitare lei/km stabilite de către consiliile județene conform prevederilor alin. (5^1) și se publică pe site-ul instituției, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

(5^5) Consiliile județene solicită avizul conform al ANRSC atât pentru valoarea unitară lei/km aferentă sumei forfetare lunare, cât și pentru suma forfetară pe zi, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

(5^6) ANRSC emite avizul conform în termen de 2 zile lucrătoare de la solicitarea consiliului județean, însoțită de o documentație care cuprinde următoarele documente:

a) tabel centralizator cu toate tarifele medii lei/km/loc aferente tuturor traseelor/grupelor de trasee atribuite, în cazul în care consiliul județean are încheiate contracte de servicii publice de transport rutier județean;

b) tabel centralizator cu suma forfetară pe zi calculată pe distanța dus-întors de la 1 la 50 kilometri dintre domiciliul/reședința elevului și unitatea de învățământ.

(5^7) Consiliile județene iau toate măsurile administrative necesare pentru adoptarea hotărârii de aprobare a valorii unitare lei/km și a sumei forfetare pe zi în termenul prevăzut la alin. (2) sau la alin. (3), după caz.

(5^8) La orice atribuire a unui contract de servicii publice de transport rutier județean de persoane survenită după adoptarea hotărârii prin care a fost aprobată valoarea unitară lei/km și suma forfetară pe zi aferentă sumei forfetare lunare, consiliile județene transmit către inspectoratele școlare, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data începerii contractului, lista actualizată a rutelor pentru care se asigură transport public”.

De centralizarea datelor despre elevii navetiști se ocupă școlile lunar:

(6) Unitățile de învățământ preuniversitar întocmesc, până la data de 5 a fiecărei luni, situația centralizatoare a beneficiarilor de sume forfetare și solicită ISJ/ISMB sumele necesare efectuării plății acestora.

(7) ISJ/ISMB solicită Ministerului Educației, lunar, până la data de 15 a fiecărei luni, suma necesară pentru plata sumelor forfetare.

(8) Ministerul Educației deschide creditele bugetare până la data de 20 a fiecărei luni.

(9) ISJ/ISMB repartizează creditele bugetare unităților de învățământ preuniversitar până la data de 25 a fiecărei luni.(10) Unitățile de învățământ preuniversitar acordă sumele forfetare elevilor cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de sfârșitul lunii, pentru luna următoare.

(11) Plata sumelor forfetare de care nu au beneficiat elevii, prevăzută la art. 83 alin. (8) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, pentru perioada cuprinsă între data începerii cursurilor școlare și data adoptării hotărârii consiliului județean cu avizul conform al ANRSC, se face în termen de 30 de zile de la data adoptării hotărârii consiliului județean, prin care s-a aprobat valoarea unitară lei/km”.

Citește și:
LISTĂ Transportul gratuit al elevilor: Suma forfetară pe care elevii navetiști o vor primi pentru transport nu acoperă integral valoarea abonamentelor în unele județe / Cât plătește Ministerul Educației pe kilometru, în funcție de județ
Ministrul Deca le-a dat temă inspectorilor ca luni să adune de la școli calculele cu sumele forfetare pentru elevii navetiști din cele 14 județe unde nu se pot acorda abonamente gratuite / Listele trebuie trimise la Inspectorate – surse
Ligia Deca i-a primit la discuții pe elevii care au protestat față de lipsa transportului gratuit, la Ministerul Educației / Lorena Drăgușin, președinta AEC: Sunt 82.000 de elevi care nu au transport gratuit asigurat spre școală, nu 30.000 cum prezenta ministerul. Ne-a spus că de la 1 februarie vor primi toți elevii sume forfetare, chiar dacă acolo este serviciul public de transport, ceea ce este contrar legii
Exit mobile version