Lista programelor școlare și a planurilor-cadru în vigoare pentru școlile profesionale, cele postliceale și liceele tehnologice – document trimis directorilor de Ministerul Educației

5.505 vizualizări
Foto: © Auremar | Dreamstime.com
O listă a programelor școlare și a planurilor-cadru de liceu în vigoare în anul școlar 2023-2024 pentru învățământul profesional, tehnologic și postliceal, a fost trimisă recent în școli de Ministerul Educației (ME), potrivit unei adrese postate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj. Unele documente sunt vechi de 15 ani, în cazul pregătirii postliceale pentru diverse calificări profesionale.

Mai exact, este vorba de un set de precizări ale ME referitoare la calificările profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar și ordinele de ministru în vigoare privind planurile cadru, planurile de învățământ și programele școlare pentru anul școlar 2023-2024, conform adresei, care poate fi descărcată mai jos din articol.

„Calificările profesionale pentru care se asigură pregătirea anul școlar 2023-2024 prin

  • învățământul profesional inclusiv dual (nivel 3 CNC)
  • parcurgerea stagiilor de pregătire practică cu durata de 720 de ore după absolvirea ciclului inferior al liceului tehnologic (nivel 3 CNC)
  • învățământul liceal tehnologic (nivel 4 CNC)
  • învățământul postliceal (nivel 5 CNC)

și care se pot obține la absolvire în urma susținerii și promovării examenului de certificare, sunt înscrie în Registrul Național al Calificărilor Profesionale (RNCP)”, se amintește în adresă.

Documentul conține ordinele de ministru cu planurile-cadru și programele școlare pe ani de studii/calificări profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar – învățământ de zi, dar și pentru cele de la seral.

În ceea ce privește învățământul postliceal, majoritatea ordinelor de ministru care aprobă curricula pentru o calificare profesională sunt din anii 2006-2008, iar cele mai recente sunt din 2009, de exemplu la „tehnician infrastructură rețele telecomunicații” sau „asistent manager” – domeniul Comerț. Există și o excepție de calificare aprobată cel mai recent în 2013, de „antrenor” – domeniul Sportiv.

Amintim că noile planuri-cadru vor fi finalizate în iunie 2024, a spus Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, pe 29 septembrie. Recent, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că planurile-cadru vor fi gata până în ianuarie 2024, adică în aproximativ 3 luni.

FOTO DOCUMENT Precizările ME referitoare la calificările profesionale pentru care se asigură pregătirea prin învățământul preuniversitar și ordinele de ministru în vigoare privind planurile cadru, planurile de învățământ și programele școlare pentru anul școlar 2023-2024:

DESCARCĂ DOCUMENT Precizările ME:

Foto: © Auremar | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Noile planuri-cadru vor fi finalizate în iunie 2024, potrivit declarațiilor secretarului de stat Kallós Zoltán, la o întâlnire cu reprezentanții Declic
LISTA Meserii noi care au fost adăugate în nomenclator: stilist de gene, barista, degustător de cafea, consilier de stat sau specialist în reciclarea deșeurilor / Ce meserii au dispărut: telexist, teletipist, pieptănător, pâslitor, pregătitor gogoși de mătase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Matematicianul Olivier Schiffmann, profesor la Universitatea Paris Saclay, despre școala din România: Pe elevi i-aș învăța matematică prin explorare, să descopere singuri legi. Le va plăcea, devine un joc. Odată ce descoperă, vor ști pe vecie

Dacă elevii ar fi lăsați la școală să învețe matematică prin explorare, să descopere singuri legile care „guvernează” acest „teritoriu”, pe modelul fizicii, atunci le va plăcea, pentru că procesul…
Vezi articolul