Repartiția a peste 1,38 milioane de teste rapide, antigen, a fost decisă vineri prin ordin al comandantului acțiunii, de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Documentul prevede că testele antigen se transferă de spitale, de la Unități de Primiri Urgențe și de la direcțiile de ambulanță sau de la alte unități sanitare, către Direcțiile de Sănătate Publică județene și mai departe pentru unitățile școlare.
Este vorba despre 1.387.100 teste antigen rapide. Dintre acestea, 194.000 de teste sunt destinate elevilor din București.
„Produsele menționate se transferă fără plată, pe bază de proces verbal de predare – primire încheiat între conducătorii unităților menționate în anexa la prezentul ordin și conducătorul Direcției de Sănătate publică județeană”, potrivit documentului citat.
„Produsele menționate se vor repartiza către Direcțiile de Sănătate Publică județene/a Municipiului București către unitățile școlare din județ/municipiul București.
Prezentul ordin se transmite de către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției către Direcția Logistică din toate Centrele Județene pentru Coordonare și Conducerea Intervenții care au obligația de a-l transmite către unitățile prevăzute în anexa și către Direcțiile de Sănătate Publică pentru punere în aplicare începând cu data de 05.02.2021”, se mai arată în document.
Reamintim că în ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației, testarea rapidă se va face, cu acordul părintelui, în anumite cazuri.
”În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore.
Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:
1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”
Foto: © Claudio Caridi | Dreamstime.com
Dreamstime.com sprijină educația din România și, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro își poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.