Ministerul Educației a publicat lista finală cu cele trei universități care vor forma prin programe profesori care predau la cele 175 de licee cu profil agricol din țară. Acestea sunt: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara vor forma profesori din liceele agricole, potrivit ordinului de ministru. Lista liceelor o găsiți la finalul articolului.
Cele trei universități care vor avea programe de formare pentru profesorii din liceele cu profil agricol din țară sunt Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, potrivit listei finale cu proiecte aprobate de Ministerul Educației.
Programul de formare trebuie să fie organizat în format hibrid.
Cadrele didactice care vor beneficia de acest program de formare sunt cele care predau discipline legate de profilurile agricol și silvic în cele 175 de licee enumerate. Implementarea integrală a investițiilor finanțate din PNRR prin acest apel va fi finalizată, cel mai târziu, până la data de 30 septembrie 2025.
Programul de formare trebuie adaptat la nevoile grupului țintă eligibil în cadrul prezentului apel și trebuie să fie organizat în format hibrid și structurat astfel:
1. În format fizic: minimum 24 de ore, dar nu mai mul de 75% din durata totală a Programului de formare (90 ore)
2. În format on-line: diferența rezultată dintre numărul total de ore al Programului (90 ore) și numărul de ore desfășurate în format fizic.
Programul de formare se va adapta în funcție de profilul participanților prin abordarea de teme, precum:
- Digitalizarea și inteligența artificială în agricultură;
- Tehnologii agricole adaptate actualului context climatic;
- Farm management;
- Economie circulară;
- Conservarea biodiversității și adaptarea la efectele schimbărilor climatice;
- Utilizarea și stocarea carbonului prin tehnologii agricole sustenabile;
- Reducerea poluării rezultate din activități agricole;
- Utilizarea biotehnologiilor moderne în agricultură;
- Tehnologii inovative horticole;
- Contabilitatea și fiscalitatea în agricultură;
- Tehnologii de cultură ecologice;
- Agricultură de precizie și eficientizarea utilizării inputurilor;
- Aplicabilitatea platformelor UAV în agricultură, silvicultură și mediu;
- Cartarea genetică a populațiilor din fauna sălbatică;
- Managementul resurselor forestiere prin aplicarea de măsuri silvoculturale eco-friendly;
- Optimizarea rațiilor și a rețetelor furajere în fermele zootehnice.
Se estimează că, în anul școlar 2025-2026, numărul elevilor din liceele agricole va crește cu 11,1 % în comparație cu anul școlar 2020-2021, iar implementarea investiției va fi finalizată până la 30 septembrie 2025, conform ghidului solicitantului.
Lista liceelor cu profil agricol ce vor beneficia de formarea profesorilor
Edupedu.ro a anunțat și lansarea celei de-a 2-a runde a apelului de proiecte „Îmbunătățirea infrastructurii liceelor cu profil agricol”. În cadrul acestuia, 54 de licee cu profil agricol, silvic, ecologic și protecția mediului vor putea primi până la 650.000 de euro pentru clădiri și dotări noi.
Ministerul Educației a publicat Lista inițială a proiectelor admise/respinse în urma evaluării eligibilității solicitantului și a proiectului (Etapa I), care cuprinde 37 de proiecte eligibile, pe 22 octombrie și pe cea intermediară pe 14 noiembrie.