LISTĂ Cele 54 de proiecte câștigătoare pentru finanțarea PNRR Școli verzi, în valoare de 225 de milioane de euro, anunțate de Ministerul Educației

4.098 de vizualizări
Sursa: Ministerul Educației
Lista finală după contestații a proiectelor pentru apelul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin care unele școli vor face reabilitări, sau prin care vor fi construite de la zero școli verzi, a fost publicată de Ministerul Educației. Dintre cele 209 proiecte declarate eligibile pentru finanțare, doar 54 de proiecte primi acum banii europeni pentru a putea pune în aplicare proiectele. “În primă fază, nu toate proiectele vor primi finanțare prin PNRR pentru că suma cerută prin proiectele declarate eligibile depășește suma de 225 de milioane de euro, din apel. Proiectele vor fi finanțate în ordinea punctajelor”, explica Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației într-un interviu pentru Edupedu.ro, din data de 9 mai.
  • Termenul este decalat deja cu peste jumătate de an, față de calendarul inițial.  

A fost publicată lista finală cu proiectele de școli verzi care ar trebui să primească finanțare prin apelul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin PNRR. 

Banii, în total 225 de milioane de euro, nu ajung pentru toate cele 209 proiecte care au atins pragul minim de eligibilitate, adică minimum 70 de puncte și care automat trebuie să primească finanțare. Astfel, 73% dintre proiectele eligibile, adică 155 de proiecte sunt trecute pe lista Ministerului Educației drept “rezervă”.

Doar 54 de proiecte vor primi în primă fază banii.

Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației declarat pe 9 mai că banii se vor acorda în funcție de punctaj și că cei care vor fi pe lista de așteptare vor primi finanțare la un moment dat.

“La momentul acesta la ce buget avem alocat, 225 de milioane, cu siguranță nu vor primi toate proiectele banii, în primă fază, dar vor fi mai multe etape. Banii se vor acorda în funcție de punctaj. După contestații, când publicăm lista finală și în funcție de clasament, se va trage linie: cât ajunge pentru câte școli, câte UAT-uri intră la finanțare în cei 225 de milioane pe care îi avem în momentul acesta, după care toate celelalte care depășesc pragul de calitate de 70 de puncte rămân în așteptare“, spunea Decă.

Sorin Decă a explicat că Ministerul Educației va trebui să verifice ce indicatori au fost acoperiți și ce indicatori nu au fost acoperiți, “pentru că în PNRR, la investiția cu școlile verzi, avem ca indicator număr de metri pătrați de școli noi și număr de metri pătrați reabilitați. Și dacă nu atingem acești indicatori de 46.000 metri pătrați, respectiv 300.000m² atunci începem să apelăm la celelalte mecanisme pe care le permite ordonanța nr. 124. Ce înseamnă asta? Pot fac supracontractare, pot să solicit bani suplimentari de la bugetul de stat, încât să asigur măcar indicatorul respectiv. Nu suntem în aceeași situație în care am fost în alte proiecte în care am putut să finanțez tot ce a trecut de pragul de calitate, pentru că acolo au fost depuse proiecte pentru mai puțin decât valoarea totală.

Imediat după ce verificăm împreună cu coordonatorul național cu MIPE, atingerea indicatorilor prevăzuți în PNRR pentru această componentă putem să facem pasul următor, respectiv dacă e nevoie, supracontractare. Și în felul acesta putem să informăm și ceilalți beneficiari, vorbim de câteva zile, nu vorbim de mai mult, ca să știe și ce alte proiecte intră la finanțare. E foarte complicat și pentru noi să găsim soluția”, a spus secretarul general adjunct în interviul din 9 mai.

Din lista înainte de contestații, 3 proiecte au 100 de puncte, punctajul maxim obținut.

  • Construire și dotare Școală Gimnazială în orașul Bragadiru, (Tarla 13, PARCELA 60/8/17-NC 136825), județul Ilfov.
  • Construire școală zona Cora Localitatea Dumbravița, județul Timiș.
  • Construire școală verde în comuna Valea Lupului, județul Iași

În cazul școlii din Bragadiru, studiul de fezabilitate era aprobat din 2022 de autorități. Asta înseamnă că proiectele cu punctaje mari sunt cele au fost începute deja, motiv pentru care au și obținut punctaje de 100 față de minimum 70, cât prevede ghidul.

La fel și proiectul privind construirea școlii din Localitatea Dumbravița, județul Timiș care a fost aprobat în Consiliu în iunie 2023.

Construire școală verde în comuna Valea Lupului, județul Iași a fost adoptat în iulie 2023, potrivit site-ului primăriei.

Contractarea proiectelor

După finalizarea procesului de evaluare, pentru proiectele selectate în urma procedurii competitive, Ministerul Educației redactează Nota de aprobare a proiectului și Contractul de finanțare. În baza Listei finale, aprobată prin ordin al ministrului educației, se va transmite o Scrisoare de aprobare a grantului, adresată fiecărui beneficiar care urmează să semneze un Contract de finanțare, care va detalia condițiile de implementare.

Solicitantul va încărca în platforma electronică dedicată PNRR documentele solicitate în funcție de disponibilitatea platformei.

În cadrul apelului, UAT-urile au putut alege finanțare pentru reabilitarea unor școli care să să încadreze în anumite criterii verzi sau pentru construirea unor școli verzi noi.

“Unități de învățământ preuniversitar reabilitate pentru a deveni școli verzi în limita a 300.000m2 din suprafața unităților de învățământ vor beneficia de schimbări structurale pentru a asigura durabilitatea (izolare termică, panouri solare, planificarea spațiului verde, laboratoare de științele naturii, facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor).

În cazul construcției de școli, verzi, se pot investi în 46.400 m2 de noi unități de învățământ preuniversitar verzi. Un proiect poate primi cel mult 8 milioane de euro pentru construirea pe cel puțin 10.000 mp”.

  • Pentru subcomponenta de reabilitare / renovare energetică

Prin această subcomponentă se urmărește reabilitarea de unități de învățământ, investiția cuprinzând o suprafață totală de 300.000 m2. Aceste unități de învățământ, după reabilitare și eficientizare energetică, trebuie să îndeplinească obiectivul de școală verdeInvestiția privind eficiența energetică în clădirile publice, costul mediu pentru reabilitare aprofundată este de aproximativ 500 euro/m2.

Pentru renovări, contractele vor include o cerință minimă de reducere a consumului de energie pentru încălzire cu cel puțin 50 % în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire înainte de renovarea clădirii, ceea ce va conduce la o creștere cu 30% a economiilor de energie primară în comparație cu starea anterioară renovării.

  • Pentru subcomponenta II, construcții noi

Prin această subcomponentă se urmărește construirea de unități de învățământ, investiția cuprinzând o suprafață totală de 46.400 m2, care să intre în rețeaua școlilor verzi. Conform Anexei Buget Proiect pentru școli mai sigure, incluzive și durabile, prețul pentru un m2 de construcție nouă a fost stabilit la 1200 euro. La acesta se adaugă costurile suplimentare pentru asigurarea eficienței energetice a clădirilor, respectiv 34,7%, astfel încât clădirile să respecte solicitarea privind necesarul de energie primară cu cel puțin 20% mai mic decât cerința pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB).

Informații de context

Ministerul Educației a publicat abia pe 27 martie 2024, cu întârziere de jumătate de an lista cu punctajele obținute de școlile admise în apelul „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin PNRR. Potrivit calendarului inițial, prelungit deja prin ordin de ministru, lista ar fi trebuit publicată în septembrie.

Potrivit ghidului, “pot intra în etapa de contractare proiectele declarate conforme și eligibile, care, în urma evaluării tehnice și financiare au obținut un punctaj de minimum 70 de puncte, în ordinea descrescătoare a punctajului”. Ghidul solicitantului poate fi consultat aici.

Amintim că un proiect care conține reabilitarea pentru mai multe școli poate primi cel mult 5 milioane de euro, iar pentru construcția școlilor verzi – cel mult 8 milioane de euro pe proiect.

Lista finală cu proiectele eligibile pentru a primi bani pentru apelul Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi
Citește și:

Lista finală cu proiectele pentru școli verzi va fi publicată cel târziu pe 17 mai / În primă fază, nu toate proiectele vor primi finanțare prin PNRR. Proiectele vor fi finanțate în ordinea punctajelor, spune Sorin Decă
LISTĂ Cele 206 „școli verzi” care pot obține finanțare de la Ministerul Educației
LISTA Școli verzi – 227 de proiecte pentru construcție sau reabilitare admise pentru finanțare, 19 au fost respinse
Se pot depune proiecte pentru „construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi”, prin PNRR / Până la 5 milioane de euro pentru un proiect de reabilitare, și cel mult 8 milioane de euro pentru construcția unei școli noi cu statut de școală verde
BREAKING Peste 2.000 de școli vor fi tăiate din țintele și jaloanele PNRR, de la dotarea laboratoarelor de informatică sau de la dotarea pentru reducerea abandonului școlar, după cererea de modificare făcută de Guvern / Jumătate din microbuzele școlare verzi dispar din plan / Reforma guvernanței sistemului amânată aproape 2 ani

3 comments
  1. Idei de proiecte sunt mult mai multe…avem și noi la CT Forestier Pt Neamț,dar nu are cine sa ne ajute să le punem pe hârtie,că suntem siguri că suntem eligibili.Diar că ne trebuie susținători.

  2. Încep să cadă promisiunile precum cărțile de joc suflate de vânt!

    Sau se împart in funcție de calendarul companiei electorale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele mai mari 5 universități din România: Vom promova importanța vaccinării cadrelor didactice, a personalului, a studenților, astfel încât să putem decide revenirea în condiții sigure în amfiteatre, săli de seminar, cămine

Cele cinci mari universități românești care formează Consorțiul Universitaria au anunțat astăzi, într-un comunicat de presă, că „vor promova importanţa vaccinării cadrelor didactice, a studenţilor şi personalului didactic-auxiliar şi nedidactic…
Vezi articolul