Elevii din 16 județe încă nu primesc lapte la școală, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, la solicitarea Edupedu.ro. În București, sectorul 1 nu a deschis deloc procedura de licitație pentru produse, iar “sectorul 6 are contracte în derulare, dar nu va cere ajutor APIA”, potrivit Ministerului Agriculturii. Majoritatea județelor unde nu se distribuie încă lapte și fructe în școli, ar trebui să finalizeze licitațiile la sfârșitul lunii mai, “astfel încât pentru cel mult o lună de zile, copiii să beneficieze de produse”.
- Elevii de liceu ar putea primi și ei lapte și fructe din fonduri europene, până în 2029, prin extinderea Programului pentru școli.
Pe hârtie, 1.880.615 preșcolari și elevi ar trebui să primească lapte, produse din lapte, fructe și legume, din bani europeni, potrivit Programului pentru școli al României. În realitate însă, cel puțin 746.000 de elevi, adică aproape 40% din numărul total al beneficiarilor, nu primesc aceste produse pentru că licitațiile au fost demarate târziu.
“Având în vedere comunicările transmise de consiliile județene/consiliile locale, până la această dată, considerăm că procedurile de achiziție se vor finaliza, cel mai târziu, în luna mai, astfel încât pentru cel mult o lună de zile, copiii să beneficieze de produse. Motivele întârzierii începerii distribuției sunt legate de data demarării procedurilor de achiziție publică, de modul de desfășurare a acestora, respectiv, depunerea de contestații, selectarea în eșantionul de control ex-ante al ANAP sau nedepunerea de oferte pentru anumite loturi/zone”, se precizează în răspunsul Ministerului Agriculturii.
În București, “sectoarele 2, 3 și 4 au estimate finalul lunii aprilie 2024. Sectorul 6 are contracte în derulare dar nu va solicita ajutor financiar la APIA. Sectorul 1 nu a inițiat procedură de achiziție a produselor”, mai scrie în răspunsul Ministerului Agriculturii.
Potrivit documentului, în majoritatea județelor unde se distribuie lapte și sau fructe, elevii le primesc abia începând din martie.
Prahova este singurul județ care a început chiar în septembrie distribuția produselor de lapte, fructe și produse de patiserie, când a început anul școlar, așa cum a scris Edupedu.ro.
În județele Alba, Argeș, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Olt, Satu Mare, București – sectoarele 2, 3, 4, 6, se estimează încheierea acordurilor-cadru și semnarea contractelor subsecvente la finalul lunii aprilie.
Sectorul 1 nu a deschis deloc procedura de licitație pentru produse.
Sunt și câteva județe unde nu a fost estimată data încheierii acordurilor-cadru, și în consecință, cel mai probabil acei elevi nu vor primi deloc anul acesta lapte sau fructe. Este vorba despre județele: Arad, Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Teleorman.
Potrivit legii, programul se poate desfășura la nivel de Consiliu Județean sau la nivel de UAT.
Tabelul pe județe și UAT-uri, transmis de Ministerul Agriculturii:
Informații de context
Elevii și copiii trebuie să primească pe parcursul săptămânii 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate şi 5 porții de produse de panificație, potrivit Hotărârii de Guvern.
Programul a început cu întârziere pentru că Ministerul Educației a publicat Hotărârea de Guvern care prevede procedurile privind acordarea produselor și stabilirea procedurilor de licitații a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 8 august 2023, cu mai puțin de o lună înainte să înceapă școala.
Drept urmare, elevii au început să primească produsele după multe luni de la începerea școlii.
De exemplu în Ilfov, abia în martie cei peste 41.000 de elevii și copiii de grădiniță au început să primească săptămânal 5 porții de lapte, 2 porții de mere, 3 porții de corn și două porții de biscuiți, prin Programul pentru școli al României, susținut în mare parte cu bani europeni.
- Potrivit unui răspuns al Ministerului Agriculturii pentru Edupedu.ro, 39 de consilii județene și 4 consilii locale au declanșat, până în octombrie 2023 procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de distribuție de lapte, produse lactate și fructe în școli, dar numai 2 consilii județene le-au finalizat (Prahova și Vâlcea).
Pentru anul școlar viitor elevii ar putea primi la timp produsele pentru că pentru prima oară a fost stabilit un calendar asumat.
Proiectul de HG privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024, stabilește următorul calendar de distribuție: 9 septembrie -20 decembrie 2024 / 8 ianuarie – 20 iunie 2025.
Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii de liceu. Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii, a spus: “ca o țintă de orizont ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu”. El a făcut declarația în cadrul dezbaterii organizate de World Vision în data de 20 aprilie, în urma lansării studiului „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă”.
Foto: © Jolijuli | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.