LISTĂ Competițiile sportive naționale din acest an școlar, plus alte 6 concursuri și olimpiade, aprobate oficial de Ministerul Educației

15.062 de vizualizări
Foto: © Muzzyco | Dreamstime.com
Lista competițiilor sportive școlare naționale din acest an școlar a fost publicată pe 17 februarie de Ministerul Educației pe edu.ro. De asemenea, au fost adăugate și încă 6 concursuri și olimpiade școlare la lista de pe 27 ianuarie 2022, reglementate prin ordinul de ministru nr. 3.158 / 17.02.2022. Documentul și ordinul de ministru, mai jos.

Competițiile sportive școlare naționale, pentru elevii-sportivi legitimați la unitățile de învățământ cu program sportiv integrat și suplimentar, ce se vor organiza și desfășura în cadrul „Campionatelor Naționale Școlare”, în anul școlar 2021-2022, cu finanțare din partea Ministerului Educației, sunt:

  1. Campionatele Naţionale Şcolare De Biatlon
  2. Campionatele Naţionale Şcolare De Schi Fond
  3. Campionatele Naţionale Şcolare De Schi Alpin
  4. Campionatele Naţionale Şcolare De Sanie
  5. Campionatele Naţionale Şcolare De Schi Sărituri
  6. Campionatele Naţionale Şcolare De Gimnastică Artistică – Fete
  7. Campionatele Naţionale Şcolare De Scrimă
  8. Campionatele Naţionale Şcolare De Gimnastică Artistică – Băieţi
  9. Campionatele Naţionale Şcolare De Tenis De Masă
  10. Campionatele Naţionale Şcolare De Judo
  11. Campionatele Naţionale Şcolare De Gimnastică Ritmică
  12. Campionatele Naţionale Şcolare De Baseball
  13. Campionatele Naţionale Şcolare De Lupte Libere
  14. Campionatele Naţionale Şcolare De Înot
  15. Campionatele Naţionale Şcolare De Lupte Greco-romane
  16. Campionatele Naţionale Şcolare De Atletism – Juniori I
  17. Campionatele Naţionale Şcolare De Canotaj
  18. Campionatele Naţionale Şcolare De Kaiac-canoe
  19. Campionatele Naţionale Şcolare De Şah
  20. Campionatele Naţionale Şcolare De Tenis

Competițiile sportive din cadrul “Olimpiadei naționale a sportului școlar” sunt finanțate de Ministerul Educației, potrivit documentului, și sunt: badminton, baschet, cros, fotbal, minihandbal, oină, pentatlon, S-Rugby, șah, tenis de masă, tetratlon, volei.

În ordinul de ministru, o notă de la final spune că o competiție poate fi anulată, depinzând de evoluția situației epidemiologice: “În funcție de evoluția pandemiei de COVID-19 o competiție poate fi anulată la propunerea organizatorilor cu aprobarea secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar/învățământ în limbile minorităților”.

Alte competiții naționale care s-au adăugat sunt:

  • Olimpiada națională de limbă și literatură germană maternă (aria Limbă și comunicare, cu finanțare ME)
  • Concursul național „Micii exploratori” (O călătorie prin Europa) – învățământ primar (aria Om și societate, fără finanțare ME)
  • Concursul național „Io parlo italiano/ Eu vorbesc italiana” (aria Limbă și comunicare, fără finanțare ME)
  • Concursul Interdisciplinar ”CAN SAT” (fără finanțare ME, Interdisciplinare/ transdisciplinare)
  • Competiția Națională de ROVERE EXO – RO (fără finanțare ME, Interdisciplinare/ transdisciplinare)
  • Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (fără finanțare ME, Interdisciplinare/ transdisciplinare)
Ordinul de ministru 3.158 / 17.02.2022:

Listele de acum le completează pe cele din 27 ianuarie 2022.

Listele afișate pe 27 ianuarie pe edu.ro vin după ce, pe 29 decembrie 2021, Ministerul a publicat liste cu olimpiade și concursuri școlare pentru elevi, cu desfășurare în anul școlar curent, din care însă lipseau olimpiade naționale precum la limba și literatura română, istorie și engleză, după cum am scris atunci.

EduPedu.ro a scris pe 16 februarie 2022 că inspectoratele școlare pot decide ca în anul școlar 2021-2022 să organizeze direct etapa județeană a unei olimpiade naționale, potrivit Ordinului ce modifică și completează metodologia de organizare și desfășurare a competițiilor școlare, publicat în Monitorul Oficial. Astfel, există posibilitatea de a alege să nu mai fie organizate etapele pe școală și/ sau locală ale unei olimpiade naționale.

Vezi și:
Olimpiadele pot fi organizate direct din faza județeană, iar pentru participarea la națională a fost eliminat pragul de cel puțin 40% din punctajul maxim / Profesorii nu mai sunt plătiți la fel ca la bac
ULTIMA ORĂ Listele actualizate cu olimpiadele și concursurile școlare din acest an, publicate de Ministerul Educației. Au apărut olimpiadele naționale de română, de engleză și de istorie

1 comment
  1. Eu am vazut o anexa la OMEC nr. 4196/03.08.2020 (anexa era regulamentul ONSS), iar la articolul 3, alin.1 scria ca elevii legitimati la diverse structuri sportive NU pot participa la ONSS, indiferent de ramura sportiva. Mi se pare o masura care duce la discriminare. Daca un elev se inscrie la un club de tenis de masa ca sa invete sa joace nu poate participa la o competitie scolara? Se stie ca daca vrei sa participi la competitii oficiale trebuie sa fii legitimat la un club. Incurajam performanta sau bifam o competitie?
    Poate ma lamureste si pe mine cineva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul contradicțiilor: Admiterea la clasa a V-a cu examen este permisă în noul regulament de organizare a școlilor, care lasă colegiilor scrierea subiectelor și corectarea lucrărilor, fără nicio interdicție pentru profesori să facă meditații cu viitorii candidați / Ministerul Educației argumenta acum 2 ani că specialiștii nu recomandă niciun fel de selecție sub vârsta de 12 ani

Ministerul Educației pasează școlilor responsabilitatea totală a conceperii subiectelor și a corectării lucrărilor elevilor în examenul de admitere la clasa a V-a, un examen despre care conducerea aceluiași Minister spunea…
Vezi articolul

LISTA Cele 12 licee în care profesorii și elevii vor activa anul acesta noile hub-uri 3DUTECH. Concursul național de 3D printing și robotică a fost inclus în Calendarul concursurilor școlare publicat de Ministerul Educației (P)

A șasea ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului și concursul național de 3D printing & robotics, dedicat elevilor și profesorilor din România anunțate în cadrul campaniei „Modelează viitorul. Printează-l 3D!”.…
Vezi articolul

Copiii sunt amestecați arbitrar, „ca niște cărți de joc”, deși sunt împreună de 5 ani, sunt colective deja formate, „în timp s-au realizat și consolidat numeroase prietenii” – petiție depusă la minister de părinții elevilor care au fost despărțiți la intrarea în clasa a V-a, la o școală din București, prin metoda „spargerea claselor”

Metoda „spargerea claselor”, folosită la reorganizarea elevilor care au trecut din clasa a IV-a în clasa a V-a la Liceului Teoretic „Ion Barbu”, din București, este criticată de părinții elevilor,…
Vezi articolul