56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 6.234 din 6 septembrie 2023. În anul universitar trecut, pe listă au fost 55 de astfel de universități.
- În acest an universitar a fost introdusă și Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica București Centrul Universitar din Pitești. Edupedu.ro a scris că noua Universitate Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, înființată prin fuziunea Universității Politehnica din București cu Universitatea din Pitești, își va începe activitățile didactică în noua formulă începând cu anul universitar 2023-2024.
- La începutul acestui an, când cele două universități au semnat contractul de fuziune, rectorul Politehnicii București anunța discuții pentru o posibilă fuziune și cu alte cinci instituții de învățământ superior din București și din țară.
Art. 1 – „(2) Programele de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II), organizate de către instituțiile de învățământ superior acreditate, care nu sunt cuprinse în anexa la prezentul ordin, intră în lichidare, în sensul că asigură școlarizarea studenților înscriși în anii universitari precedenți, dar nu organizează concurs de admitere pentru anul universitar 2023—2024”, se arată în ordin.
Universitățile de mai jos pot organiza probele din cadrul examenelor pentru obținerea gradelor didactice II și I, pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar, conform art. 2 din ordin.
Universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:
- Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
- Universitatea din București – 3.000;
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
- Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
- Universitatea din Craiova – 1.500;
- Universitatea din Oradea – 1.500;
- Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
- Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
- Academia de Studii Economice din București – 1.000;
- Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
- Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
Ordinul poate fi consultat mai jos:
Informații de context
Articolul 176 (1) din Legea învățământului preuniversitar:
„e) pentru ocuparea funcțiilor didactice de profesor în învățământul gimnazial, liceal și terțiar nonuniversitar, profesor de instruire practică, profesor documentarist, respectiv profesor corepetitor, cel puțin una din următoarele condiții:
(i) absolvirea cu examen de licență în profilul postului, modulul de formare psihopedagogică totalizând 30 de credite ECTS și absolvirea unui program de studii universitare de masterat didactic cu durata studiilor de un an;
(ii) absolvirea cu examen de licență a unui program de licență din domeniul Științe ale educației și absolvirea unui program de studii universitare de masterat didactic cu durata studiilor de un an;
(iii) absolvirea cu examen de licență a unui program de licență în profilul postului și absolvirea unui program de studii universitare de masterat didactic cu durata studiilor de un an și jumătate;”
3 comments
da,nu mai face nimeni îndrumare pentru că acele persoane care ar trebui sa îndrume sunt alese total necorespunzător dar…sunt plătite!!!!
Pregatirea viitorilor profesori este una foarte(x100) precara. Adica te duci 2-4 ore pe saptamana, asta daca are chef proful univ. de acele ore, ai cel mult 6-7 ore de asistenta la clasa si 1-2 ore de predare… :)))) si ceea ce se face la modul nu se pupa cu tematica de titularizare si realitatea de la clasa :)))
Luati aminte, daca politica mafiei modulelor pseudopedagogice se va continua, si mai bagati si celebrul master cu ,,80% practica” o sa vina doar cei mai disperati studenti care au fost respinsi de societate’
Dar chiar si asa…multe facultate, nu doar cele de ,,profesori” esti somer cu acte’n regula :)))
Nu mai face nici naiba aceasta pregătire. Bate vantul la facultati. Vin in invatamant atât de nepregatiti. Se angajează studenti, fac si ei un ban, se lamuresc cum merge treaba in invatamant si pleaca in 2-3 ani.