Ministerul Educației a publicat lista celor 488 de școli care pot primi maximum 300.000 de euro, pentru reducerea abandonului școlar, în apelul PNRAS Runda a II-a (seria a 3-a) și a pus în consultare publică Ghidul solicitantului pentru acest apel. Noutatea este că nu doar școlile eligibile pot depune proiecte, ci și primăriile sau ONG-urile. Această modificare a venit în contextul în care nu au aplicat suficiente școli la precedentele apeluri, pentru a atinge ținta din PNRR.
- Edupedu.ro a scris că Ligia Deca vrea să paseze la primării responsabilitatea depunerii proiectelor pentru școlile eligibile, care nu au aplicat în programul pentru reducerea abandonului școlar, pentru a atinge ținta din PNRR. Amânările de termene și întârzierile în semnarea contractelor pun în pericol PNRAS.
Conform Ghidului, pentru a crește capacitatea unităților de învățământ de a obține finanțare și de a implementa cu succes un grant PNRAS, unitățile de învățământ eligibile pot depune aplicația, astfel:
1. o UIP eligibilă, în nume propriu (ca beneficiar unic) sau
2. în parteneriat încheiat de UIP eligibilă, după cum urmează:
a) cu una sau mai multe UIP-uri eligibile și/sau
b) cu ONG-uri, asociații/fundații cu experiență relevantă în domeniul educației și/sau
c) cu UAT-urile în cadrul cărora sunt organizate și funcționează unitățile de învățământ preuniversitar eligibile.
În cadrul apeluui PNRAS RUNDA a II-a (seria a III-a) – sunt eligibile unitățile de învățământ cum au fost identificate, pe baza datelor din SIIIR din anul școlar 2022-2023, cu prioritate de intervenție medie sau ridicată prin aplicarea a cinci indicatori de vulnerabilitate, respectiv:
- Procentul profesorilor suplinitori raportat la numărul total al cadrelor didactice din unitatea de învățământ;
- Rata de absolvire a învățământului gimnazial, definită ca raportul dintre numărul de absolvenți ai clasei a VIII-a și numărul de elevi înscriși în clasa a VIII-a la începutul anului școlar;
- Raportul dintre numărul elevilor repetenți și în abandon școlar și numărul total de elevi din învățământul gimnazial;
- Rata de participare a absolvenților învățământului gimnazial la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, definită ca raportul dintre numărul absolvenților învățământului gimnazial care participă la examen și numărul total al absolvenților învățământului gimnazial;
- Procentul absolvenților de clasa a VIII-a care au obținut note sub 6 la Evaluarea Națională din total participanți la evaluare.
DOCUMENT Lista școlilor eligibile în apelul PNRAS Runda a II-a (seria a 3-a)
Alocarea totală financiară a apelului
Alocarea financiară totală a prezentului apel pentru Schema de Granturi PNRAS runda a III-a (seria a II-a) este de 105 milioane de euro, fără TVA.
Valoarea maximală a granturilor se calculează în funcție de:
- Numărul elevilor de gimnaziu înscriși în anul școlar 2023-2024;
- Gradul de marginalizare al zonei în care este situată unitatea de învățământ.
Pentru a nu depăși alocarea financiară disponibilă în cadrul apelului de proiecte, o unitate de învățământ nu poate solicita mai mult de 300.000 de euro pentru un proiect, indiferent de numărul de elevi.
Exemplu de calcul: Unei unități de învățământ eligibile, cu 90 de elevi din ciclul gimnazial, care se află într-o zonă cu marginalizare medie, îi corespunde un cost disponibil/elev de 1800 euro. Astfel, unitatea de învățământ poate solicita un grant de maximum 162.000 de euro (90×1.800=162.000 de euro).
Durata proiectelor
Proiectele finanțate în runda a II-a a Schemei de granturi PNRAS (seria a III-a) vor începe la data intrării în vigoare a contractului de finanțare și se vor derula până pe data de 30 iunie 2026.