Lista celor 450 de școli în care elevii vor primi Masa Caldă în acest an școlar, pusă în dezbatere publică / Au fost înlocuite 7 școli în toată țara, acolo unde anul trecut programul nu s-a desfășurat din diverse motive

14.189 de vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Ministerul Educației a pus luni în dezbatere publică lista celor 450 de școli beneficiare ale programului Masă caldă și proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea listei în care se implementează programul. În mare parte sunt aceleași ca și anul trecut, doar 7 școli din 5 județe și București au fost înlocuite. Este vorba despre școli unde anul trecut programul nu s-a desfășurat din diverse motive, iar elevii nu au primit pachetul alimentar sau masă caldă: fie școlile sunt prea îndepărtate de oraș, iar costurile de transport sunt prea mari, fie nu sunt spații adecvate unde copiii pot mânca o masă caldă. Suma alocată în proiectul de Hotărâre de Guvern este mai mică decât cea prevăzută în ordonanța de urgență, adoptată de Guvern (n.red proiectul de HG prevede 133.000 de mii de lei, iar ordonanța de Urgență prevede 195 de milioane de ei).
În sectorul 2, de exemplu, Școala Gimnazială nr. 25 a fost scoasă de pe lista beneficiarilor pentru că elevii vor primi o masă caldă prin programul Școală după Școală, a spus viceprimarul Adrian Costache pentru Edupedu.ro.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică lista celor 450 de școli care vor fi beneficiare ale programului Masă caldă. Lista este aceeași ca și cea de anul trecut, mai puțin 7 școli din 5 județe și București au fost înlocuite.

Potrivit surselor Edupedu.ro, școlile unde nu a funcționat programul anul trecut nu trebuie să mai figureze pe această listă.

Lista școlilor care anul trecut figurau pe listă și acum au fost înlocuite
Școli care anul trecut 2022-2023 erau pe lista programului Masă Caldă și au dispărut anul acesta
Școli nou introduse în programul Masă Caldă în 2023-2024Județ
ȘCOALA GIMNAZIALĂ "XANTUS JANOS" MIERCUREA-CIUC ȘCOALA GIMNAZIALĂ "FRATER GYORGY" MIERCUREA-CIUC
Harghita
ȘCOALA GIMNAZIALĂ CruceaȘCOALA GIMNAZIALĂ GORBANIași
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „PETRE DULFU” BAIA MAREȘCOALA GIMNAZIALĂ „SIMION BĂRNUȚIU” BAIA MAREMaramureș
ȘCOALA GIMNAZIALĂ "MIHAIL SADOVEANU”, HușiȘCOALA GIMNAZIALĂ "A.I. CUZA”Vaslui
SCOALA GIMANZIALA NR.41SCOALA GIMANZIALA URUGUAYBucurești, sector 2
SCOALA GIMNAZIALA NR.25SCOALA GIMNAZIALA NR. 108București, sector 2
LICEUL TEORETIC "ALEXANDRU ROSETTI”, comuna VidraLICEUL CU PROGRAM SPORTIV "HELMUT DUKADAM”, ClinceniIlfov

În județul Iași de exemplu, a fost înlocuită Școala Gimnazială din comuna Crucea pentru că anul trecut, școala a fost beneficiară a programului doar pe hârtie. În realitate elevii nu au primit niciodată masă caldă sau pachet alimentar. Școala se află la aproximativ 45 de kilometri de orașul Iași.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului școlar Iași, Luciana Antoci spune pentru Edupedu.ro motivele pentru care școlile pot fi înlocuite de pe lista beneficiarilor: “ori sunt comunități foarte îndepărtate de zona de municipiu și atunci costurile nu pot fi suficiente cât să permită distribuire a mesei calde, ori autoritatea publică locală nu scoate la licitație, nu duce procesul așa cum ar trebui, la bun sfârșit. Și atunci, din considerentele acestea, sunt relocați banii ca să poată fi folosiți pentru alți copii”.

În sectorul 2 au fost înlocuite două școli: Școala Gimnazială nr.41 și Școala Gimnazială nr. 25.

“Școala nr. 25 a fost inclusă în programul Școală după școală, care cuprinde și o masă caldă și e finanțat de Consilul Local. La acest moment avem chiar un număr de copii mai mare decât în primăvara. Avem 145 copii înscriși din ciclul primar și 49 din gimnazial, deci un total de 194 copii înscriși în program. La școala Nr. 41, din păcate, programul Masă caldă nu se poate derula din cauza lipsei de spații propice funcționării programului”, a spus viceprimarului sectorului 2, Adrian Costache, pentru Edupedu.ro.

Lista celor 450 de școli beneficiare ale programului pilot Masă Caldă, pus în dezbatere publică

De precizat, suma alocată programului diferă. În Hotărârea de guvern din 28 septembrie, privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, pentru anul 2023, suma prevăzută era de 195 de milioane de lei.

Sursa: HG privind aprobarea continuării Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, pentru anul 2023

Însă, în proiectul de HG privind aprobarea listei celor 450 de școli din țară, beneficiare ale programului, suma este mai mică decât cea aprobată în Guvern, de 133.441 de mii de lei.

Sursa: Proiect HG privind aprobarea listei unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor și a unităților-pilot în care se implementează Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 450 de unităţi de învățământ preuniversitar de stat, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023

Totuși, Guvernul alocă aceeași sumă de 15 lei anul acesta pentru un copil, la fel ca și anul trecut, potrivit Hotărârii de guvern din 28 septembrie.

Art. 1 – „(1) În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.

Părinții vor face o cerere la secretariatul școlii în cazul copiilor care nu pot beneficia de masa caldă din motive medicale, culturale sau religioase și vor avea produse alimentare adecvate situației lor, conform documentului

Informații de context

La o lună de când a început școala, pe 6 octombrie Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare pentru desfășurarea programul “Masa Caldă” în școli.

Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spunea ministra Educației, recent, într-un interviu Euronews.ro.

Potrivit notei de fundamentare atașată proiectului de hotărâre privind aprobarea listei celor 450 de școli, programul ar trebui să ajute la diminuarea abandonului școlar, însă a trecut o lună de la începrea școlii și nici un elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“.

“Adoptarea acestei Ordonanțe de urgenţă a Guvernului face parte din măsurile rapide și coerente de intervenție integrată pentru diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grefează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social, contribuind în final la realizarea obiectivului major al Ministerului Educației și anume asigurarea accesului echitabil și nediscriminatoriu la o educație de calitate a tuturor copiilor și tinerilor din România”, scrie în nota de fundamentare.

Citește și:
Normele de aplicare ale programului “Masa Caldă” în școli, aprobate de Guvern la o lună de la începerea școlii. Numărul de școli beneficiare și sumele alocate de Guvern sunt la fel ca anul trecut, dar lista școlilor încă nu e publică / Elevii vor primi masa caldă în câteva săptămâni, în funcție de durata licitațiilor, spune ministra Educației
UPDATE Masa caldă pentru elevii din 450 de școli, aprobată de Guvern la trei săptămâni după debutul cursurilor / Suma de 15 lei pentru un copil este aceeași ca cea de anul trecut / Bugetul pentru 2023 – 195 milioane de lei

3 comments
  1. Sustin ce a scris @Ionescu si completez : masa calda, nu sandvis, pentru toti copiii din clasele 0-IV si programul sa fie extins pana la ora 16⁰⁰, cu pauza de masa intre 12⁰⁰-13⁰⁰.
    In felul acesta nu ar mai umbla aiurea parintii pe strazi si nici nu ar mai cheltui bani ca sa angajeze pe cineva care sa ia copilul la 12⁰⁰ de la scoala si sa stea cu el pana cand vin parintii de la munca !
    Un astfel de program e obligatoriu in scolile publice din multe tari UE !

    1. Si cine ar sta cu copiii până la ora 16? Sau uitați că și cadrele didactice sunt oameni ,au familii,copii ,ca toți ceilalți?
      p.s.: Nu sunt cadru didactic.

  2. Toți copii ar trebui sa beneficieze de masa caldă.Pe ce criterii au fost alese doar 450 de școli?Legi făcute după bunul plac al unor persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București discută tăierea la jumătate a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau. Rectorul Marian Preda: Nu e o problemă de buget, ci de nivel de pregătire

Universitatea din București analizează posibilitatea reducerii cu aproape 50% a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, conform informațiilor Edupedu.ro confirmate de rectorul instituției. În documentul…
Vezi articolul

Interdicția de a cumpăra telefoane este „extrem de nedreaptă și umilitoare” pentru profesori, spune o directoare de școală: Nu e drept să le restricționezi dreptul de a achiziționa un telefon / Nicio instituție nu a interzis oficial ca profesorii să-și ia telefoane din prima didactică, dar nici nu au existat clarificări

Interdicția de a cumpăra telefoane „este o restricție umilitoare la adresa cadrelor didactice”, a declarat, pentru Adevarul.ro, Mihaela Pirnă, profesoară de informatică și directoare de școală. „Folosesc gadgeturile personale, nu…
Vezi articolul