LISTA celor 114 profesori-lideri de sindicat, degrevați de norma didactică în acest an, care-și primesc salariile întregi fără să predea nicio oră sau doar o parte din cursuri, a fost aprobată cu două zile înaintea anunțului ministrului că salariile din învățământ nu mai cresc / Nicio reacție din partea sindicatelor la o săptămână de la acel moment

Foto: FSLI

În anul școlar 2021-2022 vor fi 114 cadre didactice, reprezentanți ai sindicatelor din Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care au fost degrevați de norma didactică parțial sau total prin ordin de ministru, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre Ordinul nr. 4.634 din 17.08.2021 pin care se aprobă o listă de 114 persoane, propusă de sindicate.

Semnarea ordinului a avut loc cu doar două zile înainte ca ministrul Educației să anunțe că salariile profesorilor nu vor creşte anul acesta, „deoarece sunt o serie de alte priorităţi”.

Prin degrevarea de normă, aceste persoane primesc salariile integrale, dar au dreptul să nu își țină orele pentru disciplinele pe care le predau, acestea fiind preluate de alte cadre didactice pe care școala trebuie să le plătească pentru a ține acele cursuri.

Degrevarea de normă este legală, este prevăzută în articolul 94 al Contractului Colectiv de Muncă din Învățământ, în limita a 115 reprezentanți.

Potrivit acestui articol, liderii sindicali sunt degrevați pentru a participa la „procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ”.

32 de cadre didactice din lista aprobată de ministrul Educației au degrevare totală de normă, adică nu vor preda nicio oră la clasă în anul școlar 2021-2022. Printre aceștia este și liderul FSLI, Simion Hăncescu, care este degrevat total de norma de profesor de fizică de la Colegiul de Arte din Slobozia, județul Ialomița.

Lista celor 114 sindicaliști de la FSLI, din care 9 sunt pe lista liderilor de sindicat cărora le sunt rezervate normele sau posturile didactice:

Ministrul Educației a declarat pe 19 august 2021 că „salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”.

Salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2020, după cum anunța Ministerul Educației într-un comunicat de presă. Instituția explica atunci faptul că de la 1 ianuarie 2020 salariile au fost majorate cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorare până la grila prevăzută de Legea 153/2017 ar fi trebuit să intre luna viitoare. Rectificarea bugetară a amânat însă acea creștere, cu totul, până în septembrie 2021.

Vezi aici ce salarii de bază brute ar fi trebuit să ia profesorii, învățătorii și educatorii, conform grilei de salarizare, pe fiecare funcție și grad.

Sindicatele din Învățământ au încetat să mai aibă poziții publice critice la adresa Guvernului sau a ministrului din momentul în care, pe 26 februarie 2021, premierul Florin Cîțu a spus că „singurii oameni care au rămas în funcție 30 de ani de zile sunt liderii de sindicat” și că ar fi cazul să se discute despre legislația care reglementează finanțarea sindicatelor, dacă este bine ca respectivele cotizații să se plătească automat din conturile oamenilor.

„În 2021, veniturile din sectorul bugetar rămân la nivelul anului 2020, adică cu acea creștere din anul 2020, cu inflație în scădere. Nu înțeleg rostul acestor proteste, deci veniturile rămân la nivelul anului 2020, asta a fost decizia. Sectorul privat spune foarte clar: în 2021 nu vor exista creșteri salariale pentru că în continuare este o criză economică. Mi se pare necinstit față de ceea ce se întâmplă în sectorul privat, unde avem oameni care plătesc taxele, plătesc salariile, au trecut printr-o perioadă dificilă și totuși merg mai departe. Aici cred că trebuie să avem o discuție onestă noi în societate: singurii oameni care au rămas în funcție 30 de ani de zile sunt liderii de sindicat. Este ok în timp ce în restul societății se mai fac schimbări? Haideți să mai discutăm și despre această lege, să vedem cum ajung acele cotizații, sunt automat făcute din conturile oamenilor, este ok să se ia automat din conturile oamenilor?”, a spus Florin Cîțu.

Exit mobile version