Aproape 200 de școli au fost selectate de Ministerul Educației ca fiind eligibile să primească câte maximum 200.000 de euro prin Programul național de reducere a abandonului școlar (PNRAS) 2023 – runda a II-a. Apelul de granturi prin PNRR și ghidul solicitantului au fost lansate în dezbatere publică. Școlile nu trebuie să aplice în acest apel, fiind unul de tip necompetitiv. Pentru ele aplică unitatea responsabilă cu proiectele cu finanțare externă (UMPFE) din cadrul Ministerului Educației (ME).
Mai exact, este vorba de 194 de școli gimnaziale cu până în 40 de elevi, cu personalitate juridică și „o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la acest nivel de învățământ”, conform ghidului de apel pe care îl puteți găsi mai jos în articol – document.
Patru școli sunt din mediul urban, potrivit listelor – foto document mai jos.
„Scopul proiectului finanțat în cadrul acestui apel este prevenirea și reducerea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, incluzând:
- Reducerea absenteismului;
- Creșterea rezultatelor școlare, inclusiv recuperarea pierderilor în învățare/întârzierilor în dezvoltarea competențelor de bază (scris, citit, socotit) respectiv a competențelor corespunzătoare vârstei elevilor;
- Creșterea motivației elevilor pentru învățare și continuarea studiilor;
- Dezvoltarea abilităților socio-emoționale, inclusiv autonomie, perseverență, abilități sociale, comunicare și colaborare”, potrivit Ministerului Educației.
UMPFE, organismul subordonat ME care aplică pentru banii dedicați școlilor, poate investi, printre altele, în „organizarea unor cursuri de formare la nivel regional/național pe teme relevante pentru prevenirea abandonului școlar pentru beneficiarii de granturi”, „achiziționarea și distribuirea unor bunuri și servicii de digitalizare, respectiv dotări cu echipamente și materiale didactice pentru școlile beneficiare” și mentorat și sprijin pentru personalul didactic.
Școlile alese pot interveni și ele prin:
- Activități de identificare și monitorizare a elevilor în risc de abandon școlar;
- Activități pedagogice și de sprijin;
- Activități extracurriculare/extrașcolare;
- Acordarea unei mese pentru elevi;
- Activități de informare, consiliere, asistență și educație a părinților/ tutorilor legali;
- Subvenții, ajutoare, premii, burse pentru beneficiarii proiectului;
- Lucrări de amenajare minore, achiziționarea de bunuri (opționale).
Lista cu unitățile eligibile pentru granturi nu a fost anunțată nicăieri de Ministerul Educației în mod public, ci se regăsește printre documentele – anexe necesare UMPFE pentru aplicare, în dosarul .zip. 190 de școli din cele 194 sunt din mediul rural.
Anunțul de pe edu.ro din 6 iulie 2023:
FOTO DOCUMENT Edupedu.ro publică lista școlilor eligibile – PNRAS II Școli mici:
„Alocarea financiară maximă pentru apelul PNRAS II ȘCOLI MICI este de 50.000.000 de euro, fără TVA. (…) Valoarea unui grant pentru un beneficiar final (școală țintă) este de maximum 200.000 euro. Grantul se va stabili pe baza costului unitar de 1.800 euro/an/elev sprijinit”, scrie în document.
Până pe 10 august trebuie ca UMPFE să depună proiect în platforma dedicată și, până la finalul lunii august, trebuie definitivate toate etapele, ca în perioada următoare să se emită ordin de finanțare, scrie în ghid.
DOCUMENT Ghidul solicitantului PNRAS II – Școli mici 2023:
Observațiile și recomandările referitoare la ghidul publicat pot fi trimise pe adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro, în perioada 6 – 21 iulie 2023.
Context. Apelul PNRAS II în cadrul căruia se alocă cele 50 de milioane de euro pentru „școli mici” a fost lansat de Ministerul Educației în luna mai 2023, cu înscrierea școlilor, pentru câte 300.000 euro, până pe 7 iunie. Sunt, în total, 265 de milioane de euro fără TVA în această rundă.
3.235 de unități de învățământ au fost identificate ca eligibile pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar. Dintre acestea, în prima rundă au fost selectate 1.409.