Odată cu vacanța mare, numeroși părinți au început să caute recomandări de cărți pentru copiii aflați mai ales în clasele primare. O listă cu sugestii de lectură întocmită pentru elevi de clasa a III-a și distribuită pe Facebook a generat o adevărată dezbatere online. “E musai ca toți autorii români recomandați pentru vacanță să fie decedați și îngropați?”, întreabă Alex Donovici, autorul seriei de cărți “Țup”.
Vezi mai jos Lista cărților suplimentare viralizată care îi nemulțumește pe părinți și trimite propriile tale sugestii de lecturi de vacanță, în comentarii:
Photo by Rahul Shah from Pexels
Citește și:
7 comments
Ce-i sigur, cei morti nu mai pot face pledoarie pro domo. Dar fiti linistiti, si cei vii vor ajunge in cele din urma pe liste, daca merita
Cei străini pot fi morți. E mai puțin important, nu-i așa!? Nu văd relevanța alegerii pe bază de apartenență la lumea viilor, sau a morților. Evident e de dorit să se promoveze și autori contemporani. Și teme contemporane. Dar titlurile alese nu au cusur.
Mi se pare foarte faină lista… la ce se scrie in ziua de azi și cum se scrie nu mă mai miră faptul că cei mici nu dau dovadă de inventivitate, spontaneitate. Sunt curios, de exemplu, de un nume de poet care trăiește și poate sa exprime atât de simplu și frumos sentimentele descrise de Eminescu, Vieru, Arghezi… Literatura străină, cea din zilele noastre, e super interesantă și ar merita abordată, dar problema centrală e literatura noastră – când se va naște un alt poet/scriitor la fel de puternic ca cei enumerați mai sus? Ideea de libera exprimare, orice chestie pe care o scriem e poezie și așa mai departe, e ok până într-un punct, apoi mi se pare că e o doar “cool”. E bine sa avem repere, să avem la ce ne raporta. Din opere vechi aflăm și date și evenimente istorice. Ce e rău în a ne cunoaște istoria? Istorie pe care o putem învăța din versuri. Așa vechi cum sunt, in aceste opere copii se pot întreba ce e aia o găină, rață, etc.. din păcate sunt multi copii care nu mai au prilejul să vadă o gospodărie pe viu, nici macar nu știu ce cumpără de la supermarket.
Ba mie mi se pare foarte frumoasa lista de lecturi propusa, bineinteles ca ea poate si chiar trebuie extinsa si pentru alte carti : Recreatia mare – Mircea Santimbreanu, acele carticele Tup de care se face vorbire, Povestile lui Creanga, mai sunt carticelele de pe vremuri din seria Povesti nemuritoare, merge si Hotarul Nestatornic(vol 1 din La Medeleni) de Ionel Teodoreanu, la fel Ulita copilariei, In casa bunicilor, de acelasi Ionel Teodoreanu. Suntem la cls. a III-a aici, chiar acestea sunt cele mai frumoase carti pentru varsta de 9 ani.
Dacă sunt autori necanonici, încep certurile între găștile literare.