Lista campionatelor de sport olimpic organizate de federațiile naționale, la care participă elevii în anul 2024, aprobată de Ministerul Educației la limită / Peste 30.000 de elevi ar putea primi burse de merit pentru rezultate sportive în anul școlar viitor

6.142 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Lista campionatelor naționale de sporturi olimpice organizate în anul 2024 de federațiile de profil, la care participă elevi, a fost aprobată de Ministerul Educației prin protocol cu Agenția Națională pentru Sport. Mai exact, este vorba de campionatele organizate de federațiile de baschet, handbal, kaiac-canoe, gimnastică, tenis, volei etc. și categoriile de vârstă, pentru care elevii premiați cu medalii de aur în acest an pot obține bursă de merit, conform legii educației, din anul școlar 2024-2025.
  • Documentul poate fi descărcat mai jos din articol.

Potrivit legii educației în vigoare 198/2023, articolul 108, alineatul 16, „printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, dacă acestea nu au fost finanțate de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, precum și alte categorii de elevi cu performanțe educaționale”.

„Sute de elevi participă în fiecare an la campionatele naționale de baschet, atletism, canotaj, scrimă, tenis și alte sporturi olimpice. Acești elevi sunt un model de perseverență, devotament și curaj pentru colegii lor. E important să le recunoaștem rezultatele și să-i susținem în drumul lor spre performanță! Estimăm că aproximativ 30.000 de elevi vor beneficia de burse de merit anul viitor școlar pentru performanțele lor sportive”, a declarat ministra Educației, Ligia Deca, potrivit comunicatului transmis de ME.

Din declarația oficialului reiese că cei 30.000 de elevi ar fi toți elevii care primesc burse școlare pentru rezultatele sportive, nu doar cei premiați la campionatele organizate de federațiile naționale sportive, lor adăugându-se elevii premiați la Olimpiada Națională a Sportului Școlar (ONȘS) și la Campionatele Sportive Școlare dedicate elevilor legitimați la liceele sportive.

Lista a venit la limita prevăzută de metodologia-cadru de acordare a burselor în acest an școlar, de 6 luni de la data intrării în vigoare. Potrivit unui calcul Edupedu.ro, 6 luni începând din 8 septembrie 2023 înseamnă 6 martie 2024. Anunțul despre semnarea protocolului Ministerul Educației – Agenția Națională pentru Sport a fost făcut joi, 7 martie.

„(2) Lista campionatelor sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației va fi aprobată prin protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii; bursele de excelență olimpică I acordate în baza protocolului de mai sus se vor acorda începând cu anul școlar 2024-2025, în condițiile prezentei metodologii”, prevede la articolul 6 metodologia aprobată prin ordinul de ministru 6.238/2023.

FOTO DOCUMENT Protocolul ME-ANS și lista campionatelor recunoscute:

Citește și:
Olimpiade școlare 2024. Calendarul de desfășurare a competițiilor sportive pentru elevii și profesorii din București, publicat de ISMB. Mai multe etape pe municipiu încep din luna martie
LISTĂ Concursuri școlare sportive 2024. Calendarul campionatelor pentru elevii legitimați, al olimpiadei naționale sportul școlar – ONSȘ și pentru elevii de la liceele militare – OSML, publicate de Ministerul Educației

7 comments
  1. Va rog sa-mi lamuriti, daca un elev primeste bursa de merit fiind media mai mare de 9,5, poate sa mai primeasca si bursa de sport, daca are rezultate aferente conditiilor?

  2. Baietelul meu este inscris la un club sportiv afiliat Federatiei Romane de arte Martiale, practica karate- shotokan de 3 ani, participa la competitii, a luat medalii.
    Nu poate primi bursa de performanta pentru munca depusa si rezultatele obtinute.
    Aici se poate face ceva?
    Multumesc

  3. Kickboxing-ul nu este o disciplină olimpică, abia a fost acceptat provizoriu, dar mai durează până să fie recunoscut de CIO. Lista de mai sus cuprinde sporturile olimpice, se specifică acolo în documentul semnat.

  4. Buna ziua! O întrebare am și eu și aș dori să mă lămuriți.?!!! De ce copiii legitimați la cluburile de sport de contact care sunt atestate de Ministerul Educației și Sportului nu se încadrează și ei pentru a primi burse? Sunt copii care muncesc din greu in acest sport care chiar nu este ușor deloc,și au câștigate multe competiții. Va rog să mă lămuriți cu ce este mai presus un campionat de scrimă spre exemplu…decât o competiție de kickboxing?

    1. Ministerul Educației și Sportului nu există. Ministerul Educației se ocupă de elaborarea și desfășurarea competițiilor nivel școlar de tip ONSS și CSS, iar cluburile sportive private funcționează în baza unui CIS (certificat de identitate sportivă) eliberat de Agenția Națională pentru Sport (în trecut Ministerul Sportului, sau existent sub diverse alte denumiri, modificate iar și iar de nenumărate ori, cum se face de altfel reorganizarea pe interese politice, care nu au nici o legătură cu activitatea propriu-zisă). Dacă ar fi incluse toate disciplinele sportive existente, o să ne trezim cu bursieri la surf, la parapantă, la săritura cu perucă peste obstacole si tot felul de alte nebunii inventate peste noapte. Kickboxing nu are nicio legătură cu disciplinele sportive școlare, dar ideea nu e rea…poate o introduc în Parlament, după alegeri, pentru clasa politică – cantina deja o au și masa caldă zilnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președinta consiliului ARACIP, Mariana Dogaru, lider sindical al FSLI, a avut degrevare integrală de normă în anul școlar trecut – document / Reprezentanții sindicatelor vor putea participa la evaluarea externă a școlilor, conform proiectului de lege Deca

Reprezentanții organizațiilor sindicale vor participa, cu statut de observatori, la evaluările externe ale unităților de învățământ, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar. Edupedu.ro a scris că ARACIP, agenția care acreditează și…
Vezi articolul

Ordinul ministrului Educaţiei care obligă profesorii şi elevii să facă şcoală online este “în afara cadrului legal”, adică al Decretului pentru Starea de Urgenţă, anunţă sindicatele, care cer modificarea actului

Ordinul ministrului Educaţiei care obligă profesorii şi elevii să facă şcoală online este “în afara cadrului legal”, adică al Decretului pentru Starea de Urgenţă, anunţă toate sindicatele reprezentative din învăţământ,…
Vezi articolul

Ministrul Educaţiei din Italia şi-a dat demisia pentru că nu a primit un buget suficient pentru învăţământ: “Se pare că resursele nu se găsesc niciodată atunci când vine vorba de școală și de cercetare, dar găsim sute de milioane de euro când există vreun scop politic”

Ministrul italian al Educaţiei, Lorenzo Fioramonti, şi-a dat demisia pentru că nu a primit finanţarea cerută pentru şcoli, potrivit unui mesaj publicat pe pagina personală de Facebook. Demnitarul explică motivele…
Vezi articolul