Sunt peste 20.000 de locații în țară unde cardurile cu prima didactică sau de carieră profesională pot fi folosite de profesori și de ceilalți angajați din învățământ, potrivit listei actualizate de pe site-ul furnizorului de carduri. 60 de firme de training și cursuri sau fundații care oferă aceste servicii sunt pe listă. Nicio universitate sau casă a corpului didactic (CCD) nu au fost încă adăugate pe listă, deși Ministerul Educației ar fi trimis încă de acum trei săptămâni solicitări către acestea să se înroleze în sistemul de plăți cu cardurile oferite de Guvern.
Mai exact, dintre cele 20.000 de magazine de pe lista actualizată de 191 de pagini, față de lista de 239 de pagini din 6 noiembrie, 60 sunt marcate ca fiind de „cursuri, training”, de la firme sau fundații care oferă astfel de servicii.
Rămân în continuare pe listă pensiuni, hoteluri și farmacii, cum Edupedu.ro a remarcat din 3 noiembrie, în condițiile în care prima pentru profesori „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare”, potrivit ordonanței de urgență nr. 58 din 12 iunie 2023.
- Programul de prime didactice a debutat în octombrie 2023 și durează 4 ani, în fiecare lună octombrie profesorii trebuie să primească 1.500 de lei pe cardurile primite.
Amintim că profesorii pot propune comercianți pe lista de magazine pentru prima didactică, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației.
DOCUMENT Cea mai recentă listă de comercianți (sursa):
Pentru justificarea celor 450 de lei din prima de carieră didactică, profesorii nu trebuie să mai facă un referat, ci doar o declarație pe propria răspundere privind corelarea dintre produsul/serviciul achiziționat și „nevoia didactică individuală specifică”, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial pe 14 noiembrie.
Telefoanele sunt echipamente care pot fi cumpărate de profesori din prima de carieră didactică, spune ministrul Adrian Câciu: este permisă achiziția de laptopuri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care pot fi folosite în procesul educațional.
Peste 3.600 de profesori au făcut deja cumpărături folosind cardul pentru prima didactică, în valoare de 1500 de lei, până la data de 1 noiembrie, potrivit surselor Edupedu.ro
Cadrele didactice pot utiliza prima de carieră didactică pentru plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, conform unui comunicat al Ministerului Educației, dar până la acest moment nicio universitate sau instituție de studii superioare nu apare pe lista „partenerilor” care acceptă plata cu cardurile de primă didactică.
Foto: © Anna Sadovskaia | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
17 comments
d-na am vrut sa cumpar un stilou parker si am fost refuzat pe emag, de banca daca stilou nu pot atunci sa cumpar, o lopata sa ingrop cardul pot!
Buna ziua , am clasa de STEP pot cumpara un televizor in valoare de 1.500 lei necear la clasa, am gasit la FLANCO?
Pai mai era vb in greva ca se pot achizitiona bilete la teatru, spectacole, concerte, ma rog, chestii culturale. niciun teatru pe listă, macar la cele de stat, prin țară.
Pana la urma nedidacticul poate sa facă doar cumpărături din librarii?sau poate sa mai cumpere și și alta parte?
Nu înțeleg de ce universitățile nu sunt înscrise pe aceasta mirifică listă? Eu vreau să mi platesc o parte din taxe cu acesti bani. E dreptul meu. Se numește „Primă de carieră didactică” și tocmai asta nu pot să fac. Românie, plai de …! Dacă suni la secretariatul facultății, se fac că nu știu. Dacă suni la Pluxee, vorbești cu roboții. La sindicat nu răspunde nimeni, iar la minister, nici atât.
până la urmă, mare pierdere că nu s Ccd uri pe lista …sa ce?! sa ofere inca un curs plictisitor?
Sunt prof.de muzică. Am voie să cumpăr chitară? Sau orgă electronică? Predau la Palatul copiilor și deci vorbim despre educație nonformalâ.Si chiar e imperios necesară chitara sau orga electronică…
Categoric. Din cei 450 lei.
De ce din 450 ? Altii si-au luat televizoare din toti banii. Altii nu au primit nici cardurile, altii au cardurile dar nu au intrat banii. Ce e domle’ tigania asta cu banii????????
Din categoria cu televizoarele poti lua de toata suma. Invers nu. Instrumentele muzica nu sunt nici IT, nici carti, nici cursuri. Dar sunt necesare acelui profesor.Deci se pot lua cu 450 lei.
De ce doar din cei 450 lei? Este o cheltuiala conform specialitatii, asa cum un profesor de engleza cumpara culegeri in limba engleza din cealalta suma.
Bună ziua! Este adevărat, ma număr printre cei care am primit cardul dar nu a fost alimentat. Bat “din poartă în poartă” și nimeni nu mă lămurește.
Buna ziua, puteti sa scrieti un mesaj la minister didactic@mfe.gov.ro!
De ce doar din cei 450 lei? O chitară bună e mai scumpă!
Buna ziua! Ptr instrumente muzicale, puteti achizitiona online de pe magazinul soundcreation.ro Se accepta plata cu cardul de Prima Didactica la toata suma. Eu am achizitionat recent de la ei si sunt foarte seriosi!
Intr-adevar, soundcreation sunt de incredere si am cumparat multe de la ei, dar la thomann gasesti cele mai bune preturi ca sa nu mai zic de partea de service si promptitudine etc! Gasesti absolut orice! Pacat ca nu este in lista!
Puteti trimite sugestie la minister, pentru a fi introdus pe lista! Din cate am citit, lista se actualizeaza mereu!