LISTĂ 19 specializări de la 16 facultăți din România se desființează începând din toamna anului 2024

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com

19 specializări din cadrul a 16 facultăți ar urma să fie desființate începând cu anul academic 2024-2025, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) pus în dezbatere publică de Ministerul Educației marți, 16 iulie.

Schimbările de la nivelul domeniilor de licență au fost propuse de respectivele instituții de învățământ în urma unor decizii adoptate în Senatul Universitar, conform informațiilor din nota de fundamentare a proiectului de HG.

Printre instituții se numără 9 universități. 2 dintre specializările care intră în lichidare sunt la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București. Tot în domeniul tehnic dispar 4 specializări de la 4 universități din Arad, Cluj-Napoca, Sibiu și Suceava. Desființări au loc și în ceea ce privește limba și literatura, istoria și geografia, 4 specializări de acest fel urmând să fie lichidate în cadrul a 4 universități din București, Arad, Timișoara și Suceava.

Lichidări urmează să fie făcute și la științele exacte: Școala Normală Superioară București lichidează 4 specializări din domeniile Matematică și Biologie, în timp ce Universitatea de Vest din Timișoara lichidează o specializare din domeniul Informatică. Universitatea Româno-Americană și Fundația „Ștefan Lupașcu” – Institutul de Studii Europene din Iași desființează 1, respectiv 2 specializări din domeniul administrativ.

Dintre cele 9 universități care urmează să facă lichidări, 4 dintre ele sunt instituții de învățământ particular, care urmează să desființeze 8 specializări.

În același timp, a fost pusă în consultare publică și o Hotărâre de Guvern privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2024 – 2025. Potrivit notei de fundamentare a acestei hotărâri, 2 programe de studii din cadrul a două universități de stat vor fi lichidate în urma validării consiliilor ARACIS și un program de studiu din cadrul unei universități particulare va fi lichidat la cererea universității. În plus, 6 noi domenii din cadrul a 5 universități de stat și o universitate particulară vor fi acreditate.

Concret, lichidarea poate fi de două feluri: la cererea universităților sau pentru neîndeplinirea standardelor de calitate, la decizia ARACIS. Singurele cazuri de lichidare făcute prin decizia ARACIS sunt pentru 2 programe de masterat, fără a se menționa care anume sunt acestea. Domeniile de studii universitare de masterat pentru care se fac lichidări, enumerate în Anexa 5, sunt domeniile Biologie și Matematică din cadrul Școlii Normale Superioare București.

Intrarea în lichidare a unui program de studii înseamnă că instituția nu mai poate organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul școlar respectiv, urmând ca specializarea să se desființeze când studenții deja înmatriculați finalizează respectivul ciclu de licență/masterat.

Lista facultăților și a domeniilor de licență/masterat, cu specializările care vor fi lichidate:
  1. Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București:

2. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad:

3. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca:

4. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu:

5. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava:

6. Universitatea de Vest din Timișoara:

7. Universitatea Româno-Americană din București:

8. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad:

9. Universitatea „Hyperion” din București:

10. Școala Normală Superioară – București (S.N.S.B):

11. Fundația „Ștefan Lupașcu” – Institutul de Studii Europene din Iași:

Două noi specializări pentru studiile de licență:

O altă noutate este reprezentată de înființarea a 2 specializări la nivelul studiilor universitare de licență:

Principalele date referitoare la sistemul de învățământ superior, care sunt precizate în nota de fundamentare a Nomenclatorului sunt:

Notă de fundamentare – Proiect HG Nomenclator Licență (vezi și Anexa 1, Anexele 2-5):
Notă de fundamentare – HOTĂRÂRE – domenii și programe de master 2024-2025 (vezi și Anexa 1, Anexa 2):

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version