LISTĂ 19 specializări de la 16 facultăți din România se desființează începând din toamna anului 2024

30.819 vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
19 specializări din cadrul a 16 facultăți ar urma să fie desființate începând cu anul academic 2024-2025, potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern (HG) pus în dezbatere publică de Ministerul Educației marți, 16 iulie.

Schimbările de la nivelul domeniilor de licență au fost propuse de respectivele instituții de învățământ în urma unor decizii adoptate în Senatul Universitar, conform informațiilor din nota de fundamentare a proiectului de HG.

Printre instituții se numără 9 universități. 2 dintre specializările care intră în lichidare sunt la Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București. Tot în domeniul tehnic dispar 4 specializări de la 4 universități din Arad, Cluj-Napoca, Sibiu și Suceava. Desființări au loc și în ceea ce privește limba și literatura, istoria și geografia, 4 specializări de acest fel urmând să fie lichidate în cadrul a 4 universități din București, Arad, Timișoara și Suceava.

Lichidări urmează să fie făcute și la științele exacte: Școala Normală Superioară București lichidează 4 specializări din domeniile Matematică și Biologie, în timp ce Universitatea de Vest din Timișoara lichidează o specializare din domeniul Informatică. Universitatea Româno-Americană și Fundația „Ștefan Lupașcu” – Institutul de Studii Europene din Iași desființează 1, respectiv 2 specializări din domeniul administrativ.

Dintre cele 9 universități care urmează să facă lichidări, 4 dintre ele sunt instituții de învățământ particular, care urmează să desființeze 8 specializări.

În același timp, a fost pusă în consultare publică și o Hotărâre de Guvern privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2024 – 2025. Potrivit notei de fundamentare a acestei hotărâri, 2 programe de studii din cadrul a două universități de stat vor fi lichidate în urma validării consiliilor ARACIS și un program de studiu din cadrul unei universități particulare va fi lichidat la cererea universității. În plus, 6 noi domenii din cadrul a 5 universități de stat și o universitate particulară vor fi acreditate.

Concret, lichidarea poate fi de două feluri: la cererea universităților sau pentru neîndeplinirea standardelor de calitate, la decizia ARACIS. Singurele cazuri de lichidare făcute prin decizia ARACIS sunt pentru 2 programe de masterat, fără a se menționa care anume sunt acestea. Domeniile de studii universitare de masterat pentru care se fac lichidări, enumerate în Anexa 5, sunt domeniile Biologie și Matematică din cadrul Școlii Normale Superioare București.

Intrarea în lichidare a unui program de studii înseamnă că instituția nu mai poate organiza înscrieri pentru acel domeniu în anul școlar respectiv, urmând ca specializarea să se desființeze când studenții deja înmatriculați finalizează respectivul ciclu de licență/masterat.

Lista facultăților și a domeniilor de licență/masterat, cu specializările care vor fi lichidate:
  1. Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București:
  • Se desființează specializarea Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic din cadrul Facultății de Inginerie Electrică;
  • Se desființează specializarea Sisteme de transport operațional a Facultății de Ingineria Sistemelor Biotehnice.

2. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad:

  • Este lichidată specializarea Tehnologia tricotajelor și confecțiilor din cadrul Facultății de Inginerie.

3. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca:

  • Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției renunță la specializarea Inginerie economică industrială (în limba engleză).

4. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu:

  • Se desființează specializarea Inginerie industrială (în limba engleză) a Facultății de Inginerie.

5. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava:

  • La Facultatea de Inginerie Mecanică, Autovehicule și Robotică intră în lichidare specializarea Echipamente pentru procese industriale;
  • La Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării intră în lichidare specializarea „Limba și literatura română – O limbă și literatură modernă (franceză, germană).

6. Universitatea de Vest din Timișoara:

  • Specializarea Cartografie din cadrul Facultății de Chimie, Biologie, Geografie va fi desființată;
  • Specializarea Informatică Aplicată din cadrul Facultății de Matematică și Informatică va fi desființată.

7. Universitatea Româno-Americană din București:

  • Facultatea de Afaceri Internaționale renunță la specializarea Economie și afaceri internaționale.

8. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad:

  • Facultatea de Științe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport lichidează secțiile Istorie, respectiv Relații internaționale și studii europene.

9. Universitatea „Hyperion” din București:

  • Specializarea Istorie din cadrul Facultății de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii este desființată.

10. Școala Normală Superioară – București (S.N.S.B):

  • În cadrul domeniului de studii universitare de masterat Biologie este desființată specializarea Chimie biologică;
  • În cadrul domeniului de studii universitare de masterat Matematică sunt desființate specializările Analiză și modelare prin ecuații diferențiale și stocastice, Logică și specificații formale și Structuri fundamentale cu aplicații în algebră, geometrie și topologie.

11. Fundația „Ștefan Lupașcu” – Institutul de Studii Europene din Iași:

  • Este lichidată specializarea Administrație publică din cadrul domeniului de licență Științe administrative;
  • Este lichidată specializarea Management din cadrul domeniului cu același nume.
Două noi specializări pentru studiile de licență:

O altă noutate este reprezentată de înființarea a 2 specializări la nivelul studiilor universitare de licență:

  • „Intendență” la Facultatea de Comandată și Stat Major din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I” din București. Această modificare este făcută la nivelul domeniului de studii Științe militare, informații și ordine publică.
  • „Geoinformatică” la Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Noua specializare este componentă a domeniului de studii Științe aplicate.

Principalele date referitoare la sistemul de învățământ superior, care sunt precizate în nota de fundamentare a Nomenclatorului sunt:

  • Există 52 de instituții de învățământ universitar de stat, cu un total de 2250 de specializări/programe de studii de licență. Dintre acestea, 25 au suferit modificări, iar 10 sunt noi;
  • Sunt 34 de unități de învățământ universitar particulare acreditate, cu un total de 341 de specializări. Dintre acestea, 8 au suferit modificări;
  • 2 instituții de învățământ superior particulare, cu 6 specializări, sunt autorizare provizoriu.
Notă de fundamentare – Proiect HG Nomenclator Licență (vezi și Anexa 1, Anexele 2-5):
Notă de fundamentare – HOTĂRÂRE – domenii și programe de master 2024-2025 (vezi și Anexa 1, Anexa 2):

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Se desfinteaza o gramada de specializari tehnice ! Deci se merge in contra cu discursul doamnei ” Ursula ” care declara ca uniunea trebuie sa specializeze si sa atraga studenti tocmai in aceasta directie deoarece Europa a devenit deficitara la forta de munca calificata !

    1. Da este adevărat, dar se desființează doar specialitățile tehnice pentru care nu mai exista cere sau care nu mai exista, sau care au fost reinventate. De exemplu, cartografia nu mai este un domeniu relevant (in forma sa pura, adica nimeni nu mai face hărți cum se făcea), de asta apare specializare geoinformatica, deoarece procesul cartografic se realizează folosind instrumente informatice. Sau la in cazul Universitati Aurel Vlaicu, unde, in Arad nu mai exista producători de materiale textile și nu mai exista cerere pentru ingineri pentru respectivul domeniu. Ma gândesc că este vorba despre lucruri similare și la celălalte universitati care au desființat specializari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un profesor de inginerie seismică ar fi hărțuit sexual mai multe studente condiționând promovarea examenelor de favoruri. A fost eliminat din comisiile de examinare și cercetat acum de Universitatea Transilvania din Brașov / Rectorul Abrudan: Evident că m-a șocat toată chestiunea asta

Două studente de la Facultatea de Construcții l-au reclamat pe profesorul de la catedra Rezistența Materialelor, conf. dr. ing. Florin Marius Botiș, că ar fi încercat să obțină favoruri sexuale…
Vezi articolul

Daria-Maria Bălan, singura elevă din Vâlcea cu media 10 la BAC 2024: Faptul că am fost constantă în acest proces de învățare m-a ajutat să am certitudinea că pot parcurge toată materia până la examen

Singura medie de 10 la BAC 204 din județul Vâlcea (n. red înainte de soluționarea contestațiilor) a fost obținută de Daria-Maria Bălan, absolventă a Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab”…
Vezi articolul

LISTĂ Concursurile și olimpiadele școlare pentru care elevii pot primi bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2024-2025 / Sunt tăiate de la burse rezultatele elevilor de la liceele sportive. Nu se acordă bani nici pentru premiile de la proiectele regionale

Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2024-2025 sunt cele publicate în câteva liste…
Vezi articolul