Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj se numără printre instituțiile care ar putea forma directori și inspectori școlari și personal ce va face parte din direcțiile județene pentru învățământ preuniversitar, care vor înlocui inspectoratele, în apelul „Program național de leadership și management educațional”, finanțat cu 15 milioane de euro. Ministerul Educației a publicat lista cu cele 16 universități și asociații admise în etapa de evaluare a eligibilității.
Urmează etapa de evaluare a calității proiectelor. Conform calendarului apelului, modificat prin ordin de ministru, rezultatul final al evaluării ar trebui publicat pe 8 noiembrie.
Directorii și inspectorii școlari vor învăța patru stiluri de leadership, management financiar, inclusiv al proiectelor finanțate prin fonduri europene și cum să îmbunătățească performanța elevilor și etică și integritate până la 31 martie 2026.
- Amintim că ordinele de ministru privind organizarea și funcționarea Direcţiilor Judeţene de Învăţământ Preuniversitar, DJIP și înființarea Birourilor Judeţene ARACIIP (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar), care preiau atribuțiile inspectoratelor, au termen 30 mai 2025, conform Ordinului nr. 3.069.
- Regulile pentru concursul de viitori inspectori școlari din direcțiile de învățământ preuniversitar, amânate până pe 30 iunie 2025. Legea educației prevede inspectorate școlare reformate din septembrie 2025.
Birourile județene ARACIIP vor avea inspectori şcolari care au gradul didactic I, experţi în evaluare şi personal contractual şi vor prelua activitățile de inspecție care au fost în responsabilitatea ISJ-urilor:
- Vor efectua inspecții tematice, care vor include evaluarea activității unităților de învățământ preuniversitar în diferite domenii de management, precum și a personalului care deservește aceste unități, în principal a activității cadrelor didactice
- Vor efectua inspecții pe discipline, pe niveluri de învățământ, conform Ghidului solicitantului.
Lista universităților admise în etapa de evaluare a eligibilității proiectelor depuse în cadrul apelului „Program național de leadership și management educațional”
- Universitatea din Craiova,
- Universitatea “Valahia” din Târgoviște,
- Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București,
- Universitatea Babeș-Bolyai,
- Universitatea “Constantin Brâncuși”,
- Universitatea “Dunărea de Jos”,
- Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Iași,
- Universitatea Aurel Vlaicu Arad,
- Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu,
- Universitatea din București,
- Academia de Studii Economice,
- Universitatea “Spiru Haret”
Pe lista mai sunt 3 asociați, Asociația Centrul Național pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy, Asociația Teach for Romania, Asociația pentru Valori în Educației și Casa Corpului Didactic “George Tofan”.
Informații despre programul național de leadership și management educațional
Pentru personalul de conducere, membrii consiliilor/comisiilor școlare ori ai Corpului managerilor educaționali din cadrul școlilor, inspectorii școlari, directorii CCD vor fi:
- 72 ore de formare (6 module x 12 ore/modul) privind îmbunătățirea competențelor de leadership și management educațional
- 18 ore de mentorat și coaching.
Alocarea financiară totală a apelului de proiecte Program național de leadership și management educațional este de 15 milioane de euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.
Bugetul proiectului va fi calculat pe baza costului unitar/tip servicii de formare, astfel: 1500 euro/persoană formată. În baza acestui cost va fi calculat bugetul maxim al proiectului.
Valoarea maximă a finanțării unui proiect implementat în parteneriat este de 4.500.000 euro/proiect, corespunzând unui grup țintă minim de 3000 persoane, conform documentului.