Lipsa de atenție la clasă este contagioasă chiar și în formele sale simple precum atitudinea plictisită sau eșecul de a lua notițe – studiu

827 de vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Nu doar acțiunile unor elevi de distragere a atenției îi afectează pe colegii lor, ci și lipsa de atenție la oră, chiar și în cele mai simple forme, arată un studiu publicat de American Psychological Association, citat de Edutopia.org. Cu precizarea că este vorba despre cercetări care trebuie aprofundate, acesta a încercat să verifice în ce măsură atenția sau lipsa de atenție la ore se transmit între participant. Constatarea: doar lipsa atenției e contagioasă, chiar și în cele mai simple forme.

În cadrul studiului, 180 de studenți la psihologie au fost cooptați și plasați în anumite locuri în cadrul unei săli de curs. O parte dintre aceștia au rost puși să manifeste atenție sau lipsă de atenție în timp ce urmăreau materiale video aferente cursului.

  • Potrivit sursei citate, studenții care stăteau alături de colegii neatenți începeau să-și piardă la rândul lor concentrarea. Și aceasta, chiar dacă lipsa atenției era manifestată simplu – poziție gârbovită, privire plictisită, eșecul de a lua notițe.

Elevi care anterior erau atenți începeau să întâmpine dificultăți de concentrare, iar în urma verificărilor s-a constatat că au scris mai puține pagini de notițe și au luat un punctaj mai slab la testarea de final.

Potrivit autorilor, acest fenomen se simte îndeosebi în cazul studenților care stau în imediata proximitate a unor colegi neatenți.

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Miza blocării doctoratelor de la publicare – Finanţări de peste 240 milioane de lei pe an, indemnizaţie de 50% din salariul minim brut pe lună / Plus: restituirea banilor în instanță, dacă sporul este primit în urma unui doctorat plagiat

Universităţile au primit în anul 2018 finanţări pentru granturi doctorale de peste 240 milioane de lei, potrivit raportului Consiliului pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS). Publicarea tuturor tezelor de doctorat, anunțată…
Vezi articolul

Meseria de profesor în lume: salarii mari și educație descentralizată în Germania, libertate la clasă pentru profesori în Finlanda. Salarii mici și clase supraaglomerate în Israel – analiză FranceInfo

Anul acesta, în Franța au loc alegeri prezidențiale, iar una din mizele candidaților pentru Palatul Élysée este Educația: largi dezbateri pe reforme, salarizare, schimbări în parcursul elevilor, ele au loc…
Vezi articolul

ANALIZĂ „România Educată” fără formulele pompoase și măsurile măsurilor rămâne doar un album foto al președintelui Iohannis în ipostaza de prim profesor al neamului – profesoara de Istorie Andreea Laura Martinescu

Oamenii politici din perioada modernă și începutul perioadei contemporane au căzut de acord cel puțin într-o privință: educația. Au realizat că efectele unei legi a educației pot fi observate numai…
Vezi articolul

GRAFIC Lipsa Educației degradează calitatea vieții în România. Față de 2011 indicele pentru acces la Educație de calitate s-a redus la jumătate. În lume suntem pe locul 80 la învățătură, arată Indicele de Progres Social – Deloitte

România stă mult mai prost la capitolul educație decât la mulți alți parametri luați în calcul pentru a evalua calitatea vieții și bunăstarea socială, potrivit Indicelui de Progres Social realizat…
Vezi articolul