Lipsa de atenție la clasă este contagioasă chiar și în formele sale simple precum atitudinea plictisită sau eșecul de a lua notițe – studiu

510 vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Nu doar acțiunile unor elevi de distragere a atenției îi afectează pe colegii lor, ci și lipsa de atenție la oră, chiar și în cele mai simple forme, arată un studiu publicat de American Psychological Association, citat de Edutopia.org. Cu precizarea că este vorba despre cercetări care trebuie aprofundate, acesta a încercat să verifice în ce măsură atenția sau lipsa de atenție la ore se transmit între participant. Constatarea: doar lipsa atenției e contagioasă, chiar și în cele mai simple forme.

În cadrul studiului, 180 de studenți la psihologie au fost cooptați și plasați în anumite locuri în cadrul unei săli de curs. O parte dintre aceștia au rost puși să manifeste atenție sau lipsă de atenție în timp ce urmăreau materiale video aferente cursului.

  • Potrivit sursei citate, studenții care stăteau alături de colegii neatenți începeau să-și piardă la rândul lor concentrarea. Și aceasta, chiar dacă lipsa atenției era manifestată simplu – poziție gârbovită, privire plictisită, eșecul de a lua notițe.

Elevi care anterior erau atenți începeau să întâmpine dificultăți de concentrare, iar în urma verificărilor s-a constatat că au scris mai puține pagini de notițe și au luat un punctaj mai slab la testarea de final.

Potrivit autorilor, acest fenomen se simte îndeosebi în cazul studenților care stau în imediata proximitate a unor colegi neatenți.

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferință organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro

Domnica Petrovai: Școala are nevoie să devină un spațiu de siguranță psihologică. Înseamnă un sentiment de apartenență, opusul izolării și singurătății pe care mulți profesori îl resimt în școală

„Școala are nevoie să devină un spațiu de siguranță psihologică”, atrage atenția psihologul clinician și psihoterapeutul Domnica Petrovai. „Sănătatea emoțională a copiilor depinde foarte mult de sănătatea emoțională a adulților,…
Vezi articolul

Viitorul universităților după pandemie: de ce prezic doi cercetători britanici că va crește bătaia pe locuri în facultăți / Ce domenii ar urma să atragă interes masiv, în urma crizei

Universitățile vor trece prin schimbări majore, de la accesul elevilor la învățământ superior la conținutul și prioritățile programelor de cercetare, după criza cauzată în prezent de pandemia Covid-19, potrivit unei…
Vezi articolul

Raportul Draghi, document-cheie menit să ghideze politicile Comisiei Europene: Educația trebuie să fie unul dintre motoarele dezvoltării europene, pentru a stăvili declinul economic și a întări competitivitatea pe continent

Întărirea sistemelor de educație și de învățare pe tot parcursul vieții sunt privite ca elemente esențiale în eforturile pe care trebuie să le depună Europa, așa încât să pună capăt…
Vezi articolul