Limitarea numărului de mandate pentru persoanele din conducerea universităților, altele decât rectorii – eliminată printr-un amendament la proiectul legii învățământului superior

2.580 de vizualizări
Foto: © Juan Moyano | Dreamstime.com
Un mecanism prin care universitățile urmau să aplice, prin carta universitară, limitări pentru mandatele persoanelor din structurile lor de conducere, altele decât rectorii, a fost eliminat, în baza unui amendament la proiectul legii învățământului superior, votat joi în Comisia de învățământ. Amendamentul – prezentat în dezbaterile din comisie ca fiind al AUR, a fost semnalat de Edupedu.ro miercuri.

Motivarea amendamentului, prin care ar dispărea obligația menționării, în carta universitară, a unui număr maxim de mandate pentru prorectori, decani sau directori, este că “nu este necesară și nici democratică limitarea numărului de mandate”, potrivit listei de amendamente consultate de Edupedu.ro.

Astfel, a fost votată propunerea de eliminare a unui punct din proiectul de lege care prevede:

Art. 14 (2) Carta universitară se referă, în mod obligatoriu, cel puțin la:

(…) b) numărul maxim de mandate pe care aceeași persoană le poate ocupa într-o instituție de învățământ superior, pentru funcțiile prevăzute la art. 130 alin (2), cu excepția funcției de rector; 

Art. 130 (2) menționează, pe lângă funcția de rector: prorectorii, directorul general administrativ, directorul general adjunct administrativ, decanul, prodecanii, directorul de departament, director al CSUD, director de filială, director de extensie universitară, directorul școlii doctorale.”

Citește și:
PSD cere să fie eliminată din proiectul Legii învățământului superior prevederea ca mandatele incomplete și cele în curs să fie luate în calcul pentru numărul maxim de mandate ale rectorilor  – amendament

1 comment
  1. Foarte rau.
    Permite rotirea cadrelor, pastrarea aceluiasi grup la conducerea universitatii, pentru totdeauna.
    de exemplu, 1 rector+3 prorectori = 4×2 mandate, cu rotirea prorectorilor in pozitia de rector.
    chiar asta ne dorim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca anunță că bugetul Ministerului Educației a primit 320 de milioane de lei la rectificarea bugetară, bani pentru salariile angajaților din învățământ – document / Inițial proiectul prevedea o tăiere de 80 de milioane

Bugetul Ministerului Educației crește la rectificarea bugetară cu 320 de milioane de lei, anunță ministrul Ligia Deca, după ședința de Guvern în care a fost aprobat actul normativ. Banii primiți…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu ignoră petiția semnată de 28.000 de persoane pentru demiterea sa și retragerea proiectelor de legi ale educației: „Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături (…) noi ne ocupăm cu reforma în educație”

Ministrul Educației a bagatelizat cele 28.000 de semnături adunate în weekend de petiția care cere demiterea sa din fruntea ministerului și retragerea proiectelor de legi ale Educației. Cîmpeanu a declarat…
Vezi articolul

Dezbatere publică pe Legile Educației, cerută „urgent” printr-o petiție Declic: „Riscăm ca la votul în Parlament să ajungă niște legi proaste, care să servească intereselor politicienilor, și nu ale cetățenilor”

Dezbaterea publică pe Legile Educației este cerută „urgent” printr-o petiție Declic: „Este inacceptabil ca ministra Educației să ascundă de cetățeni legi cu impact major asupra tuturor copiilor, profesorilor și părinților”.…
Vezi articolul

Dacian Cioloș: Monica Anisie ar trebui să plece de la minister de urgență / Până ieri, cerea adeverințe de la toți elevii, astăzi doamna Anisie zice că nu mai e nevoie. Până ieri, era nevoie de „pepsiglas”, azi nu mai trebuie

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, îi cere pentru a doua oară demisia ministrului Educației, Monica Anisie, pe care în 2016 a numit-o secretar de stat. Cioloș susține, într-o postare pe Facebook,…
Vezi articolul

Poliția britanică avertizează că influenceri precum Andrew Tate propagă printre băieți misoginismul extrem într-un mod „terifiant” și îi radicalizează pe tineri, la fel cum teroriștii atrag adepți online. Frații Tate au fost trimiși în judecată în România pentru viol și trafic de persoane

Poliția britanică avertizează că influenceri online precum Andrew Tate radicalizează băieții în direcția misoginiei extreme într-un mod „terifiant”, transmite BBC. Maggie Blyth, ofițer superior de poliție, a declarat că tinerii…
Vezi articolul