Limba română pe ritmuri de Robbie Williams: Spectacolul din clasă, când în mijlocul elevilor stă profesoara Mihaela Nicolae

2.780 de vizualizări
Mihaela Nicolae / Foto: http://www.proiectulmerito.ro
Pe 14 februarie, Mihaela Nicolae, profesoară de română la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, ajunge la clasa a XI-a I la 07:30, cu cinci minute înainte să înceapă ora, prima din semestrul II. Găsește în bănci câțiva elevi răsfirați. „Să punem niște muzică până vin și ceilalți”, le spune. Scoate telefonul, îl conectează la o boxă mică și caută o melodie. Acum glasul lui Robbie Williams se aude în întreaga clasă: „For all your days and nights / I’m gonna be there / I’m gonna be there / yes I will. / Go gentle through your life”.

De parcă ar fi personaje într-un videoclip, elevii intră pe rând în clasă, se dezbracă de gecile colorate și se așază în bănci, fără să pară uimiți de muzică. Unii au ochii încă lipiți, alții s-au mai dezmeticit. Nicolae, într-o bluză largă bleumarin închis cu buline albe și fustă de blugi ce trece de genunchi, scrie pe tablă cu puncte: Atenție, Memorie, Energie, Romantism. Apoi oprește muzica și îi invită pe adolescenți în fața clasei, în cerc, pentru un exercițiu de înviorare. Cei 28 de puști se ridică cu chiu, cu vai.

– Cine e mai vioi?, îi întreabă. Tăcere. Ați văzut zăpada?

Nu răspund, dar unul dintre ei se uită spre geam, la cerul gri și la fulgii de nea.

– Mai știți vocalele?

– A, e, i, o, u, ă, î, se trezesc mai multe voci.

Profesoara le propune să vină unul câte unul în centrul cercului și să le rostească pe ce tonalitate vor, iar ceilalți să-i imite. O elevă cu ruj roșu le pronunță în crescendo și restul se iau după ea. Pe unii îi pufnește râsul.

– De ce facem asta? Ca să fim atenți unii la alții, explică profesoara. Se mișcă printre ei, îmbujorată și mignonă, cu câteva fire de păr rebele; doar cearcănele accentuate îi arată cei 45 de ani.

Următorul joc îi ajută să recapituleze ce-au învățat în primul semestru: „Știu că, dar nu știu că”. Prima care merge în centrul cercului e o fată brunetă, cu părul strâns la spate: „Știu despre ce-am făcut primul Minut de lectură în primul semestru, despre Creanga de aur, dar nu mai știu cum se termină cartea”. Urmează amintiri despre Omul Vitruvian, al lui da Vinci; despre scriitoarea Adina Popescu, care i-a vizitat; despre articolele citite din Dilema veche; despre Țiganiada și alte lecții.

Nu-s așa toate orele de limba română, dar Nicolae se joacă des cu elevii, ca să-i ducă, de fapt, „spre lucrurile fundamentale”. Minutul de lectură e un astfel de joc. În fiecare oră, prin rotație, liceenii aduc 10-15 rânduri dintr-un text, cu sau fără legătură cu lecția. De exemplu, un elev de-a IX-a a surprins-o când a citit un fragment din Max Blecher, autor despre care nici nu vorbiseră la ore.

Ideea cu Minutul de lectură i-a venit cu ani în urmă, nici nu mai știe când, pentru că nu era mulțumită de selecția textelor din manual. Voia mai multe și mai diverse, așa că le-a propus elevilor să scotocească. Crede că exercițiul e util și pentru vocabular, nume noi de autori și stiluri de scriitură. Dacă vin cu ceva deosebit, recompensa e un10. La fel și în cazul jurnalului – au de scris minimum 10 rânduri despre fiecare oră și, la următoarea întâlnire, le citesc în clasă. Așa fac exerciții de memorie și capătă cursivitate în exprimare.

Dincolo de aceste activități și de lucrările scrise, Nicolae încurajează lecturile, iar pentru orice carte citită și prezentată, din lista oferită la începutul clasei a V-a, respectiv a IX-a, la care adaugă și ei titluri, primesc un 10. Au citit ușor De veghe în lanul de secară, de pildă. Încearcă să-i motiveze și pe elevii care nu apreciază ficțiunea, în special băieții, și le recomandă diverse articole din Dilema veche.

Mihaela Nicolae a copilărit în Buzău, împreună cu fratele ei geamăn. Mama lor era învățătoare, iar tatăl, inginer. Deși era obosită după naveta de 20 de kilometri la o școală dintr-un sat, mama le citea deseori seara înainte de culcare; știau pe de rost Ridichea uriașă. Tot ea le dădea și teme încă de la grădiniță, așa că trebuiau să caligrafieze bastonașe pe tabla de-acasă. A fost o mamă răbdătoare, își amintește Nicolae, și nu-și pierdea cumpătul când ea și fratele desenau direct pe pereți. A lăsat-o să-și dezvolte o latură artistică pe care o regăsește astăzi în jocurile didactice pe care le propune elevilor.

 


2 comments
  1. INCOMPETENTI sunt cei care au schimbat invatamantul de pe timpul lui Ceausescu!
    Atunci se facea scoala! Din 1989 pana acum se merge din ce in ce mai prost, pana bom ajunge la sistem african….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Evaluarea digitalizată a lucrărilor la examenele naționale va fi făcută, de acum încolo, pe o platformă achiziționată de Ministerul Educației de la compania care a anul trecut a pus gratuit la dispoziție platforma folosită în pilotare / Secretarul de stat Sorin Ion: Sistemul poate fi utilizat în orice fel de examene, iar partea hardware – inclusiv în activități didactice

Lucrările de la examenele care vor fi organizate începând cu sesiunea din august a examenului de bacalaureat vor fi evaluate digitalizat pe o platformă nouă, dar cu funcționalități similare celei…
Vezi articolul

Întâlnire între ministrul Educației și Cercetării și ambasadorul Turciei la București. Sprijinirea învățământului în limba minorității turce, „inclusiv studiul limbii turce ca limba modernă” în școlile din România – pe agenda discuțiilor

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, l-a primit pe 10 martie 2025 pe ambasadorul Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan, anunță Ministerul. Pe agenda discuțiilor s-au aflat teme precum…
Vezi articolul

DOCUMENT Școlile vor avea „certificat de calitate” cu grad de încredere „minimal” sau „peste așteptări”, care se poate modifica anual. Prevedea apare în proiectul de modificare a evaluărilor ARACIP, pus în dezbatere în vacanța de Paște

Certificatele de calitate pentru școli sunt introduse în proiectul de modificare a hotărârii de Guvern 993/2020 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituţională în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a…
Vezi articolul