Ligia Deca propune ca președintele Comisiei Naționale pentru UNESCO să fie chiar ministrul educației, într-un proiect privind organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, pus în dezbatere publică, luni, 2 decembrie. Modificarea privind rolul președintelui acestei comisii vine în contextul în care, încă din septembrie 2023, ministra Educației Ligia Deca s-a prezentat ca fiind președinte al Comisiei Naționale pentru UNESCO în mai multe întâlniri oficiale cu reprezentanți UNESCO. Acest lucru înseamnă că e posibil să fi angajat cheltuieli de deplasare in străinătate, in aceasta calitate – lucru interzis de legile fiscale din Romania. De menționat, Ligia Deca și-a trecut și în CV calitatea de președinte al acestei comisii, funcție pe care nu o deține, potrivit legii.
- Comisia Naţională a României pentru UNESCO este instituţia prin care se realizează relaţiile cu UNESCO – Paris şi cu alte instituţii UNESCO din străinătate, sub directa coordonare a Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Educației. Comisia funcționează în baza Hotărârii Guvernului 624/1995, cu modificările și completările ulterioare.
Ministra Educației Ligia Deca vrea să modifice legislația astfel încât președintele Comisiei Naționale a României pentru UNESCO să fie ministrul. Printr-un proiect pus în dezbatere publică pe 2 decembrie 2024, pe site-ul ministerului, Ligia Deca propune modificarea articolului 3 din HG nr. 624/1995. În prezent, acesta prevede că președintele acestei Comisii este propus de ministrul Educației și desemnat de premier.
De remarcat că Ministra Educației Ligia Deca s-a deplasat în multe ocazii în calitate de președinte al acestei Comisii, deși nu avea această calitate oficială.
Potrivit proiectului postat pe 2 decembrie 2024, Ministerul propune abia acum ca președintele Comisiei să fie ministrul Educației.
Art.3
(1) Președintele Comisiei este ministrul educației.
În prezent, art 3, alin 2 din HG nr. 624/1995 prevede că „preşedintele şi secretarul general al Comisiei sunt numiţi prin decizia primului-ministru, la propunerea Ministerului Învăţământului”.
Ligia Deca se recomandă ca fiind președintele Comisiei Naționale a României pentru UNESCO de cel puțin 1 an
Ligia Deca apare ca fiind președinta Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și în CV-ul său.
În numeroase postări pe pagina sa personală de Facebook, Ligia Deca se recomandă ca fiind președintă a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Acest lucru înseamnă că
e posibil să fi angajat cheltuieli de deplasare – lucru interzis de legile fiscale din România.
Într-o postare ce datează din 2023 pe pagina sa de Facebook, Ligia Deca vorbește în calitate de președintă a Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
În noiembrie 2023, Ligia Deca s-a deplasat la Paris, unde a participat în calitate de președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, la cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, potrivit postării de pe Facebook.
Într-o altă postare din iulie 2024, Ligia Deca scria despre faptul că Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată în urma celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimonial Mondial, însă nu reiese din postare dacă ministra s-a deplasat sau nu în delegație.
Totuși, a felicitat înscrierea Ansamblului tot „în calitate de Președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO”, funcție pe care nu o deține.
Guvernul a adoptat un proiect de HG privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO care nu includea propunerea ca președintele Comisiei să fie ministrul Educației
Înainte de a pune în dezbatere publică proiectul de HG privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, pe 2 decembrie, un document cu același nume a fost propune pentru aprobare în Guvern pe 14 noiembrie. Proiectul, adoptat de Guvern, nu conținea însă propunerea ca președintele Comisiei să fie ministrul Educației.
Se pot vedea doar două propuneri identice cu cele din proiectul pus în dezbatere luni.
Propunerea din 14 noiembrie, supusă aprobării în ședința de Guvern:
Propunerea pusă în dezbatere publică pe 2 decembrie pe site-ul Ministerului Educației
Alte propuneri ale proiectului privind organizarea și funcționarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
O reducere substanțială a numărului de membri consultativi ai Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO de la 70 câți sunt în prezent, la doar 19, este propusă de Ministerul Educației, într-un proiect pus în dezbatere publică.
În document se mai propune ca președintele Comisiei să fie Ministerul Educației, și nu propus de acesta, așa cum este în prezent. De asemenea se propune o creștere a numărului de posturi pentru Secretariatul Comisiei, de la 9 la 12.
„Se impune revizuirea numărului de membri și a componenței Comisiei, pentru a reflecta prioritățile României în relația cu UNESCO și programul său de lucru”, scrie în nota de fundamentare.
Potrivit documentului, proiectul de act normativ supune aprobării:
„a) reducerea numărului de membri ai structurii consultative a Comisiei, de la 70 la 19 membri. Membrii Comisiei consultative vor activa cu titlu onorific și vor fi numiți prin ordin al ministrului educației, în calitatea sa de Președinte al Comisiei. Comisia consultativă va fi formată din reprezentanți ai instituțiilor relevante pentru politicile publice din domeniile majore ale UNESCO: educație, cultură, științe, comunicare și informare, la propunerea Ministerului Educației, Academiei Române, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și a altor instituții ale administrației publice și din societatea civilă.
b) Suplimentarea numărul maxim de posturi aprobat pentru secretariatul Comisiei de la 9 la 12 posturi.
c) Desemnarea ministrului educației în calitate de Președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
d) Numirea Secretarului general al Comisiei prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului educației, în calitatea sa de Președinte al Comisiei”.
Art. 1 „Comisia Națională a României pentru UNESCO, denumită în continuare Comisie, este instituție publică cu personalitate juridică, finanțată integral de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Educației”.
Art. 2 alin (1) Comisia este formată dintr-o structură organizatorică consultativă, numită Comisia consultativă și o structură operativă, numită secretariatul Comisiei.
(2) Comisia consultativă este compusă din 19 membri, respectiv câte un reprezentant al instituțiilor relevante pentru politicile publice din domeniile majore ale UNESCO: educație, cultură, științe, comunicare și informare.
(3) Membrii Comisiei consultative sunt numiți prin ordin al ministrului educației, la propunerea Academiei Române, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și a altor instituții ale administrației publice și din societatea civilă și activează cu titlu onorific.
(4) Secretariatul Comisiei este organizat potrivit domeniilor majore de activitate ale UNESCO, precum și cu respectarea obligațiilor legale ce revin instituțiilor publice cu privire la activitățile din domeniile financiar-contabil, resurse-umane, achiziţii, administrativ şi parteneriate instituționale.
(5) Numărul maxim de posturi aprobate pentru Secretariatul Comisiei este de 12.
5 comments
Elena Ceaușescu propusă de Iohannis.
Ea face asta fix in timp ce noul ei lider de partid, mult lăudat si promovat, adus ca salvator exact ca Werner, vorbește de reformă, de lecție învățată și alte povești frumoase.
Clar nu au înțeles nimic din ce se întâmplă.
deci ea presupune ca va fi ministru in contInuare ?!?
Deca e in tot si in toate, asa a invatat de la stapan, sa se plimbe, sa se dea mare si, in plan concret, sa arunce bombe langa butelii… Cultul personalitatii mereu prezent, nu se poate altfel, e cerinta la angajare.
Precum mentorul ei care a plantat-o acolo. Fără comentarii…
Impostură? Tot cu gândul la Ciolan?