Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit din nou, joi, despre posibilitatea “pilotării” măsurilor din noua lege a învățământului preuniversitar după intrarea în vigoare a acestei legi. Întrebată dacă are de gând să renunțe la admiterea separată la liceu și la bacalaureatul cu mai multe probe, având în vedere cererile multiple de reexaminare a legilor din cauza acestor prevederi, Deca a spus că “eu consider că am explicat” motivațiile și că, de acum încolo, urmează o perioadă în care “avem timp să pilotăm”.
- Ideea pilotării unor măsuri după adoptarea legii a fost exprimată de ministra Educației și în urmă cu aproape 4 luni – detalii mai jos.
În declarațiile făcute joi, ea a spus că, după ce Curtea Constituțională a confirmat că “ambele legi sunt constituționale” și în condițiile în care ea “a explicat” motivele din spatele examenului de admitere la liceu și pentru probele la bacalaureat, legile urmează a fi promulgate, dar aceste prevederi “nu vor intra în vigoare imediat”.
Potrivit demnitarului, măsurile vor fi valabile pentru cei care intră în clasa a 5-a în anul școlar următor și pentru cei care intră în clasa a 9-a începând cu 2024-2025. Până când aceștia vor ajunge la perioada de examene, e timp de pilotare “pentru a ajunge la cele mai bune variante”, a spus ea.
Declarațiile complete:
- “Rep.: Sunt foarte multe solicitări și de reexaminare a legilor educației. Aveți de gând să renunțați la admiterea separată la liceu sau la bacalaureatul cu mai multe probe.
- Ligia Deca: Legea se află după analiza constituțională, care a confirmat faptul că ambele legi sunt constituționale, în proces de promulgare. În acest proces există niște atribuții. Eu consider că am explicat, atât pe parcursul dezbaterilor publice, cât și pe parcursul dezbaterilor parlamentare, care au fost motivațiile care au stat în spatele celor două opțiuni pentru admiterea la liceu și pentru bacalaureat. Ceea ce a mai promis, însă, este că ele nu vor intra în vigoare imediat, ci vor fi valabile pentru cei care intră în clasa a 5-a în anul școlar următor. Da, și pentru cei care intră în clasa a 9-a începând cu anul școlar 2024-2025. Până când ele vor intra în vigoare, adică în 4-5 ani, avem timp să și pilotăm pentru a ajunge la cele mai bune variante.“
În urmă cu aproape 4 luni, când legile educației în varianta Deca erau în dezbatere publică, ministra menționa deja ideea de pilotare a unor schimbări doar după ce acele schimbări sunt introduse prin lege: „Vom avea o pilotare a acestui examen de admitere înainte ca el să intre în vigoare pentru toți copiii, dacă vor opta ei sau dacă vor opta liceele pentru a avea acest examen pe profile”. Tot atunci, ea a spus că, după ce va fi pilotată admiterea separată, dacă va fi nevoie vor fi corectate anumite aspecte.