Ministrul Educației, Ligia Deca a spus, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății privind evoluția cazurilor de infecții respiratorii acute și gripă, că elevii revin la ore luni, 9 ianuarie, potrivit calendarului școlar și se recomandă triaj epidemiologic acasă și la intrarea la ore: “Odată este un triaj acasă, al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii”, a explicat Ligia Deca.
- Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, spune ministrul Educației, Ligia Deca. – detalii aici
O recomandare a ministerelor Sănătății și Educației este triajul epidemiologic la intrarea în colectivitate, în condițiile în care luni, 9 ianuarie reîncepe școala, modulul 3 din acest an școlar. Ministrul Educației a precizat că părinții trebuie să facă un triaj acasă și, zilnic, profesorii și educatorii de grădiniță trebuie să facă un triaj observațional, fără să precizeze care ar fi simptomele la care să fie atenți: “Dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii (…) școala trebuie să aibă un rol de prevenție”, a spus Ligia Deca.
Ea a precizat că vineri va fi o ședință a ministerului cu toate inspectoratele școlare din țară unde se va discuta despre redeschiderea școlilor și măsurile de prevenție.
Redăm declarațiile ministrului Ligia Deca privind triajul zilnic:
Reporter: Ce ar trebui să facă școlile în momentul de față. Să facă un triaj epidemiologic la intrare? Eventual care sunt recomandările concrete?
Ligia Deca: Recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile. Deci odată este un triaj acasă, al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii. (…) Recomandarea este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior.
Deci, conduita școlilor, din punctul meu de vedere, trebuie să fie una de prevenție, așa cum este de fiecare dată când avem răspândire accelerată a unor virusuri respiratorii. Așa cum spuneam: aerisire, dezinfecție, triaj epidemiologic și informare, evident, atât a familiilor, cât și a personalului didactic, în așa fel încât dacă sunt observate cazuri, ele să poată fi raportate familiilor și să urmeze izolarea necesară, în așa fel încât virusul să nu se răspândească.
(…)
Reporter: Aș vrea să ne spuneți dacă sau cine ia decizia la nivel local de închiderea unei școli, în cazul în care este acolo o epidemie locală sau este un focar în școala respectivă?
Ligia Deca: Ele sunt deja prevăzute în regulament, nu e nevoie de niciun fel de reglementări suplimentare și vom discuta această chestiune cu inspectorii școlari generali, mâine, în cadrul videoconferinței.
Reporter: Cine ar trebui să facă triajul în școli și grădinițe, pentru că sunt multe unități în care nu sunt asistenți sau medici?
Ligia Deca: Așa cum spuneam, triajul este unul observațional. Orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii și, așa cum spuneam, direcțiile de sănătate publică vor ajuta prin informări, atât inspectoratele, cât și școlile cu toate informațiile necesare, în așa fel încât acest triaj să fie unul eficient.
Reporter: Credeți că vor fi de acord cadrele didactice?
Ligia Deca: Au mai fost situații în care cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, atât părinți, cât și profesori, cât și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal și atunci sunt convinsă că toți cei implicați în procesul educațional vor face tot ce le stă în putință ca lucrurile să continue normal în școli.
Măsurile recomandate de minister în școli, sunt:
1. Realizarea triajului zilnic acasă și la școală/grădiniță
2. Utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice și eventual de către copii
3. Informarea părinților și aparținătorilor legale privind semnele și simptomele de infecții respiratorii
4. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor
5. Aerisirea periodică a încăperilor
6. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință
Amintim, ministrul Sănătății nu a declarat epidemie de gripă și a spus că: “Este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023. Nu este o situație dramatică, ci doar fără precedent pentru această perioadă”. – detalii aici