Ligia Deca: Triajul epidemiologic la școală și grădiniță este unul observațional și se face de către profesori și educatori / Cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, părinți, profesori și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal

9.838 de vizualizări
Foto: Captură video
Ministrul Educației, Ligia Deca a spus, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății privind evoluția cazurilor de infecții respiratorii acute și gripă, că elevii revin la ore luni, 9 ianuarie, potrivit calendarului școlar și se recomandă triaj epidemiologic acasă și la intrarea la ore: “Odată este un triaj acasă, al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii”, a explicat Ligia Deca. 
  • Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, spune ministrul Educației, Ligia Deca. – detalii aici

O recomandare a ministerelor Sănătății și Educației este triajul epidemiologic la intrarea în colectivitate, în condițiile în care luni, 9 ianuarie reîncepe școala, modulul 3 din acest an școlar. Ministrul Educației a precizat că părinții trebuie să facă un triaj acasă și, zilnic, profesorii și educatorii de grădiniță trebuie să facă un triaj observațional, fără să precizeze care ar fi simptomele la care să fie atenți: “Dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii (…) școala trebuie să aibă un rol de prevenție”, a spus Ligia Deca.

Ea a precizat că vineri va fi o ședință a ministerului cu toate inspectoratele școlare din țară unde se va discuta despre redeschiderea școlilor și măsurile de prevenție.

Redăm declarațiile ministrului Ligia Deca privind triajul zilnic:

Reporter: Ce ar trebui să facă școlile în momentul de față. Să facă un triaj epidemiologic la intrare? Eventual care sunt recomandările concrete?

Ligia Deca: Recomandările sunt legate de triajul epidemiologic făcut în colaborare cu familiile. Deci odată este un triaj acasă, al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii. (…) Recomandarea este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior.  

Deci, conduita școlilor, din punctul meu de vedere, trebuie să fie una de prevenție, așa cum este de fiecare dată când avem răspândire accelerată a unor virusuri respiratorii. Așa cum spuneam: aerisire, dezinfecție, triaj epidemiologic și informare, evident, atât a familiilor, cât și a personalului didactic, în așa fel încât dacă sunt observate cazuri, ele să poată fi raportate familiilor și să urmeze izolarea necesară, în așa fel încât virusul să nu se răspândească.

(…)

Reporter: Aș vrea să ne spuneți dacă sau cine ia decizia la nivel local de închiderea unei școli, în cazul în care este acolo o epidemie locală sau este un focar în școala respectivă?

Ligia Deca: Ele sunt deja prevăzute în regulament, nu e nevoie de niciun fel de reglementări suplimentare și vom discuta această chestiune cu inspectorii școlari generali, mâine, în cadrul videoconferinței.

Reporter: Cine ar trebui să facă triajul în școli și grădinițe, pentru că sunt multe unități în care nu sunt asistenți sau medici? 

Ligia Deca: Așa cum spuneam, triajul este unul observațional. Orice cadru didactic, la începutul orelor de curs, poate observa dacă există simptome specifice virozelor respiratorii și, așa cum spuneam, direcțiile de sănătate publică vor ajuta prin informări, atât inspectoratele, cât și școlile cu toate informațiile necesare, în așa fel încât acest triaj să fie unul eficient.

Reporter: Credeți că vor fi de acord cadrele didactice?

Ligia Deca: Au mai fost situații în care cred că este responsabilitatea noastră, a tuturor, atât părinți, cât și profesori, cât și management școlar, să prevenim răspândirea virusului gripal și atunci sunt convinsă că toți cei implicați în procesul educațional vor face tot ce le stă în putință ca lucrurile să continue normal în școli.  

Măsurile recomandate de minister în școli, sunt:

1. Realizarea triajului zilnic acasă și la școală/grădiniță

2. Utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice și eventual de către copii

3. Informarea părinților și aparținătorilor legale privind semnele și simptomele de infecții respiratorii

4. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor

5. Aerisirea periodică a încăperilor

6. Respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință

Amintim, ministrul Sănătății nu a declarat epidemie de gripă și a spus că: “Este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie 2023. Nu este o situație dramatică, ci doar fără precedent pentru această perioadă”. – detalii aici

Citește și:
VIDEO Școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid, anunță Ministerul Educației / Ligia Deca: Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri
Ministerul Sănătății: Este recomandat triajul zilnic acasă și la intrarea în școală și grădiniță, în contextul creșterii cazurilor de gripă

18 comments
  1. Nu se face niciun triaj in scoala. Nimic. Parintii ii trimit bolnavi si spun ca nu au cu cine sa ii lase acasa. Horcaie in clasa pana nu mai pot. Vin cu febra si plini de muci. Acesta este adevarul. Scolile sunt focare de infectie exact cum stim. Doamna poate traieste in alta țara. Cand aud de responsabilizarea parintilor, profesorilor…etc, ma ia groaza. Adica asta inseamna exact scapa cine poate. Guvern de neasumati si incompetenti. Nu cumva sa va scada popularitatea. Cati copii trebuie sa fie in spitale? Toti?

  2. Ce se mai pricepe tovarăși ca asta sa dea indicații prețioase. Nu ii e rușine? Sa fie ministru al Educației intr_un guvern mustind de plagiatori. Sa avem doar 2,1% din PIB pentru educație. Sa stalceasca limba romana. Demisia! Ești gretoasa!

  3. Cum să se respecte normele de prevenție?Una din ele, fiind aerisirea clasei? Ce aerisisire? Copilul meu este purtat de la o loră la altă oră în altă clasă, din lipsa sălilor de clasă.Când să se mai facă aerisirea acelei clase, când iese o clasă și imediat intră alta.Doamna ministru știe oare ce se întâmplă în școlile din România?

  4. Ori constatăm că toți sunt sănătoși, ori constatăm că toți sunt bolnavi. Prea puțin îmi pasă. Primesc mai mulți bani daca stau in concediu medical decât dacă intru la clasă.

  5. Cred că ,, ăștia” de conduc politic, sunt rupți total de realitățile societății! Pai mai dragă duduie ministru, profesorii nu sunt plăți pentru acesta muncă de triaj! Maine o sa vreți ca profesorii, să meargă la cules de mazăre ( tot pe principiul că trebuie să fim responsabili pentru societate) dar întreb in baza cărei legislații faceți aceste abuzuri?? Banii care trebuie sa i recuperăm din OUG 48, nu i puteți plăti ( drept legal), însă puneți în spinarea oamenilor tot felul de aberații. Indemn la nesupunere civică și profesională, împotriva acestor abuzuri altfel cu voi nu se mai poate! Reveniți cu picioarele prin unitățile de învățământ, combinatorilor! Groapa istoriei vă așteaptă!!

  6. Parintii ar tine copiii acasa,dar au nevoie de scutire de la medicul de familie.Si pentru asta au nevoie de zi libera ca sa prinda medicul la program.
    Doamna ministru ar trebui sa permita in acasta perioada o motivare a absentelor cu o declaratie pe proprie raspundere a parintelui de copil bolnav.

    1. Ca deh, parintele e mai nou si medic, stie el foarte bine de toate. Scutirea medicala a minorului se obtine la medicul de familie, iar patintele are dreptul la concediu medical pentru minor pana la 16 ani acum. Care e problema, ca nu inteleg? Daca ti-e copilul bolnav pe tine te roade cum ii motivezi absentele sau ca iti crapa copilul? Asta te doare? Pai te mai intereseaza in caz ca e bolnav scutirea? Tu TREBUIE sa ajungi la medic cu el. Tu raspunzi de el, tu nu esti medic, tu nu stii medicina.

    1. Ati fi surprinsa, dar noi, la tara, dintotdeauna zugravim, dam bancile si scaunele cu vopsea si multe altele, exact ca acasa.

  7. Niciodata nu s-a facut absolut nimic pentru preventie, astea sunt vorbe in vant. Eu de ani de zile fac apel la parinti sa nu mai aduca copiii bolnavi la ore, dar in zadar. Vin cu febra, tuse si scoala nu face absolut nimic in privinta asta. Chiar nu v-ati saturat de recomandari? Mentalitatea romaneasca nu functioneaza asa, doar pe directive clare, batute in cuie. Eventual penalizari, pedepse in caz contrar, ca asta ne-a fost educatia.

  8. De unde si pana unde pot eu. profesor, sa dau afara din clasa un elev ca mi se pare ca ar fi racit?
    Care este competenta si dreptul meu legal de a spune unui elev sa plece acasa? Zero!
    Suntem o societate cu legi de forma, date sa fie, nu sa se si aplice!
    Romania Educata cu Profesori Rupti in Coate! Rusine!

    PS Lipitorii de afise sunt bine. Au gradatii de merit. Sunt directorii, inspectorii si prietenii, oamenii de bine!

    1. Vreau sa fie o directiva cu titlu de obligativitate, nu recomandare, ca eu, profesorul care vad tusitorul la ora sa-l pot intoarce acasa. Altfel, eu nu pot face asta. Imi pun conducerea si parintii in cap. Cam cum pot eu intoarce acasa un copil bolnav daca acasa nu este nimeni? Pe ce baza si cu ce inima? Sa stea in strada? Sa mearga pe jos 30 km? Ai mei elevi sunt navetisti cu microbuz scolar. Stiu parinte cu copil cu pneumonie, anuntat de la scoala sa ia copilul si care s-a ofuscat ca de ce este deranjat la serviciu. Noi nu avem niciun spatiu in plus decat cancelaria. Lucram in schimburi. Cine si unde izoleaza copilul daca parintele nu vrea sa vina? Cum stau eu, bolnav deja de astm, cu buna stiinta cu un elev suspect clar de gripa sau Covid in clasa pana la finele programului? Elevul tusind printre colegi, profesori? Dati regula clara sa nu intre in scoala daca e racit. Nicio scoala nu si va asuma ceea ce spuneam mai sus pe recomandari. Suntem respinaabili de ei pana la plecarea acasa. Si de cel bolnav si de restul sanatosi.

  9. Să observe profesorul, că părintele are alte atribuții, altele decât să se ocupe de sănătatea copilului! Așa crede ministra!
    Ce, profesorii nu sunt și ei părinți?
    Mă întreb care părinte își neglijează copilul și îl trimite la școală fără să-i urmărească starea de sănătate, lăsând asta în grija profesorilor…
    Iar incepem ca în pandemie?
    Serios, în ziua de azi îți este teamă să te lași pe mâna ,,unor” medici, dar să îți evalueze starea de sănătate a copilului tău un simplu profesor!?
    Hai să din serioși, nimeni nu vrea așa ceva!
    Nu cred că își neglijează cineva chiar într-atât rolul de părinte!

  10. “dacă există observate simptome”
    Mult e dulce si frumoasa limba vorbita de dna. doctor von Luxembourg.

    Triajul asta in capul doamnei doctor este o informare? Caci asa rezulta din vorbele pline de intelepciune ale dansei, lol.

  11. Excelente masuri. Da’ cum rămâne cu 2,1 la suta din PIB pentru Educație și cu majorările salariale? Aaa, avem gripă, deci restul problemelor s-au rezolvat. Da’ bani de medicamente pentru gripă avem?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă – Savantgarde.ro

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că…
Vezi articolul