Ligia Deca și rectorul SNSPA, Remus Pricopie, au fost decorați de Klaus Iohannis cu Ordinul „Steaua României” / Alți 13 profesori, directori, o inspectoare și 5 universități – decorate de președinte pe final de mandat

361 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Sabin Cirstoveanu
Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler i-a fost acordat rectorului Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, prin decret prezidențial, în data de 29 noiembrie, „în semn de apreciere pentru rolul important pe care l-a avut în dezvoltarea programului Fulbright”. Premiată de Klaus Iohannis a fost și ministra Ligia Deca, fostă consilieră prezidențială, tot cu ordinul „Steaua României”, printr-un decret publicat în Monitorul Oficial vineri, 13 decembrie.

Ligia Deca este și lector universitar la SNSPA din București, potrivit CV-ului acesteia, iar decorarea ei și a rectorului Remus Pricopie vine după ce în vara acestui an Școala Națională de Studii Politice și Administrative a fost puternic zguduită de acuzații de hărțuire sexuală, în urma cărora profesorul și sociologul Alfred Bulai a fost demis și anchetat și profesorul Marius Pieleanu și-a dat demisia.

  • Printr-un alt decret din seria celor șapte decrete semnate pe 29 noiembrie, înainte de Ziua Națională, Iohannis a mai premiat 13 profesori din învățământul preuniversitar și cel universitar, dintre care doi directori și o inspectoare școlară, dar și cinci universități. Detalii mai jos în articol.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută în promovarea schimburilor educaționale româno-americane, pentru rolul important în dezvoltarea programului Fulbright”, scrie Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a conferit […] Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler domnului Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, fost președinte al Consiliului Director al Comisiei Fulbright româno-americane (2009-2012, 2015-2019, 2021-2023)”.

Decretul a fost emis pe 29 noiembrie, iar pe 3 decembrie a avut loc ceremonia de decernare la Palatul Cotroceni.

Au mai fost decorați în același decret, cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler:
  • Ioana Damian, specialist diplomație publică, Ambasada Statelor Unite ale Americii în România
  • Corina-Anca Dănăilă-Guidea, jurnalist, directorul Romanian Program al Comisiei Fulbright româno-americane (2008-prezent)
  • Rodica Mihăilă, profesor emerit, Universitatea din București, director executiv al Comisiei Fulbright româno-americane la București (2012-2019)
  • Mihail-Marian Moroiu, profesor, directorul American Program al Comisiei Fulbright româno-americane (2003-prezent)
  • Daniel-Florentin Vișoiu, avocat, președinte al Consiliului Director al Comisiei Fulbright româno-americane (2012-2015, 2023-prezent).
Ministra Ligia Deca și consilierii prezidențiali, decorați de președinte

Într-un alt set de decorații oferite de președintele României se află și acordarea Ordinului „Steaua României” în grad de cavaler pentru ministra Educației, Ligia Deca, fostă consilieră prezidențială pentru Educație.

Proiectul „România Educată” al lui Klaus Iohannis și Ligia Deca este actualmente transpus în legile educației 198/2023 și 199/2023, criticate de specialiști și societatea civilă, inclusiv reprezentanții elevilor cel mai recent, pentru lipsa de viziune pe termen lung în Educație. La peste un an de la intrarea în vigoare, legile educației Deca-Iohannis nu-și aplică integral prevederile, cu carențe la mai multe capitole precum reforma curriculară, transportul elevilor, acordarea burselor școlare.

Foto: captură Monitorul Oficial

Alți consilieri decorați sunt Diana Loreta Păun (Sănătate), Delia Dinu (departamentul Protocol), dar și foști consilieri Bogdan Aurescu, Luminița Odobescu (Afaceri externe), cea din urmă fiind ministră în funcție.

13 profesori și 5 universități – decorați de Iohannis pe 29 noiembrie

Într-un alt decret semnat pe 29 noiembrie, Iohannis a premiat 13 profesori, dintre care o inspectoare școlar în Dâmbovița, directorul clubului copiilor din Dorohoi și directoarea Școlii Profesionale Speciale „Sfânta Maria” din București.

Printre profesorii premiați se află și soții Mihaela Cornelia Fiscutean și Dorin Fiscutean, antrenorii din ultimii ani ai lotului național olimpic la Geografie. Pentru aceștia, ceremonia de acordare a decorațiilor a avut loc joi, 12 decembrie.

Foto: Facebook.com/ Ligia Deca

Din partea celor cinci universități, în imagini se observă printre alții prorectorul Universității din bucurești, Carmen Chifiriuc, și rectorul Universității Naționale de Muzică din București, Diana Asinefta Moș. La Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), președintele Iohannis a deschis anul universitar 2024-2025.

Foto: Facebook.com/ Ligia Deca

În semn de apreciere pentru meritele deosebite avute în dezvoltarea învățământului, remarcându-se, de-a lungul timpului, în slujba sistemului de educație, precum și pentru stimularea spiritului caritabil și de voluntariat, având drept scop susținerea valorilor școlii și ale comunității, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

  • Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor doamnei Mihăescu Mirela, profesor, inspector școlar, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, doamnei Ochescu Maria, profesor, Centrul Județean de Excelență Vâlcea;
  • Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler doamnei Colopelnic Luminița-Erika, profesor, Colegiul Național „Dragoș Vodă”, Sighetu Marmației, domnului Dupu Marcel, director, Clubul Copiilor Dorohoi, domnului Enăchescu Marian, profesor universitar dr., Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica, București, domnului Fiscutean Dorin, profesor, Colegiul Național Iași, doamnei Fiscutean Mihaela Cornelia, profesor, Colegiul Național Iași, doamnei Niculescu Liliana, profesor pensionar, domnului Sigmirean Cornel, profesor universitar dr., Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, doamnei Stoica Florica, director, Școala Profesională Specială pentru Deficienți de Auz „Sfânta Maria”, București, domnului Țăpuș Nicolae, profesor univ. dr., Universitatea Națională de Stiință și Tehnologie Politehnica, București, domnului Teodorescu Gabriel Nicolae, profesor, Colegiul Național „George Coșbuc”, Cluj-Napoca, doamnei Ulrich Hygum Cătălina, profesor universitar dr., Universitatea din București – Facultatea de Psihologie și Știintele Educației;
  • Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de Cavaler doamnei Certan Olivia Diana, director, Organizația Umanitară CONCORDIA, doamnei Ștețco Mirela, director, Teach for Romania, și doamnei Vitan Roxana, director general, Romanian American Foundation”.

În același decret, președintele Klaus Iohannis a mai decorat și câteva instituții de învățământ superior. Printre ele se află Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB), la care Iohannis a deschis anul universitar 2024-2025:

De asemenea, în semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații, pentru promovarea calității învățământului universitar românesc, Președintele României a conferit:

  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria B – „Muzica”, Universității Naționale de Muzică din București (160 de ani).
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele plastice”, Universității Naționale de Arte din București (160 de ani).
  • Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer, Categoria H – „Cercetarea științifică”, Universității din București (160 de ani).
  • Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Comandor Universității de Vest din Timișoara (80 de ani).
  • Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (80 de ani)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vom propune deschiderea școlilor pentru toți elevii, cu prezență fizică, fără condiția de testare, anunță Sorin Cîmpeanu, contră la declarațiile lui Vlad Voiculescu și ale secretarului de stat Andreea Moldovan de la Sănătate

„Vom propune, din partea Ministerului Educației, să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică”, a declarat la Digi24 ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Reacția oficialului a…
Vezi articolul

OFICIAL Curtea Constituțională a decis că Ministerul Educației a încălcat Constituția, când a eliminat elevii din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare / Efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, inclusiv cele de merit și de reziliență pe care Legea Deca le acordă doar elevilor din școlile de stat

Curtea Constituțională a decis astăzi că Ministerul Educației a încălcat Constituția, prin eliminarea elevilor din școlile particulare și confesionale din rândul beneficiarilor de burse școlare, potrivit surselor Edupedu.ro. Judecătorii Curții…
Vezi articolul