Ministrul Educației, Ligia Deca, și președintele României, Klaus Iohannis, participă la Festivitatea de deschidere a noului an școlar, organizată la Școala Gimnazială Nr. 162 din București, potrivit unui informări de presă. Luni, 11 septembrie, este prima zi de școală pentru elevii și copiii de grădiniță. Primul modul al anului școlar 2023-2024 începe luni, 11 septembrie, și ține până vineri, 27 octombrie, potrivit calendarului oficial.
„Ministrul Educației, Doamna Ligia Deca, va participa luni, 11 septembrie, alături de Președintele României, E.S. Domnul Klaus Werner Iohannis, la Festivitatea de deschidere a noului an școlar (2023-2024), organizată la Școala Gimnazială Nr. 162, sector 1, București. Evenimentul va începe la ora 10:00”, se arată în informarea.
Directorul Școlii Gimnaziale nr. 162 din Cartierul Giulești este Dorin Stoican, profesor de educație fizică. Acesta a fost prezent la dezbaterea privind Legile Educației din Comisia pentru Învățământ din Camera Deputaților, în data de 12 aprilie 2023: „Am făcut un studiu acum ceva vreme și cam 45% dintre copii proveneau la școala 162 din familii dezorganizate, reorganizate, monoparentale, crescuți de bunici, cu părinții plecați la muncă în străinătate ș.a.m.d.”
Atunci el a propus centre de consiliere psihologică pe lângă CMBRAE, unde copilul să meargă temporar, dacă manifestă constant un comportament violent: „Dacă un elev deranjează constant orele de curs, să fie scos de la oră și nu lăsat de izbeliște, ci împreună cu consilierul școlar, un alt cadru didactic. Pentru elevii care manifestă constant un comportament violent să existe centre de consiliere psihologică și comportamentală pe lângă CMBRAE, în care copilul să meargă temporar.”
O altă propunere vizează Școala altfel și Săptămâna verde, care ar trebui să se desfășoare în timpul vacanțelor școlare, pentru cine dorește, potrivit lui Dorin Stoican, pentru că „se perturbează foarte grav procesul didactic. Unii copii au bani, alți copii n-au bani, este greu de gestionat transportul, monitorizarea acestora”.
Totodată, Dorin Stoican este și unul dintre autorii primului manualul de Educaţie fizică pe când era ministru al Educația Liviu Marian Pop. Potrivit news.ro, Dorin Stoican susţinea că ministrul Educaţiei de atunci, Liviu Pop, “nu are nicio vină şi niciun merit”, decizia ca Educaţia fizică să aibă manual nefiind luată de el.
Informații de context
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat astăzi că peste 3.400 de profesori necalificați pentru disciplina pe care o predau vor intra la ore în acest an școlar și a dat asigurări că „cineva va intra la clasă” mai ales în mediul rural, unde sunt „situații dificile” la găsirea profesorilor de științe.
Ministra Educației, Ligia Deca, a declarat că în jur de 25.000 de elevi din toată țara vor învăța în acest an școlar în școli în 3 schimburi. Vineri, Ligia Deca a spus, după ședința de Guvern, că abia din 2025 școlile vor fi obligate să învețe în cel mult două schimburi.
Tot vineri, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că a fost aprobată o hotărâre ce vizează suplimentarea cu 3.000 de posturi, pentru anul școlar 2023-2024: 2.100 pentru posturi didactice, 900 pentru posturi nedidactice
5 comments
Elevii fără tată dispar miraculos din efectivele unor clase în urban. Bine că avem programe pentru integrare elevi cu CES. Așa o fi crescând procentele la 45% în rural, nu?
Ce dracului mai cauta plavanul asta la orice actiune, activitate? Nu-i crapa obrazul de rusine? Parafrazandu-l pe Caragiale: mai prost decat Iliescu si mai canalie decat Petrov. Ce exemplu este asta pentru copiii Romaniei? Siktir!
De la “România educată” la “România eşuată”
Participarea politicienilor la deschiderea anului școlar, cu discursuri penibile exprimate într-un limbaj de lemn, nu e deloc potrivită. Cei mai mulți politicieni abia la deschiderea anului școlar se intersectează cu școala pe parcursul unui an. În rest nu-i intereseaza educația. Ori, prezența la deschiderea anului școlar nu înseamnă că te-ai ocupat de educație. Este si o chestiune de decență. De altfel filosoful Mihai Șora, cu prilejul deschiderii anului scolar 2022, a transmis un mesaj intitulat „ALEL LA DECENTA” , în care spunea:
”Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.
Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent.
Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.
Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde.
Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).
Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului?
Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită…
Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”
Mihai Șora, care a împlinit 106 ani în 7 noiembrie, 2022 și a încetat din viață pe 25 februarie 2023.
Şcoala începe în acest an pe fondul unor tensiuni între profesori şi guvernanţi faţă de grila de salarizare unică şi faţă de economiile la buget anunţate de Guvern.
Ce intelege acest prof de sport prin “familii dezorganizate”? Familiile sunt de mai multe tipuri ceea ce nu inseamna ca este ceva rau. Mama, tata si copiii, familia nucleara, conjugala, nu mai este de mult un standard pentru familie. Familia cu doi tati sau cu doua mame nu e tot familie? Exista si familii cu parinti casatoriti sau necasatoriti. Stiinta nu a stabilit inca care tip de familie e bun si care e rau.
Felicitari habarnistei si dulapului pentru incurajarea ignorantei.
…ca urmare a tăierii din PNRR a fondurilor pentru abandonul școlar?