Ligia Deca se răzgândește în privința Vacanței de Paște de anul viitor, după reacția publică și politică. Anunță că elevii vor avea o vacanță în plus, de 2 zile, în anul școlar 2023-2024, în apropierea Paștelui Ortodox / Vezi noul calendar

7.073 de vizualizări
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
După ce Ministerul Educației a anunțat în urmă cu aproape o lună că a avizat structura anului școlar 2023-2024, ministra Educației Ligia Deca anunță că s-a răzgândit și că va da, totuși, două zile de vacanță la finalul lunii aprilie, pentru a lega o perioadă de 7 zile libere, împreună cu zilele în care oricum nu se lucrează din perioada 1 Mai-Paște. “Probabil într-un timp scurt, săptămâna viitoare, vom da un ordin de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele Ortodox”, spune Ligia Deca la România TV.

Astfel, elevii ar putea avea aproape o lună de zile fără cursuri în jurul vacanțelor de primăvară, așa cum anunța Edupedu.ro în 15 februarie, în școlile unde se fac în acea perioadă și activități din cadrul programelor “Săptămâna Verde” și “Școala Altfel”.

  • Amintim, structura anului școlar viitor, 2023-2024, anunțată de Ministerul Educației și avizată în comisia de dialog social pe 14 februarie, are 36 de săptămâni, iar vacanța de primăvară din luna aprilie nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox, fiind pusă la mijlocul unei perioade de peste o lună distanță între cele două sărbători. 
  • O vacanță în plus de 2 zile nu va însemna scurtarea anului școlar la 35 de săptămâni în 2023-2024, dar oricum se va reduce numărul de zile de cursuri, în condițiile în care oricum România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță, potrivit unui raport Eurydice.

Ministra Educației Ligia Deca a spus că pregătește un ordin de ministru prin care să dea liber și în zilele de 29 aprilie și 30 aprilie, adică luni și marți, deoarece 1 Mai care este zi liberă prin Codul Muncii pică într-o miercuri, vineri 3 Mai este liber tot prin Codul Muncii pentru că este Vinerea Mare înainte de Paștele Ortodox, iar joi, 2 Mai, cel mai probabil se va face punte cu cele două zile, punte care ar avea efect doar pentru angajații din mediul bugetar.

“Anul școlar 2023 2024 este unul atipic, în sensul în care zilele libere de Paște sunt foarte aproape de zilele libere aferente sărbătorii zilei de 1 Mai. Adică, mai concret, 1 mai este miercuri – zi liberă, urmează 2 Mai care probabil se va face punte, 3 Mai este Vinerea Mare, sâmbătă și duminică este Paștele, luni este a doua zi de Paște, iar marți, 7 Mai este a treia zi de Paște și este zi liberă conform contractului colectiv de muncă în Educație. Asta înseamnă că sunt șapte zile libere deja grupate prin prisma zilelor libere pe care oricum le avem conform reglementărilor legal. A fost, din ce am văzut în societate această solicitare ca să suprapunem și vacanța școlară de Paște peste această perioadă și o să mai dăm lunea și marțea de dinainte de 1 Mai. Luăm în considerare aceste solicitări, și probabil într-un timp scurt, săptămâna viitoare vom da un ordin de ministru în așa fel încât vacanța școlară să se suprapună peste Paștele Ortodox. Oricum copiii erau acasă de Paște”, spune Ligia Deca.

În structura anului școlar viitor, 2023-2024, anunțată de Ministerul Educației, vacanța de primăvară va fi între 13-21 aprilie și nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox, fiind pusă la mijlocul unei perioade de peste o lună distanță între cele două sărbători.

Ordinul de ministru pe care îl pregătește acum Ligia Deca nu prevede mutarea vacanței de primăvară când este Paștele Ortodox, ci crearea unei noi perioade de timp liber, de 7 zile consecutive, între 29 aprilie-7 mai 2024. Astfel, elevii și profesorii ar putea avea aproape o lună de zile fără cursuri, ci doar cu zile libere și activități din cadrul programelor “Școala Altfel” și “Săptămâna Verde”, în perioada 8 aprilie și 7 mai 2024, fiind perioade în care se regăsește săptămâna vacanței de primăvară, înainte și după care școlile pot plasa săptămânile “Școala Altfel” și “Verde”.

Acest lucru se poate întâmpla deoarece școlile au voie să își desfășoare aceste două programe oricând de când începe școala pe 11 septembrie 2023 și până pe 26 aprilie 2024.

Școlile pot alege să își desfășoare activitățile din Săptămâna “Verde” sau din Săptămâna “Școala altfel” atât înainte de vacanța de primăvară, cât și după ea, adică între 8 și 12 aprilie și 22-26 aprilie.

27 și 28 aprilie pică în weekend, apoi ar urma cele două zile libere anunțate de ministra Educației, Ligia Deca, 29 aprilie și 30 aprilie 2024 pentru a crea o punte până în 7 Mai inclusiv. (n. red zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Paște).

Reacția Ligiei Deca de a acorda totuși zile libere de Paște vine după ce la ședința biroului executiv al PNL i-a fost reproșat, printre altele, faptul că „a ignorat sensibilitățile religioase și a anulat Vacanța de Paște în 2024” în structura anului școlar pe care a decis-o pentru anul viitor, în contextul în care majoritatea populației este de religie ortodoxă.

Informații de context

Mutarea vacanței de primăvară mai aproape de Paștele Ortodox și crearea unei punți cu ziua de 1 Mai a fost propunerea mai multor organizații și grupuri de părinți, reprezentate de Federația părinților și aparținătorilor legali din România (FEPAL), însă ministerul nu a luat în considerare propunerea. Ligia Deca explica în 16 februarie, că nu a dat vacanță de Paște în 2024 pentru egalitate de tratament între confesiuni.

Amintim, pe 14 februarie, Ministerul Educației a publicat greșit calendarul anulul școlar viitor, anunțând modificări legate de vacanță dar pe care le-a rectificat printr-o notă trimisă jurnaliștilor.

Practic, Ministerul nu a preluat nicio popunere de modificare a proiectului calendarului anului școlar 2023-2024, făcută public sau transmisă instituției în perioada în care proiectul a stat în transparență instituțională. Singura mențiune nouă este prelungirea cu o săptămână, în modulul 5, a posibilității de a stabili Săptămâna “Verde” și Saptămâna “Școala altfel”.

Structura anului școlar 2023-2024, anunțată până acum

Anul școlar viitor, 2023-2024, va începe la 11 septembrie 2023 și se va încheia în data de 21 iunie 2024 și va avea tot 36 de săptămâni, potrivit calendarului aprobat pe 14 februarie în ședința Comisiei de Dialog Social (CDS). Avizul CDS este unul consultativ: urmează ca Ministerul să emită un ordin privind structura anului școlar 2023-2024, care să fie publicat în Monitorul Oficial.

Împărțirea pe module rămâne, potrivit proiectului, la fel și vacanța de schi din luna februarie, decisă de inspectoratele școlare județene (ISJ).

Anul școlar 2023 – 2024 se structurează, pe intervale (module) de cursuri și intervale de vacanță, astfel:

Cursuri – de luni, 11 septembrie 2023 până vineri, 27 octombrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 28 octombrie 2023 până duminică, 5 noiembrie 2023.

Cursuri – de luni, 6 noiembrie 2023 până vineri, 22 decembrie 2023.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 23 decembrie 2023 până duminică, 7 ianuarie 2024.

Cursuri – de luni, 8 ianuarie 2024 – până vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024 sau vineri, 23 februarie 2024, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ.

  • Vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Cursuri – de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024 sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până vineri, 12 aprilie 2024.

  • Vacanţă – de sâmbătă, 13 aprilie 2024 până duminică, 21 aprilie 2024

Cursuri – de luni, 22 aprilie 2024 până vineri, 26 aprilie 2024.

  • Vacanța nouă pe 29-30 aprilie

Cursuri – de miercuri, 1 mai, până vineri 21 iunie

  • Vacanţă – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

În forma actuală, proiectul mai prevede:

– Desfășurarea Programului național „Școala altfel” și a Programului „Săptămâna Verde” în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ.

– Săptămâna de vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 12 februarie – 3 martie 2024.

Prin excepţie,

  • „pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
  • pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
  • pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor prevăzute la litera a) şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
  • pentru clasele din învăţământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare”.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Singura modificare la calendarul anului școlar 2023-2024 le-ar putea aduce elevilor o lună fără cursuri în primăvara 2024: sunt zile libere, vacanță, ori se pot ține săptămânile “Școala Altfel” și Săptămâna “Verde” / România e pe locul 3 în rândul țărilor cu cele mai multe zile de vacanță

De ce nu a dat Ligia Deca vacanță de Paște în 2024: Pentru egalitate de tratament între confesiuni
UPDATE Eroare la Ministerul Educației, care a publicat un calendar școlar greșit. Instituția anunță că de fapt calendarul anului școlar 2023-2024, aprobat și avizat oficial, este cel lansat în dezbatere publică, adică nu a luat în considerare nicio propunere
BREAKING Calendarul oficial al anului școlar 2023-2024, anunțat de Ministerul Educației: Școala începe pe 11 septembrie și se termină pe 21 iunie, vacanța de primăvară nu cuprinde Paștele

3 comments
  1. E de la o posta vizibil ,,planul”. Fragmentarea cat mai mult a ,,procesului de invatamant” impreuna cu temele ,,fierbinti” aruncate pe piata saptamanal cu scopul de a abate gandurile de la invatare sunt doar 2 elemente din multidudinea de procedee aplicate pentru ca Romania sa devina cu adevarat ,,educata”.

  2. Haideți să ne concentrăm mai mult pe legile educației decât pe aceste chestiuni minore.Mai avem încă 8 zile când putem sesiza nereguli la proiectul de lege pt educatie

  3. Se răzgândește degeaba.Oricum acele zile erau libere prin lege.De ce își dă cu stângul în dreptul doamna ministru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care vor să fie în comisiile de la examenele din acest an vor fi aleși prioritar dintre cei care vor participa la simulările de la Evaluarea Națională și Bac – informare a Ministerului Educației

Ministerul Educației a trimis o informare, alături de procedura pentru simularea examenelor, în care anunță, prin inspectorate, că „se va avea în vedere și participarea profesorilor la activitățile de simulare”…
Vezi articolul

Certificatele de integritate comportamentală pentru profesorii și personalul administrativ din școli să fie eliberate și electronic, au solicitat sindicatele din Învățământ Ministerului de Interne

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au cerut Ministerului de Interne ca certificatele de integritate comportamentală, pentru profesorii și personalul administrativ din școli,…
Vezi articolul

Peste 400 de pagini de amendamente și modificări la proiectele legilor Educației din partea ministerelor și instituțiilor obligatorii în procesul de avizare – surse / Greșeli de scriere, erori gramaticale, dezacorduri și virgule între subiect și predicat, printre reproșuri

Proiectele de legi ale educației au strâns peste 400 de pagini de amendamente și propuneri de modificare din partea celor 13 ministere avizatoare și a instituțiilor de la care Ministerul…
Vezi articolul