Ligia Deca se distanțează de Sorin Cîmpeanu în privința legilor Educației și justifică întârzierea lor: Proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu, atunci când a fost lansat în dezbatere publică

990 de vizualizări
Colaj Edupedu.ro / Foto: gov.ro/inquamphotos.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, fost consilier prezidențial care a coordonat proiectul prezidențial România educată, a spus după ultima ședință de Guvern din acest an că ea a participat la proiectul România Educată care a stat la baza legilor Educației, însă proiectul legislativ bazat pe acesta “nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu, atunci când a fost lansat în dezbatere publică”.

Ministrul Educației a fost întrebat de mai multe ori, în cadrul briefingului de presă organizat după ultima ședință de Guvern din acest an, când vor fi făcute publice noile legi ale Educației, care ar fi trebuit prezentate în Guvern până la finalul lunii octombrie 2022, așa cum ceruse premierul Nicolae Ciucă, la instalarea în funcție a Ligiei Deca.

Ea a justificat întârzierea publicării legilor Educației prin faptul că a preluat mandatul de mai puțin de 3 luni: “Am preluat mandatul Ministerului Educației acum mai puțin de trei luni și este absolut firesc ca atunci când un ministru și asumă politic un cadru legislativ atât de amplu, să aibă timpul necesar să facă toate acele discuții pentru ca asumarea cadrului legislativ să fie în conformitate cu cele mai bune soluții identificate. Nu mi se pare un timp nerezonabil pentru un nou ministru. Înțeleg așteptarea din sistem și promit că la începutul anului viitor ea va avea ca rezultat acest nou pachet legislativ în spațiul public”, a mai spus Ligia Deca.

Reporter: Înțelesesem că ați venit pe această funcție tocmai pentru că ați lucrat cu domnul Câmpeanu la aceste legi că le cunoașteți foarte bine, acum practic ne spuneți că mai aveți nevoie de timp.

Ligia Deca: Eu am lucrat la proiectul România Educată, proiectul legislativ a fost asumat de către Ministerul Educației și de către domnul ministru Sorin Cîmpeanu. Există, sigur, comunicare interinstituțională, dar proiectul legislativ nu a fost asumat de către mine, consilier prezidențial, ci de către ministrul Cîmpeanu atunci când a fost lansat în dezbatere publică. După comentariile venite în dezbaterea publică am luat timpul necesar pentru a integra cele mai bune soluții care au ajuns la minister”.

Ministrul Educației a precizat, tot după ultima ședință de Guvern din acest an, că legile Educației vor fi făcute publice și prezentate în Guvern după vacanța de iarnă, la începutul anului viitor: “Legile educației vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță și cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele”, spune Ligia Deca.

Șirul amânărilor pe Legile Educației

Pe 21 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca anunța pe Facebook că s-a întâlnit cu cinci senatori de la PSD, PNL și AUR, dintre care 4 din Comisia de Învățământ, „în contextul finalizării proiectelor de legi ale educației”.

Pe 28 octombrie, Ligia Deca anunța că prelungește cu încă două săptămâni termenul până la care va prezenta în Guvern noile proiecte de legi ale Educației rezultate din consultarea publică. – detalii aici

Inițial, termenul de 31 octombrie sau „finalul lunii octombrie” a fost trasat de premierul Ciucă la preluarea mandatului actualului ministru Ligia Deca. Aceasta a aprobat la momentul respectiv această dată pentru prezentarea proiectelor de legi în forma lor consolidată. 

Legile Educației au fost scrise de Sorin Cîmpeanu care anunța pe 6 septembrie 2022, la evenimentul „România viitorului”, la care participa și premierul Nicolae Ciucă, că „săptămâna viitoare cel mai târziu vom face publice proiectele celor două legi ale Educației”. Cîmpeanu a demisionat la sfârșitul lunii septembrie după un scandal de plagiat.

Sorin Cîmpeanu vorbea despre o nouă lege a Educației încă din 2014, de la primul mandat în această funcție, în Guvernul Victor Ponta. În iunie 2015 spunea că „până la finalul anului” vor fi consultări.

Aprobat prin memorandum guvernamental și asumat la nivel de implementare de către Guvern, proiectul prezidențial România Educată ar fi trebuit să aibă deja finalizată o lege a educației, numită pachet legislativ, pe 1 octombrie 2021.

Pe 10 septembrie 2021, ministrul Cîmpeanu a mai anunțat că în loc de termenul actual de consultări, care s-ar fi încheiat în luna noiembrie, noul termen pentru această nouă rundă de consultări pe viitoarea lege a Educației ar fi 31 mai 2022.

Abia pe 14 iulie 2022, la un an de la lansarea Raportului proiectului România educată, Cîmpeanu punea pe site-ul ministerului proiectele legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior.

Perioada de consultare publică a durat 43 de zile, până pe 24 august, în plină perioadă de concedii pentru români. La mai multe solicitări publice de prelungire a dezbaterilor, ministrul a răspuns că cei care vor așa ceva sunt „un grup de interese”, deși aceștia erau intelectuali.

Citește și:
BREAKING Proiectele legilor Educației, amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”, anunță Ligia Deca: E mai bine ca discuția să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv școlară

1 comment
  1. Este normal să le amâne, sunt varză, nefundamentate. Totul campanie de imagine…, bani nu sunt! După legi făcute numai de elevi și părinți… vor ieși…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadele să fie organizate online de societățile științifice – apelul lansat de Societatea de Științe Matematice din România: “Nu putem lăsa deoparte pregătirea de excelență a copiilor dotați”

Olimpiadele școlare trebuie organizate și anul acesta, iar în condițiile în care Ministerul Educației a renunțat la susținerea lor în formatul prevăzut de legea educației, atunci ele trebuie desfășurate “cel…
Vezi articolul

Scriitoarea Adina Popescu: Întâlniri între scriitori contemporani și copii, la școală, ar fi bine să existe în programe care să plece de la Ministerul Educației, cu onorarii pentru scriitori. În mediul rural ar putea schimba destine

Impactul întâlnirii tinerilor la școală și cu alți oameni în afară de profesorii de la cursuri este unul care le poate deschide un orizont către lectură și către a fi…
Vezi articolul

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1: Solicit public autorităților franceze retragerea ordinului „Palmes académiques” acordat lui Sorin Cîmpeanu, pentru că nu este permis ca acest ordin să fie acordat pentru impostură și plagiat. Am anunțat și Agenţia Universitară a Francofoniei despre acest plagiat grosolan

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a cerut public autorităților franceze să-i retragă ordinul „Palmes académiques” ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, “pentru că nu este permis ca acest ordin să fie acordat…
Vezi articolul