Ligia Deca: „Școala Altfel” din anul școlar 2024-2025 va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră, iar școlile vor desemna un responsabil pentru aceste activități

11.719 vizualizări
Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră”, conform planului național de combatere a violenței școlare, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie. 
  • Amintim, Ligia Deca a declarat încă din mai 2024 că își dorește ca „Școala altfel” din anul școlar 2024-2025 să fie axată pe siguranță rutieră.
  • Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, 9 septembrie, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.

În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a adăugat Ligia Deca.

Ligia Deca a precizat că Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și alte ministere implicate au colaborat pentru realizarea planului național de combatere a violenței școlare, care „stabilește atribuțiile fiecărui actor important, precum și direcții și acțiuni concrete pentru combaterea violenței. Deasemenea, acest plan include și responsabilități și termene clare pentru fiecare dintre cei implicați”. 

„Un exemplu de activitate prevăzut în plan este că în școli se vor derula campanii, programe și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos. 

De asemenea, „Școala Altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră.

În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități de prevenție a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a susținut Ligia Deca.

Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024

Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”

Citește și:
O parte din profesori vin la cursurile de educație rutieră, pentru a obține dreptul de a preda aceste noțiuni, doar ca să ia o diplomă pentru gradul didactic, spune Titi Aur / Ce tipuri de lecții rutiere sunt în alte țări
OFICIAL Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor
Ministerul Educației: Toți profesorii au obligația legală să facă educație rutieră, nu doar diriginții. Modul în care se va implica fiecare va fi stabilit în consiliul clasei. Cele 3 ghiduri de educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal

3 comments
  1. pe de o parte, pentru ca suna bine si se asorteaza cu primul colopotel care da sa vina, toti o dau cu lupta pentru combaterea violenței, a consumului de droguri, alcoolului și tutunului in timp ce anul scolar trecut s-a incheiat cu-n ,,program pilot’’ numit pompos ,,Rebreanu Colour Run” ( detalii pe facebook.com/rebreanums ). O profa’ mandra (pride?) nevoie mare c-au ales ,,cei de sus” scoala la care preda ca sa fie ,,pilotata pa proiect’’ explica ca s-a aruncat cu ,,prafuri colorate specifice acestui tip de eveniment”. Pentru cine nu pricepe care-i faza se poate informa din surse demne de incredere cum sta treaba ( pe wikipedia.org/wiki/Holi apoi pe wikipedia.org/wiki/Hinduism_and_LGBT_topics iar pentru concluzii pe shpride.com/2014/09/30/color-pride/?lang=en unde se explica cum deja de prin 2014 prin alte parti ,,evenimentele specifice” s-au unit ( adica ,,Color Pride in Color Run” ) intr-o freeire de ,,culori magice” . Adica, pe de o parte declaratii ,,ca combat una alta’’ iar pe de alta parte ,,piloteaza educatia’’ in directia stabilita.

  2. articolul nu l-am citit, oricum nu conteaza, asa cum au stat acasa copiii anul trecut cel mai probabil vor sta acasa si anul acesta; dar poza… poza e dementiala 🙂

    1. Nu fiți rea, nu e doamna Deca îngerul nostru păzitor? Nu vă simțiți protejată de aura aia din jurul capului dumneaei, din care s-au născut atâtea idei salvatoare?😁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Procedura operațională pentru desfășurarea online sau hibrid a ședințelor consiliilor de administrație ale școlilor / Ședințele pot fi convocate prin SMS, iar membrii CA decid cum va avea loc votul secret

Procedura de desfăşurare online sau hibrid a ședintelor consiliilor de administrație (CA) ale școlilor a fost publicată de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB). Procedura prevede că ședințele pot fi…
Vezi articolul

Ministrul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai”, în cazul suspiciunilor de plagiat în teza sa de doctorat. Emilia Șercan: Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă și are aceeași casă de avocatură

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a dezvăluit jurnalista Emilia Șercan, într-un articol pressone. Casa de avocatură…
Vezi articolul

„O mare de biciclete” în faţa şcolii gimnaziale dintr-o comună arădeană. Primarul Letiţia Stoian: Aproape 200 de elevi merg la școală cu bicicleta. Am realizat o pistă de aproape 3 kilometri, pe fonduri europene, și acum mai facem o pistă, cu fonduri de la AFM

O fotografie care surprinde foarte multe biciclete parcate în faţa Şcolii Gimnaziale din comuna arădeană Semlac este redistribuită pe reţelele sociale şi comparată cu imagini din ţările nordice, unde pedalatul…
Vezi articolul

Mădălina Turza, consilierul premierului: Este nevoie ca refugiații din Ucraina să devină independenți în România, să muncească, copiii să poată merge la școală și să devină parte din comunitatea noastră atât timp cât vor decide să rămână

Serviciile de urgență, de tip asistență la graniță, mâncare și haine, nu mai sunt suficiente, a declarat, vineri, consilierul de stat în cadrul cancelariei premierului, Mădălina Turza. Oficialul a spus…
Vezi articolul

Echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, „vor fi calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“, transmite agenția de implementare a Ministerului Educației / Nu este menționat drept criteriu prețul cel mai mic sau produse pe standardul minimal, iar UEFISCDI avertizează că banii rămași necheltuiți nu pot fi folosiți pentru altceva

Criteriile de selecție și achiziție pentru echipamentele digitale și cele pentru laboratoare, din apelul lansat de Ministerul Educației, de 1 miliard de euro, din PNRR, nu ar trebui să fie…
Vezi articolul