Ligia Deca a spus vineri seara, la Sinaia, legat de creșterile salariale ale personalului didactic, auxiliar și nedidactic, de la 1 ianuarie 2024, promise de Guvern și prevăzute în Ordonanța de urgență nr 57/2023, că “acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile”, scrie Agerpres. Conform textului legislativ, angajați din învățământ ar trebui să primească o creștere de 50% între salariul actual și maximul grilei de salarizare pregătit pentru noua lege a salarizării unitare.
Declarația este o schimbare de discurs importantă care poate însemna că nu mai pot fi respectate procentele stabilite prin ordonanța de urgență din luna mai, după greva profesorilor. Asta deși, recent, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație din 5 octombrie, Ligia Deca spunea: “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor în învățământ să fie respectate”. În cea mai recentă declarație pe această temă, într-un interviu acordat Europa Liberă, pe 17 octombrie, Ligia Deca spunea că “vom face toate demersurile ca chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”.
Ligia Deca a spus vineri seara într-o declarație la Sinaia, în contextul unei ședințe a PNL, că “acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile pentru angajații din educație”, asta deși recent, ministra spunea că trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis.
“Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile. Noi ne dorim ca toate angajamentele făcute personalului din învăţământ să poată fi respectate pentru a încuraja ca cei mai buni absolvenţi să intre în profesie şi pentru a încuraja performanţa la clasă. Este clar că, neavând Legea salarizării unitare, care este gestionată în elaborarea sa de către Ministerul Muncii, va trebui să se meargă pe o estimare şi de aceea avem aceste discuţii în curs cu federaţiile sindicale ca, în funcţie de bugetul de anul viitor, să putem stabili împreună cu reprezentanţii personalului din învăţământ care va fi această creştere. (…) PNL îşi doreşte ca toate promisiunile făcute cadrelor didactice şi personalului din învăţământ să poată fi ţinute. În lipsa Legii salarizării unitare, facem toate eforturile, împreună cu reprezentanţii profesorilor, să ajungem în punctul în care şi ei să simtă că aşteptările cadrelor didactice din toată ţara sunt satisfăcute. Vă promit că Ministerul Educaţiei, ca şi până acum, va rămâne aproape de cadrele didactice şi vom susţine cauza redării prestigiului şi demnităţii în profesia didactică”, a spus ministrul Ligia Deca, potrivit Agerpres.
La sedința PNL de la Sinaia a participat și liderul partidului Nicolae Ciucă, fostul premier în mandatul căruia li s-a promis profesorilor și angaților din Educație majorările salariale de la 1 ianuarie.
Informații de context
În ultimele luni, Ligia Deca vorbește despre soluțiile care se caută pentru ca profesorii și restul personalului din educație să primească ce li s-a promis în OUG 57/2023, după greva de luna mai, fără să dea un răspuns clar cum vor fi acordate majorările salariale având în vedere că legea salarizării nu este gata.
Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, spunea Deca.
Pe 28 septembrie, la TVR ministra Ligia Deca, a evitat să spună că garantează că va avea loc creșterea de salarii de la 1 ianuarie 2024, așa cum a promis Guvernul, chiar și în lipsa unei noi legi a salarizării.
Pe 17 octombrie, Ligia Deca a spus într-un interviu la Europa Liberă că Guvernul caută o soluție tehnică care să prevadă creșterea salariilor în educație de la 1 ianuarie 2024, chiar și în lipsa legii salarizării. “Acum, care va fi această variantă, vom vedea”, spunea Deca.
Amintim că Ministerul Educației a cerut bani Guvernului încă din luna august. Mai exact, instituția a solicitat peste 9 miliarde de lei la rectificarea bugetară, adică o creștere cu 28% față de bugetul primit la începutul anului. Jumătate din bani erau pentru salariile profesorilor și pentru bursele elevilor, conform surselor Edupedu.ro. Rectificarea bugetară – care nu va mai avea loc după ce ordonanța „mătură” a fost adoptată – era, la finalul lunii trecute, amânată pentru luna noiembrie, după cum declara purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu, pe 28 septembrie. În aceeași zi, Ministerul Educației a primit, printr-un memorandum, încă 2,6 miliarde de lei credite bugetare pentru a putea plăti salariile profesorilor și angajaților din școli și universități, pentru că instituția nu mai are suficienți bani pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli.
Recent ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, întrebat de reporteri la finalul ședinței de guvern de vineri, 27 octombrie, dacă „poate explica exact mecanismul acesta prin care se acordă bani prin fondul de rezervă? Practic, ce sume intră în fondul de rezervă și din acești bani ce se plătește mai exact?”, Boloș a răspuns:
„Noi alimentăm fondul de rezervă în funcție de necesități. De ce facem acest lucru? Pentru că, dacă ordonatorii de credite văd că în fondul de rezervă este o sumă consistentă de bani, sigur, fiecare va găsi justificarea necesară pentru ca problema lui să fie rezolvată, problema lui este prioritară. Înțelegem acest lucru, dar, totuși, prin mecanismul fondului de rezervă bugetară, controlul asupra cheltuirii banului public este mult mai aplicat și consistent. Pentru că de acest lucru avem nevoie în această perioadă de timp și, de aceea, alimentarea se face în funcție de nevoi. Cui dăm? La cei care au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare. Care sunt acestea? Știm bine: Ministerul Educației – s-a adoptat decizia corectă a Guvernului României pentru ceea ce înseamnă majorarea salariilor la profesori”, a explicat Boloș.
Ministerul Educației a primit pentru 2023 un buget de 2,1% din PIB, iar pentru capitolul Educație Guvernul a alocat 3,2% din PIB. Conform noii legi a învățământului, pentru anul 2024 Guvernul ar trebui să aloce minimum 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, adică aproximativ 6% din PIB.
Într-o analiză Edupedu.ro arăta cum finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație, în 2024, ar urma să fie ratată cu mult, conform calculelor de impact bugetar pe baza datelor Guvernului.
Majorările salariale promise prin OUG 57/2023 sunt legate de legea salarizării care nu va fi gata în acest an. Fostul ministru al muncii Marius Budăi, promitea că la 1 septembrie va ajunge în Parlament ceea ce nu s-a întâmplat. „Până pe data de 15 iulie am termen de la coaliție să finalizez draftul legii salarizării, astfel încât în perioada 15 iulie – 1 septembrie să continuăm discuțiile cu sindicatele, ca la 1 septembrie propunerea administrativă să treacă de Guvern și să fie depusă în Parlament”, spunea Marius Budăi.
Pe 16 octombrie sindicatele au fost chemate la Guvern pentru discuții privind aplicarea majărilor salariale. Simion Hăncescu presedinte FSLI, după întâlnirea cu premierul Ciolacu și mai mulți miniștri a spus că “legea salarizării nu se face în 2023, trebuie să găsim soluții pentru Educație de la 1 ianuarie. Încă nu avem soluții clare“.
La rândul său, Ligia Deca, după discuțiile de la Guvern cu sindicatele din Educație a spus că “voi face tot ceea ce ține de mine pentru ca angajamentele privind creșterea salariilor“.
Amintim, Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari.
Ce majorări prevede promisiunea Guvernului prin OUG nr 57/2023
Promisiunea asumată de Guvern prin OUG nr. 57/2023 prevede o “creștere cu 50% din salariile în plată, din diferența între actualul salariu în plată și ce va exista pe noua grilă de salarii de la 1 ianuarie 2024″, spunea Ligia Deca.
În urma grevei din generale a profesorilor din luna mai, Guvernul a promis majorări salariale de la 1 ianuarie 2024.
(2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.
40 comments
Marioneta. I se citeste pe fatza inteligenta. Numai tradatori peste tot!
Ingradirea dreptului la greva de catre plagiatorul care se viseaza presedinte si covrigarul telectual ar trebui atacata in justitie. Nu cred sa o faca tripleta de dinozauri.
Se striga Huo! si se mai plateste cotizatie la dinozauri?
La urmatoarea greva ar trebui sa se ceara in afara de mariri de salariu si depolitizarea invatamantului, eliminarea plagiatorilor din sistem si demisia habarnistei.
De la ultima greva incompetentii astia nu au facut decat sa creasca tensiunea in sistem. Ma astept sa creasca indeajuns de mult pana in ianuarie ca sa existe o motivatie serioasa pentru greva.
Liderii din școala mea nu au fost în grevă!
Sunt 3 inspectori în școală, o pensionară care nu mai pleacă e soția unui inspector( altul, nu din cei 3).
Nimeni nu zice nimic, toată lumea stă sluj când apar acei inspectori în cancelarie!
Toată ziua în Erasmus!
Directorul mână în mână cu inspectorii!
Nimeni nu-i ajută pe cei care sunt profesori! O mafie, școala lor!
SL
Școala leprelor
Lidera noastra a fost in greva doar cu numele. Facea pregatiri ilegale in scoala si impartea banii cu directorul asa cum face de foarte multi ani. Am vrut sa o schimbam dar sefii mai mari din sindicat s-au opus. Am plecat toti din FSLI si ne-am dus la FEN. Apoi a venit surpriza. Ne-am pomenit cu ea ca sefa la FEN. Face pregatire la sport pentru academie cu toate beizadelele politistilor din judet si moare dupa AUR. O corupta si jumatate, antivaccinistă, admiratoare de-a marei doamne Sosoaca si iubitoare de Putin si Hamas. Asta numai sindicat nu este.
Astia nu stiu decat sa ameninte si sa promită.
Au uitat probabil,, Marea “de oameni de pe podul Basarab, dar si in 2024 vine 1 iunie sfârșit de an scolar etc., putem face greva si fara sindicat.
Eu sunt pentru greva! Vom face greva dacă guvernul nu va veni cu măriri de salarii consistente, asa cum au promis.
cum nu vii tu, Tepes,Doamne ..ca punând mâna pe ei…
ecce homo:
https://www.europafm.ro/presedinta-consiliului-national-al-elevilor-despre-greva-profesorilor-ne-am-dori-ca-toata-aceasta-situatie-sa-se-incheie-cat-mai-devreme-ba-chiar-sa-se-incheie-saptamana-acesta-video/
de asta sare cu pliscul . e pusa sa latre la consemn.
de cCraciun și Anu nou stam la caldurica și ne mai gândim daca revenim c
la catedra , o scaldam pana vedem fluturasii. pe urma greva oficiala . adica am fost prostii voastri asta vara .. cu Bacu , cu alea alea. o data vede nașu piersicuța finii . Tura care vine , sa va dați Bacu cu dracu . SI o sa vină , nu va bazati ca cei din educatie sunt slabi. Nu sunt slabi , e drept ca n au tupeul vostru dar nu va puneți cu disperatul când nu mai are ce pierde ! o sa fie vai de jderu vostru..
Deca este ministrul lui Iohannis nu al educației. Un politruc pe care istoria îl va arunca la gunoi. Astfel de oameni care pun subalternii sa șteargă comentariile oamenilor
, cu siguranța nu au bun simt și moralitate pentru a utiliza instituția demisiei .
Mincinoşi? Nici o mirare! De mirare ar fi dacă nu am ieşi în 2024 la vot ca să nu mai ajungă mincinoşii, corupții (hoții), interlopii,… să mai conducă România.
Așa cum mă așteptam, am făcut grevă degeaba!!! Ne merităm soarta cu asemenea jeguri de lideri sindicali și guvernanți de rahat!! Huooooo!
Păi cum sa creasca salariile in invatamant la câteva sutedemii de profesori cand pot da creasca pensiile pentru “votantii” cei câteva milioane. Ce politruci de la putere îi interesează viitorului acestei țări, pe ei îi interesează voturile cu care sa ramana la ciolan.
Cand a fost Ciolacu intrebat de ce nu e gata legea salarizarii, desi trebuia din iunie, ce a spus Ciolacu? Vorbim aici de un discurs asumat public, exista dovada. Ce a spus? Ca el are acum alte prioritati, ca are de rezolvat pensionarii. La rotativa se dadeau de ceasul mortii sa incheie greva ca sa-l inscauneze. Sunt simpatizant PSD de cand ma stiu(doar simpatizez doctrina si fostele valori, nu fac parte din vreun partid). Dar viperoiul asta neinstruit de Ciolacu ne-a fraierit ca pe ultimii oameni, dupa ce ne-au tras-o bine: USR, PNL, apoi sindicatele din plin. Si ne mai miram ca apar exteemisti si ca ii sustine populatia semianalfbeta la orice muget scot pe gura? Nu ai cum…Si viitorul din pacate va fi al extremelor. Instabilitatea si lipsa de onestitatea politica nasc monstri.
Nu faci greva dar nu mai pui note si nu mai participi la examene. Cum altii fac greve spontane fara sa aiba voie cred ca si profesorii pot face ceva.
Inspectori membrii de partid! Se pozeaza cu sefii de partide! DIrectorii niste corupti, niste spagari! Nu sunteti oameni! Sunteti niste cocoțați pe un post, plini de voi, șpăgari! Vă place să vă gudurați pe lângă câte unul de-l considerați voi mai de soi, că atât puteți și atât sunteți: lingăi!
Directorul adjunct, altă subspecie: ăla care aspiră să fie ca cel descris mai sus!
SI
Sistem infect!
Nu trebuie să fii cu doctorat să-ți fi dat seama exact de când s-a oprit greva că NU VOR să mărească salariul, adică umilința continuă….în timp ce altor categorii au mărit fără să facă grevă. Mă uimesc unii colegi care spun că au încredere că din ianuarie va fi mai bine.
Am iesit din sindicat si nu ma voi intoarce pana nu vor fi schimbati toti liderii care au tradat greva, incepand cu cei din scoli si terminand cu vârful piramidei. Din cate am observat de una singură, în judetele Vrancea si Bacău sindicatele sunt mai degraba trâmbița guvernului decat a sindicaliștilor cotizanți. Cei de la FEN Vrancea au fost mizerabili. Cunosc 9 cazuri de lideri de școli care au luptat împotriva grevei si care refuză în continuare sa-si dea demisia facând pe cățelușii cuminți prin cancelarii. A avea oameni ai AUR si PSD agreati ca lideri sindicali e ceva de neconceput. Mai fac si propaganda politica pe la colturi printre colegi
Defapt incepe marea paruială intre PNL SI PSD. din care nu va ieși nimic bun. isi vor pune bete in roate. nu trebuia sistată greva . sa ne fie de invaatura , nu vedem nimic la 1 ianuarie decâ bucile groase ale lui ciolacu și ciuca pe toate ecranele . SI cu asta BASTA. crucea și grijania lor de tradatori , se stiu ei care…
Nu spuneau sindicatele ca vor avea legea salarizarii gata in august iar in septembrie vom sti ce marire vom primi din ianuarie?
Suntem in noiembrie iar sindicatele evita presa.
Daca nu se vor tine de cuvânt, trebuie să reintram in greva pe termen nelimitat…Nu se mai poate sa acceptăm in continuare mizeria astora sau ne merităm soarta… Pentru orice sunt bani, numai pentru profesori nu… Trebuie sa stopam cumva asta si sa nu mai avem niciodata incredere in cuvintele mincinoase a acestor gunoaie ! 👎👎👎👎👎👎👎👎
Numai dacă ești fraier mai faci grevă. Au modificat legea dialogului social, dacă ești în grevă, CIM se suspendă din inițiativa angajatului (nu de drept, cum era până acum) ceea ce poate duce la efecte… interesante, vechimea în muncă/învățământ e întreruptă (nu te mai poți înscrie la grade în timpul normal, apar întreruperi la contribuțiile la pensii, etc).
Iar la final de grevă, descoperi că liderii minunați au luat din nou greva pe persoană fizică și au semnat în numele tău că nu mai ești în grevă, indiferent ce dorești tu – cum au făcut în iunie anul ăsta. Ce încredere mai ai că negociază de bună credință în numele tău?
O grevă în mijlocul anului ajută guvernul să nu plătească salarii și atât. TU și familia ta veți face foamea, pentru că nu mai e nicio presiune pe guvernanți să fie de acord cu nimic. Și până la urmă, nu ei au semnat acordul în care spuneau că va fi o formă a legii până în iulie, trecută prin parlament până în decembrie, intrată în vigoare la 1 ianuarie? Iar acum ne dau cu tifla. Ce încredere ai că de data asta se va întâmpla altfel?
Cu acești ”lideri” de sindicat, sacrificiul cerut de o grevă nu are rost. Întâi să-și dea demisiile acești trădători.
…de asta au cerut 2 note în primele 2 module…
Bani de salarii nu au, dar reformă cât încape: ziua și actul normativ!
De ce sunt în stare politicienii și sindicaliștii, habar nu avem! Să nu uităm pe ce bani stau liderii de sindicat din bruma de salarii ale profesorilor, nu mai spun de cele din nedidactic! Se vrea mult fum pe bani puțini în an electoral! Reformă în învățământ da, dar în sindicat nu!
Din luna mai dupa “rezultatele grevei” am parasit sindicatul
Demisia !
Prevadă o vacanta de iarna lungă. Și promitem solemn sa revenim la catedra dupa ce isi respecta onor ministerul promisiunea salariala . OUG 56 sau care o fi fost.
acuma inteleg de ce au bagat fumigena cu meditatiile, ca pe urma sa se renunțe SI astfel oamenii sa se potolească in a și cere drepturile
acuma inteleg de ce liderii de sindicat au ieșit de la guvern cu gura pungă
fumigena cu cardul
fumigena cu bursele
ne afumă de numanuma doamna marinărească.
Personal, mă așteptam să o întoarcă ministresa ca la Ploiești, dascălii fiind din nou păcăliți. Sunteți cumva surprinși? Să nu fiți. Clasa politică nu are nevoie de cetățeni educați. Are nevoie de îndobitociți, inculți și analfabeți (mai ales funcțional).
Fac par din administrativ și am un salariu mizerabil de 2600 de lei…..Cred ca suntem prea naivi sa credem ca ne vor mari cu 50%….Toată vina ptr necontinuarea grevei o poarta liderii importanți, plus cățeii din scoli, adică acei profesori cu capul plecat în fața directorului….Ne merităm soarta cu vârf și îndesat….Apropo, au fost bani sa dea imediat la interne și sănătate, dar ptr noi doar prin grevă…..Este o soluție, dacă la 1 nu se măresc cum au promis, grevă pe termen nelimitat……Asta înseamnă an înghețat și n-o sa le convină
Au dat posturile la toate pilele lor tocmai pentru a împiedică o eventuala grevă. Au fost sute de posturi scoase saptamna de săptămâna care au avut ca materie de concurs “te place directorul”: Miss Suplinire/Pupincurist.Nu va mai fi nimic decat ca probabil va trece la celelalte nivel horror: se va lua lumea la omor în stradă. Va fi care pe care.
Și noi .peste 200.000 de cadre didactice vom avea un singur demers ..si o singura revendicare :Demisa împreună cu dinozauri șefi de la sindicate!!Vom relua greva!!
Sunt destui profesorii cu soț/soție inregimentati politic sau cu funcții susținute de partid, ori șefi de sindicat pe scoli care lucreaza pe la spate cu directorii in avantajul unor afacerele personale, cat sa manipuleze cu usurinta parcursul unei alte greve generale. Sunt de acord sa nu cedam, dar cu schimbarea obligatorie a liderilor sindicali.
duamna marinăreasă, cu doctorat in studii politice tocmai ne a spus ca am facut grevă dijeaba 😤
MULȚUMIM, HĂNCESCU, NISTOR ȘI HADĂR!
Uite ce frumos!! Uite cum se ține guvernul de promisiuni! (a se citi minciuni).
DEMISIA, dinozaurilor!
Corect, sindicatele sunt de vina.
Demisia!
Dracu’ ii mai voteaza pe discipolii lu’ Ciuca si Dulapul
Penalizati-va liderii din scoli daca v-au tradat. De la ei a plecat toata ratarea grevei. Al nostru ne-a scos din greva ca sa poata face pregatiri ilegale in incinta scolii si ca sa-si bage in BAC plozii cu pile grele de partid. La fel au facut si alti lideri sindicali, prieteni de-ai lui, votand la vedere pentru incheierea grevei inca de dinaintea celui de-al II-lea mars din Bucuresti. Toata ziulica isi bateau la cap membrii de sindicat din scoli sa renunte la greva sub pretextul ca “altfel pierdem tot”, de ca si cum mai era ceva de pierdut. Dupa incheierea grevei au fost primii care au anuntat ca vom fi platiti si tot primii care ofereau solutii prin care sa putem pacali ministerul cu planificarea recuperarilor. Am zeci de print screen-uri cu mesaje de-ale lor prin care insistau sa iesim din greva. Unii lideri sindicali din scoli s-au dovedit a fi niste adevarati interlopi politici sau niste adevarati frati de sange de-ai fostilor securisti ceausisti.
Este necesara o curatare a sindicatelor de gunoaiele fecaloide ale infiltratilor politici, altfel nu vom obtine nimic.
Primul care a iesit din greva in scoala mea a fost liderul de sindicat din 48 de membri care erau in greva. QED.
Liderii din școli au fost în grevă, încercând din răsputeri să mențină unitatea, chiar când unii colegi au început să dea din colț în colț și să aplece urechea la zvonuri.
DAR am votat peste 70% pentru continuarea grevei, iar liderii județeni (Gorj) au mers acolo și au votat pentru suspendare. I-am întrebat direct, în față, de ce au făcut asta – cică mai mult nu se putea obține, să am încredere că politicienii se țin de cuvânt, că n-ar îndrăzni să ne mintă.
Am ieșit din sindicat în ziua respectivă, pentru că nemernicii nu și-au dat demisiile, cică să vedem întâi rezultatele. Rezultatele sunt cele așteptate, ei tot nu-și dau demisia, tot cum mă așteptam. Deci pentru ce?
La noi nu. Nu a facut greva lidera. Nici nu credeam sa aud vreodata asemenea neghiobie. Sa fii lider de sindicat in scoala(singura) si sa nu faci greva. Doamne, in ce tara traim?
corect