Ministra Educației, Ligia Deca, a precizat că salarizarea profesorilor va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie și că va fi inclusă în legile educației. Ligia Deca a prezentat azi, într-o conferință de presă, principalele modificări aduse proiectelor legilor educației.
- Proiectele Legilor Educației vor fi puse în dezbatere publică timp de 10 zile, potrivit surselor Edupedu.ro.
Salariul profesorului debutant rămâne în proiectul legii învățământului preuniversitar, spunea Marius Nistor, lider sindical, pentru Edupedu.ro.
Ligia Deca a precizat luni, în cadrul conferinței de presă privind modificările aduse proiectelor legilor Educației, că salarizarea profesorilor va fi progresivă și va porni de la salariul mediu brut pe economie.
Ligia Deca a subliniat că există acord în coaliție pe acest subiect.
“Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat. De asemenea, prețuim cadrele didactice care se pensionează”, a precizat Ligia Deca.
Știre în curs de actualizare.
9 comments
“Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar…”
Este o mare minciuna, profesorii cu vechime au fost indepartati de la functiile de conducere din scoli prin sistemul de salarizarea, au fost incurajati cei cu vechime pana in 25 ani, astfel activitate in scoli a devenit un “dolce farniente”…
Mai bine umblați la vârsta de pensionare, atât la cadrele didactice cât și la nedidactic, după 55 de ani nu mai ai răbdarea de la 25, noi cei nedidactic care ștergem căcatul de la copii și cadrele didactice nu mai avem puterea necesara sa stam la 63 de ani,
Daca politistii se pensioneaza la 45 de ani, cred ca se poate face si pentru cadrele didactice care doresc urmatorul amendament, 55 femeile/ 57 barbatii, cu posibilitatea de a te pensiona anticipat cu maxim 5 ani inainte. Asadar femeile sa se poate pensiona anticipat oricand doresc din momentul in care au implinit varsta de 50 de ani sau 30 de ani la catedra, barbatii la 52 de ani sau 30 de ani la catedra.
Chiar și 3500 RON net e puțin pt. un absolvet bun, pt. a veni în sistem. Doar tocilarii vin pe un astfel de salariu. Eu încerc sa angajez pe 3000 RON un net un manipulant si nu găsesc în Bacău.
Și unde sunt aceste legi in forma integrala? Că eu inca nu le-am găsit. Conferința a fost la 14,30.
Uitati aici: https://www.edupedu.ro/breaking-proiectele-legilor-educatiei-au-fost-publicate-de-ministra-ligia-deca-vor-sta-in-dezbatere-publica-timp-de-10-zile/
Dacă prețuiți cadrele didactice care se pensionează umblați la vârsta de pensionare a acestora. Nu ne mai țineți in câmpul muncii, la catedră, pana la 63 de ani. Diferenta intre generatii e prea mare. Cum mai poate o educatoare sa stea cu copiii pe covor. Când termină activitatea are nevoie de macara să se ridice. Si răbdarea e discutabilă pentru că vin generații tot mai năstrușnice.
Cum era înainte la 57/59 de ani era perfect. Cum să-și facă tineretul vechime dacă nu au loc de cei care stau până îi ia cu salvarea din școală?! Ideea e ca dupa 55 de ani te dor oasele , tensiunea o ia pe aratură, uneori chiar mai repede de 55, pentru că uzura psihică e mare si sănătatea nu mai e cea fost…
Dacă și salarizarea va fi la fel de asemănătoare condițiilor în care ați ținut presa la conferință noi profesorii ne-am cam lămurit!
Cât de greu era să faceți rost de o sală cu sisteme audio, microfoane pt. interpelări…
Ministerul are în schimb pretenții uriașe de la școli pt tot felul de activități ,,bine organizate -din care să reiasă competența, clare, transparente și utile…
Teoria formelor fără fond!
Sistemul european este, face, drege…dar doar la obligații îl copiem.
Noi schimbăm 15% din suma x, în loc de procent din PIB (aici nu mai cităm din sistemele europene) ca să uităm adevărata problemă și să manipulăm poporul.
Sistemul nu este finanțat pt aberațiile debitate de Cârpeanu și completate de Plecăciune von Luxemburg cu echipa de ,, specialiști a coaliției “
Progresiva, da. Va incepe de la 1/2 la debut, va urca vertiginos la 2/3 dupa 5 ani, apoi la 3/4 dupa 10, 5/6 dupa 15 si ne oprim undeva ca doar nu o sa tot crestem progresiv la nesfarsit…