Ligia Deca, anunț pe Facebook luni noaptea: Salariile profesorilor vor crește de la 1 ianuarie cu 13% și cu 7% de la 1 iunie

9.377 de vizualizări
Valoarea tichetelor de creșă
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat pe pagina de socializare luni noaptea că, de la 1 ianuarie, salariilor profesorilor vor crește cu 13% și cu 7% de la 1 iunie. Luni, premierul Ciolacu anunța că a închis tot bugetul fără să fi stabilit cu cât vor crește salariile profesorilor: „Voi decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile.”

Postarea a fost publicată la ora 22:27 pe 11 decembrie și conține un carton grafic în culorile și designul de la partid (PNL). Ligia Deca a mai anunțat că vor fi reglate inechitățile salariale în ceea ce privește personalul de conducere din școli:

Cea mai mare creștere salarială în învățământ din ultimele decenii! În 2024, salariile profesorilor vor crește cu 20%, astfel: 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie. Se va ajunge, astfel, la o majorare de peste 50%, în medie, în timp record de 1 an!

În plus, vor fi reglate inechitățile salariale în ceea ce privește personalul de conducere din unitățile de învățământ!”, a scris ministrul Educației.

Deca a pus în postare și două haștag-uri: „#continuăm“ și „#RomâniaEducată“.

La începutul lunii noiembrie, Ligia Deca schimba discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: „acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile”. Înainte, ministra spunea că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis.”

Pe 5 octombrie, ministrul Deca invoca posibilitatea ca legea salarizării să nu fie gata până la 1 ianuarie: “Chiar dacă noua lege a salarizării să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, (…) trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație, pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”.

La finalul ședinței de Guvern din 12 iulie, Deca anunța două victorii: „Am marea plăcere să fiu astăzi în fața dumneavoastră, pentru că asistăm la o victorie a tuturor celor care au susținut educația, în ultimele săptămâni, în ultimele luni, dar, aș spune eu, și o dovadă că importanța educației în societate este recunoscută din ce în ce mai mult.

Astăzi, Guvernul României a adoptat două ordonanțe de urgență care oferă garanțiile solicitate de către reprezentanții cadrelor didactice pentru a avea încredere că rolul lor va fi recunoscut, atât prin Legea salarizării unitare, cât și prin reformele ce survin în contextul adoptării de către Parlament a noilor Legi ale educației.”

Pe 10 mai, aceasta spunea că va lupta pentru ca profesia de cadru didactic să fie una respectată: „În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului.”

„Învățământul romanesc că are nevoie de toată susținerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat, în discuțiile pe care le-am avut, inclusiv ieri, cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, că ne dorim aceleași lucruri. În calitate de ministru al Educației, voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării, al sprijinului și respectului”, declara Deca pe 10 mai.

Informații de context

Săptămâna trecută, Edupedu.ro a publicat intențiile de creștere salarială cuprinse într-un proiect de oug al Ministerului Finanțelor, care prevede o majorare de 13% la 1 ianuarie și o alta de 7% de la 1 august. Asta în condițiile în care datele prezentate de Guvernul Ciucă pe data de 12 iunie, prin vocea ministrului Muncii de la vremea respectivă, la încheiera grevei generale a profesorilor, arătau o creștere cu aproape 40% a salariului net pentru profesorul debutant.

Vineri, ministra Ligia Deca a spus că „din ultimele discuții cu sindicatele, s-a desprins un posibil 20% ca procent de creștere pe 2024, care să și arate semnul de respect pe care-l avem pentru profesia didactică. S-au discutat mai multe variante de etapizare“.

Într-o analiză pe situația actuală Edupedu.ro a scris despre cum Guvernul Ciolacu se pregătește să le dea țeapă profesorilor: oamenii de stat calcă în picioare garanțiile ferme din timpul grevei de-a le mări salariile.

Ministrul Muncii în cabinetul Ciucă, Marius Budăi, în ultima zi de mandat a cabinetului Ciucă, cu ministrul Ligia Deca alături, în ultima zi de grevă generală a profesorilor, a anunțat de la pupitrul Guvernului României că salariul profesorului debutant va fi, de la 1 ianuarie 2024, de 4.600 de lei net, adică în mână. Asta conform OUG 57/2023 și grilelor care erau la momentul respectiv la dispoziția guvernului, negociate cu sindicatele.

De la 3.300 de lei cât era salariul debutantului stabilit prin grilele din OUG 57 pentru iunie 2023, creșterea până la 4.600 ar fi înseamnat 1.300 de lei, adică 40%.

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Premierul Ciolacu anunță că a închis tot bugetul fără să fi stabilit cu cât vor crește salariile profesorilor: Voi decide împreună cu liderii de sindicat în aceste zile/ Avem un buget iarăşi istoric la Educaţie de 4,1%, deci o mărire de 60%
Ligia Deca schimbă discursul despre creșterile salariale promise angajaților din Educație la 1 ianuarie 2024: Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul următor, care vor fi creşterile posibile / Ministra spunea recent că „vom face toate demersurile ca, chiar și în cazul în care nu avem o lege a salarizării, profesorii să beneficieze de ceea ce li s-a promis”
Ligia Deca, despre protestul profesorilor: Voi lupta pentru ca profesia de dascăl să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere al salarizării

10 comments
  1. Profesorii decontează azi mizeria societății românești din ultimii 33 de ani. În mediul rural, unde trăiesc 45% dintre românii rămași în țară, s-au acumulat dramele nenumărate ale copiilor aproape abandonați de părinți.
    Cei plecați la așa zisa muncă în străinătate pentru a întreține familia, se trezesc la un moment dat înstrăinați, rupți emoțional de țară și de cei lăsați în urmă.
    Iar bunicii, unchii sau uneori chiar vecinii, rămân singura speranță pentru copiii uitați.
    Sunt profesor în mediul rural. Am în clase elevi de gimnaziu cărora le lipsesc iubirea, ajutorul la teme, căldura în casă, la propriu, și uneori chiar mâncarea.
    Am la clasa a 7a un elev care stă singur cuc în casă. Tatăl e șofer de tir, mama este moartă, sora stă cu gazdă la oraș.
    Iar politicienii, oameni fini, au găsit vinovații pentru eșecul educației.
    Pentru criticii actului didactic, recomand să citiți știrile despre programul masă caldă în școală. Deja nu mai sunt bani.
    Ultimul exemplu – școala noastră este prinsă în acest program de masă caldă. La clasa a 5a, în una din primele zile ale programului, colegii s-au strâns în jurul unui elev și i-au pus fiecare, în recipientul cu mâncare, câte o bucățică de carne din porția lor.
    Da, și eu vreau performanțe pentru elevii mei. Le vreau în primul rând pentru ca să îi ajut să iasă din neagra sărăcie.
    Pe stomacul gol, e totuși greu să le cer elevilor performanță.
    Uneori stomacul este plin, dar sufletul copilului este pustiu.
    Eu sper doar ca elevii mei să nu abandoneze școala.
    PISA e dintr-un alt univers…

  2. La cat de bine s-au descurcat elevii la testele PISA și la ce note s-au obținut la examenele de titularizare, 80% din profesori merita mărirea de salariu: in jos. Marea majoritate vă bateți joc de meserie, dar vreți beneficii. Sper să ajungeți vremea când n-o să vă primiți pensia pentru că incompetenții pe care ii produce sistemul actual de învățământ nu vor fi capabili să asigure banii necesari la buget pentru acestea.

  3. are o vorbă romanul : “la *ulivara”
    s a votat asta vara 40 că sa avem la vara viitoare. 20. așa S a înțeles ciolacu cu cei trei Iuda.
    da pe noi nu ne a întrebat nimeni.
    apropos , mai platiți sindicatul ?

  4. Sa vedem documentele oficiale, nu vorbe.
    Creștere raportată la ce?
    La salariul actual?
    La cel de dinainte de grevă?

    Chiar si la o creștere reală a actualului salariu a unui debutant, acesta va primi o marire netă de maxim 200 lei.

  5. “Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial nr. 613 din 5 iulie 2023
    CAPITOLUL X Finanțarea și baza materială a învățământului preuniversitar
    SECȚIUNEA 1 Finanțarea unităților de învățământ preuniversitar
    Art. 134. — Finanțarea cheltuielilor pentru educație, la nivelul sistemului național de învățământ preuniversitar și superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, MINIMUM 15% din cheltuielile bugetului general consolidat.”

    O declar NULĂ!

  6. stați un pic , s a hotărât că. debutanții vor avea de la 4300 in sus . a se vedea OUG 57. ASA S A HOTARAT. a hotărât ciolacu cu liderii de sindicat .
    acu sa faca bine sa livreze.

  7. Sunt sceptic. Se zice că salariile vor crește cu 13% de la 1 ianuarie și cu încă 7% de la 1 iunie, ajungând la o majorare totală de 20% în 2024​​​​. Totuși, discursurile au fost schimbătoare. În noiembrie, se vorbea despre creșteri “posibile” în funcție de buget, iar în octombrie se discuta despre găsirea unei soluții chiar și fără o nouă lege a salarizării​​.

    Plus, există îndoieli în legătură cu seriozitatea guvernului. Să vedem dacă promisiunile se vor concretiza sau vor rămâne doar vorbe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației din Marea Britanie le cere profesorilor retrași din activitate să se întoarcă în clase pentru a-i suplini pe colegii absenți din cauza creșterii cazurilor de infectare cu varianta Omicron a Covid-19

În Marea Britanie, profesorii retrași din activitate (out-of-work) sunt chemați în școli pentru a-și putea înlocui colegii dacă va fi lipsă de personal didactic, pe fondul răspândirii variantei Omicron în…
Vezi articolul
învățământul profesional și dual

Olimpiada județeană de discipline tehnologice 2024 – subiectele și răspunsurile corecte de la mai multe probe: Agricultură, Turism și alimentație, Economie administrativă, Electrică, Industrie alimentară, Construcții și lucrări publice

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Geografie (ONG) 2024, organizată duminică, 17 martie, au fost publicate de Inspectoratul școlar județean (ISJ) Bacău. Edupedu.ro…
Vezi articolul