Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că “în momentul în care proiectele legilor Educației vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute și publice”. Ministrul a făcut declarația luni, în cadrul emisiunii Probleme la Zi, de la Radio România Actualități. Poziția oficialului este diferită față de ceea ce declarase în urmă cu o lună, când a spus că “legile Educației vor fi repuse în transparență după dezbaterea publică”. Precizăm că nicio dezbatere publică nu a mai avut loc pe pachetul de legi de când Ligia Deca a preluat mandatul la minister. Mai mult, proiectele legilor, în varianta Deca, nu au fost făcute publice, iar ministrul vorbește pe marginea unor propuneri din aceste proiecte.
- Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea sunt cei trei experți ai PNL care vor „corecta” legile Deca (surse). – Detalii aici
- Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu sunt cei cinci experți ai PSD care vor „corecta” legile Deca (surse). – Detalii aici
- UDMR a cerut ca Legile Educației Deca să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, propunere respinsă de premierul Nicolae Ciucă. Detalii aici
În decurs de o lună, Ligia Deca și-a schimbat poziția privind modul în care vor fi făcute publice proiectele Legilor Educației. Ministrul Educației a anunțat luni, într-o emisiune de la Radio România Actualități, că pachetul de legi va intra în proces de avizare interministerială în Guvern spre adoptare, după ce experții partidelor din coaliție le vor consulta: “Am transmis coaliţiei textele pe care Ministerul Educaţiei le-a elaborat în urma dezbaterii publice care a avut deja loc” (n. red. este vorba despre dezbaterea publică ce a avut loc în vara lui 2022 pe legile scrise de Sorin Cîmpeanu, nu pe varianta Deca).
“Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice“, a spus Ligia Deca luni.
Este o poziție schimbată a ministrului Educației, care anunța pe 13 decembrie anul trecut, că „legile Educației vor fi repuse în transparență după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, după sărbătorile de iarnă. Cred că este mai bine ca discuția să fie purtată într-o perioadă de activitate inclusiv școlară”, declara Ligia Deca, potrivit observatornews.ro.
Articolul 2 din legea 52/2003 privind transparența decizională prevede:
a) informarea în prealabil, din oficiu, a persoanelor asupra problemelor de interes public care urmează să fie dezbătute de autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și asupra proiectelor de acte normative;
b) consultarea cetățenilor și a asociațiilor legal constituite, la inițiativa autorităților publice, în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative;
c) participarea activă a cetățenilor la luarea deciziilor administrative și în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative, cu respectarea următoarelor reguli:
1. ședințele și dezbaterile autorităților și instituțiilor publice care fac obiectul prezentei legi sunt publice, în condițiile legii;
2. dezbaterile vor fi consemnate și făcute publice;
3. minutele acestor ședințe vor fi înregistrate, arhivate și făcute publice, în condițiile legii.
Pe 28 decembrie 2022, Ligia Deca a spus că “vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică și integrare a feedbackului venit, la începutul anului viitor, după perioada de vacanță. Cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferință de presă dedicată la lansarea lor în care să explicăm toate reformele”. Acest lucru nu s-a întâmplat până la data publicării acestui articol, iar opinia publică nu poate consulta modificările aduse de cabinetul Deca legilor scrise de Sorin Cîmpeanu, pentru că încă nu au fost făcute publice. De remarcat, fostul ministru Cîmpeanu se află printre experții PNL care vor corecta acum legile Educației, varianta Deca.
Redăm discuția din cadrul emisiunii de la postul public de radio:
Realizator: Mai întâi, doamna ministru, nu am văzut încă varianta finală a acestor proiecte de legi ale Educaţiei. Când le vom vedea, când le vom putea consulta?
Ligia Deca: Eu am transmis coaliţiei textele pe care Ministerul Educaţiei le-a elaborat în urma dezbaterii publice care a avut deja loc. Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice.
Realizator: Aşadar, a fost o dezbatere publică pe marginea textelor propuse de fostul ministru, domnul Sorin Cîmpeanu. Acum, acele texte, înţelegem, au fost modificate, în urma discuţiilor care s-au purtat până prin luna octombrie, şi există nişte modificări pe care le propuneţi dumneavoastră, pe care le analizează acum membrii partidelor politice din coaliţia de guvernare şi pe care noi le vom afla după ce se finalizează acest proces de consultare. Corect?
Ligia Deca: Aşa este. Nu este un proces de consultare per se, este mai degrabă un proces de parcurgere a textelor de către cei care vor trebui să le susţină politic după aceea.”
Care este procedura pentru lansarea în dezbatere publică a legilor
După consultările din vara lui 2022 pe proiectele de legi propuse de Sorin Cîmpeanu, au fost primite peste 10.000 de amendamente, spunea fostul ministru. Varianta acestor legi Cîmpeanu, îmbunătățite sau revizuite după consultarea publică, nu au fost publicate niciodată, iar în septembrie Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia pe fondul unui scandal de plagiat. Potrivit legii 52/ 2003 privind transparența decizională în administrația publică, la 10 zile calendaristice de la încheierea consultărilor publice, instituția ar fi trebui să publice și cele 10.431 de amendamente primite de la 1.523 de inițiatori.
Articolul 7, litera d) din Legea 52/2003 prevede că „în termen de 10 zile calendaristice de la încheierea dezbaterii publice se asigură accesul public, pe site-ul și la sediul autorității publice responsabile, la următoarele documente: minuta dezbaterii publice, recomandările scrise colectate, versiunile îmbunătățite ale proiectului de act normativ în diverse etape ale elaborării, rapoartele de avizare, precum și versiunea finală adoptată a actului normativ”.
Ligia Deca a preluat mandatul Educației în septembrie, spunând că va “armoniza” proiectele de legi Cîmpeanu cu “recomandările care susțin calitatea, echitatea, integritatea și predictibilitatea”. – Detalii aici
De când a fost învestită în funcția de ministru al Educației, de aproape 3 luni, Ligia Deca a anunțat de 2 ori amânarea prezentării legilor.
Inițial, termenul de 31 octombrie sau „finalul lunii octombrie” a fost trasat de premierul Ciucă la preluarea mandatului actualului ministru Ligia Deca. Aceasta a aprobat la momentul respectiv această dată pentru prezentarea proiectelor de legi în forma lor consolidată.
Pe 28 octombrie, Ligia Deca anunța că prelungește cu încă două săptămâni termenul până la care va prezenta în Guvern noile proiecte de legi ale Educației rezultate din consultarea publică. – detalii aici
Pe 21 noiembrie, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța pe Facebook că s-a întâlnit cu cinci senatori de la PSD, PNL și AUR, dintre care 4 din Comisia de Învățământ, „în contextul finalizării proiectelor de legi ale educației”. Nu a anunțat un termen de prezentare al legilor.
Apoi, pe 13 decembrie, Ligia Deca a anunțat că proiectele legilor Educației vor fi amânate pentru „după sărbătorile de iarnă”. – detalii aici
Calendarul adoptării legilor
Amintim, pe 10 ianuarie, la întâlnirea liderilor Coaliției de guvernare decizia a fost că proiectele de legi nu pot fi aprobate politic în forma prezentată de Ligia Deca și că partidele vor face comisii de experți care vor ajusta textele. A fost stabilit chiar și un calendar:
- 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
- 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
- 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.
Reamintim că în luna iunie 2023 pachetul legislativ ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.