Ligia Deca: Raportul preliminar în cazul Şcolii Nicolae Titulescu arată o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară / Am trimis corpul de control la școală și inspectorat

1.138 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei/ G4Media.ro
„Raportul preliminar al inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură. Inspectoratul urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară. În plus, am decis ca începând de astăzi să trimitem corpul de control al Ministerului Educației”, a declarat ministrul Educației, despre cazul de la „Şcoala ‘Nicolae Titulescu”, unde un copil ar fi fost abuzat sexual de un coleg.

„În acest moment avem o serie întreagă de proceduri în desfășurare, ancheta care se desfășoară de către Parchet, controlul care a fost desfășurat de către inspectorat și acum Corpul de control”, a anunțat Ligia Deca. 

  • Părinții unor elevi de la Școala Nicolae Titulescu din București au protestat în fața școlii după ce Antena 3 a relatat cazul unui copil ai cărui părinți au reclamat că a fost abuzat de două ori de colegii săi, pe 4 martie.

Ministrul Educației a susținut că a discutat deja cu ministrul de interne și „dumnealui a verificat, ne-a dat o persoană de contact care ține legătura cu cei de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru elemente noi care ar putea apărea, dar în anchetă propriu-zis nu avem cum să intervenim.”

Ligia Deca le transmite părinților că „acest caz va fi tratat foarte serios. Am luat toate măsurile de sancționare prevăzute de lege dacă se vor demonstra abateri de la procedurile aflate în vigoare și aș dori să subliniez tuturor conducerilor școlilor și liceelor să aibă maximă atenție în ceea ce privește modul de siguranța și modul în care tratează semnalările fie de către elevi, fie de către părinți.”

Declarațiile ministrului Educației Ligia Deca:

„Una dintre principalele misiuni ale conducerii școlii este asigurarea unui climat de siguranță atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Imediat ce am fost notificați, am discutat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care a avut un control la fața locului. Ne-a remis un raport în această dimineață. 

În plus, am decis ca începând de astăzi să trimitem corpul de control al Ministerului Educației pentru a avea și un punct de vedere suplimentar, obiectiv, în așa fel încât să ne asigurăm că toate procedurile cu privire la prevenirea și adresarea cazurilor de violență în școli sunt respectate. 

Acel raport citează din documentele care s-au aflat la dispoziția echipei. A fost un raport  întocmit rapid, tocmai pentru a avea un prim răspuns. Există o serie întreagă de constatări care țin de neinformarea unor entități care trebuiau informate despre aceste cazuri, de exemplu consiliul de administrație al școlii sau comisia care ar trebui să vizeze cazurile de violență. 

De aceea, pentru a avea o imagine cât mai completă și cât mai profesionist documentat, am solicitat ca Corpul de control al Ministerului Educației să facă un control acolo, atât la școală, cât și la inspectorat. 

În acest moment avem o serie întreagă de proceduri în desfășurare, ancheta care se desfășoară de către Parchet, controlul care a fost desfășurat de către inspectorat și acum corpul de control. 

Vrem să vedem nu numai ce s-a întâmplat în școală, dar și ce s-a întâmplat din punct de vedere al comunicării școlii cu alte entități care trebuie să fie responsabile, fie că este vorba despre școală, fie că este vorba despre poliție, fie că este vorba despre DGASPC sau alte entități. 

Ministerul Educației nu a fost notificat de școală sau de inspectorat, am aflat din presă despre acest subiect. 

Cred că orice sesizare din partea unui elev, din partea unui părinte privind un caz de violență în școală, trebuie tratat foarte serios. Deci, indiferent dacă el se confirmă sau nu, trebuie parcurse toate etapele din procedură pentru prevenirea violenței în școală, procedura care era în vigoare în luna decembrie.

Raportul preliminar al inspectoratului ne sesizează o serie de abateri de la procedură. De asemenea, avem corpul de control al ministerului pentru a documenta exact acest lucru, în ce măsură procedura a fost respectată de către toate părțile implicate. Dacă constatăm că a fost încălcată procedura, cei responsabili vor suporta toate rigorile legii. Trebuie să avem zero toleranță pentru abateri.

Înainte de a putea lua măsuri de sancționare, trebuie să avem un raport care să documenteze toate încălcările legislației. Imediat ce vom avea acest raport și el va documenta sau nu astfel de încălcări, vom putea lua toate măsurile legale. Este absolut normal ca cei care au greșit să fie sancționați.

Există o anchetă penală care este în desfășurare. Am discutat deja cu ministrul de interne cu privire la această chestiune și dumnealui a verificat, ne-a dat o persoană de contact care ține legătura cu cei de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București pentru elemente noi care ar putea apărea, dar în anchetă propriu-zis nu avem cum să intervenim. Așteptăm rezultate ei.

În funcție de rezultatele controlului realizat de către corpul de control vom vedea dacă sunt încălcări și, în funcție de gravitatea acestora, care sunt sancțiunile. Ele sunt prevăzute în legea învățământului preuniversitar. Am fost informată de către dl. inspector chiar în această dimineață că urmează să demareze procesul de cercetare disciplinară.

Cred că aici trebuie din nou să dăm atenție oricărei sesizări care ne parvine. Este normal ca orice este reclamat de un copil să fie luat în serios și verificat pentru că eu cred că numai așa putem să-i protejăm. Datoria conducerii școlii este să protejeze elevii care se află în incintă și în curtea școlii și de asemenea să colaboreze cu autoritățile în acest sens. 

Ceea ce aș dori să transmit părinților este că acest caz va fi tratat foarte serios. Am luat toate măsurile de sancționare prevăzute de lege dacă se vor demonstra abateri de la procedurile aflate în vigoare și aș dori să subliniez tuturor conducerilor școlilor și liceelor să aibă maximă atenție în ceea ce privește modul de siguranța și modul în care tratează semnalările fie de către elevi, fie de către părinți. Orice astfel de caz semnalat trebuie tratat cu responsabilitate, cu informarea tuturor autorităților care trebuia trebuie să ia măsuri, în așa fel încât copiii să fie protejați.”

Citește și:
Ligia Deca, despre cazul de la Școala Nicolae Titulescu: Am solicitat Inspectoratului Școlar al Municipiului București să transmită ministerului concluziile cercetării. Reiterez obligația școlilor de a urma Procedura privind gestionarea cazurilor de violență
Cazul de la Școala Nicolae Titulescu. Există o plângere cu rezultat din partea parchetului de clasare și încă una care este în cercetare la acest moment. La Inspectoratul Școlar a fost depusă sesizare astăzi, la ora 8:50, susțin Sorin Ion și Vlad Drînceanu
Părinții unor copii de la Școala Nicolae Titulescu din București protestează după un caz de abuz sexual asupra unui elev

3 comments
  1. Ca director de scoala cand parintii te anunta ca baietelul lor in varsta de 8 ani si ulterior de 10 ani, nu te faci ca ploua sub o falsa discretie care ii foloseste doar violatorului, ci sesizezi toate organele abilitate sa rezolve asa ceva. Ca sa nu mai spun ca nu este justificata nici inchiderea primului dosar de catre pricurorul de caz sub pretextul ca violatorul nu poate fi tras la raspundere fiindca este minor. Violatorul are parinti si acestia trebuie sa raspunda pt fapta odraslei lor needucate, iar odrasla sa fie educata/reeducata de cei abilitati legal sa o faca. In tara noastra exista nu doar Legea invatamantului, ci si Coduri penale si de procedura penala care se coroboreaza unele cu altele. In fapt, directoarea scolii nu a vrut sa se complice invocand in mod fals “discretia”. Ma intreb daca era violat copilul directoarei sau al procurorului de caz daca mai era invocata “discretia” sau dosarul era inchis asa usor? Si de ce violatorul, chiar minor fiind, mai este lasat printre ceilalti copii? Care este mesajul pe care il primesc copiii in aceasta situatie?

  2. bine punctat!
    și la Bac mi se pare jenanta măsură cu condusul elevului la wc…
    și da …la toaleta ce faci?! pui camere???? întri cu ei???? sincer,acum,poate Dna ministru are soluții….

  3. interesant e ca dai afara directorul pentru ce s-a intamplat intre elevi la WC. Pai n–ai voie nici macar sa-i pui in banca daca nu vor, la ora zic, daca le faci observatii iar nu e bine, in schimb ei se joaca pe telefoane toata ora si ministerul nu vrea sa interzica accesul elevilor in scoala cu telefoane, pai ce poti sa faci ca director, te duci dupa ei la toaleta, si asa sunt minori nici macar nu pot fi trasi la raspundere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like