Ligia Deca: Publicarea tuturor notelor evaluatorilor la examenele naționale este o solicitare nouă și va fi analizată pentru anul următor

Foto: Grigore Popescu / Agerpres Foto

Ligia Deca a spus luni, într-o conferința de presă, că analizează solicitarea ca anul viitor să se publice toate notele de la Evaluarea Națională și de la BAC: adică nota dată la fiecare materie de fiecare evaluator, nu doar nota finală. Ministra Educației a răspuns unei întrebări adresate de Edupedu.ro: “Este o solicitare nouă, publicarea tuturor notelor evaluatorilor și ca orice altă sugestie de îmbunătățire a procesului, va fi analizată pentru anul următor”, a spus Deca în conferința de presă, organizată după publicarea rezultatelor de la BAC 2024. Amintim, Edupedu.ro a semnalat că toate notele de la fiecare disciplină, de la Evaluarea Națională, inclusiv cele date de fiecare evaluator în parte, ar trebui să fie publicate de Ministerul Educației și de școli, nu numai „notele finale”, potrivit metodologiei oficiale.

Minista Educației, Ligia Deca, a spus că “publicarea tuturor notelor evaluatorilor și ca orice altă sugestie de îmbunătățire a procesului, va fi analizată pentru anul următor”. Răspunsul vine în contextul în care în prezent, nota afișată pe fiecare materie reprezintă de fapt media dintre cele două note date de evaluatori, atunci când corectează o lucrare. Recent, Asociația Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a publicat o petiție și a depus la Ministerul Educației o scrisoare deschisă prin care cere mai multă transparență în desfășurarea examenelor naționale.

Răspunsul Ligiei Deca din conferința de presă:

Edupedu.ro: Metodologia prevede la articolul 14, alineatul 2, publicarea tuturor notelor pentru ambele discipline la Evaluarea Națională și pentru toate disciplinele la Bacalaureat, la articolul 70, alin. 12. Dumneavoastră, în aceeași metodologie, definiți nota finală ca nota formată din notele evaluatorilor și publicați de fapt doar nota finală, adică media celor două note ale evaluatorilor, nu notele. De ce nu publicați toate notele pentru a fi și mai transparent procesul și pentru ca un elev să știe dacă un evaluator l-a evaluat poate la un punct diferență față de celălalt evaluator, contestația are rost. Ar fi un exercițiu de transparență și prevăzut de metodologie.

Ligia Deca: Metodologia are o formulare similară în ultimii ani. Întotdeauna datele sau publicate în formatul în care se publică și în acest an. Este o solicitare, așa cum vă spuneam, nouă, publicarea tuturor notelor evaluatorilor și ca orice altă sugestie de îmbunătățire a procesului, va fi analizată pentru anul următor”.

Ce prevede metodologia în cazul ambelor examene naționale

La Evaluarea Națională, la art. 14, alin 2 este prevăzut că:

(2) Pentru comunicarea notelor obţinute la examenul de evaluare naţională, înainte de
etapa de depunere şi soluţionare a contestaţiilor, comisiile din unităţile de învăţământ –
centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare naţională care
cuprinde: codul candidatului, unitatea de învăţământ de provenienţă, notele obţinute la
fiecare probă scrisă
, media sau menţiunile “absent”/”eliminat din examen”, după caz.

La Bacalaureat, precizarea similară este făcută la art. 70, alin 12:

(12) Pentru comunicarea rezultatelor finale ale bacalaureatului se întocmesc şi se
afişează liste nominale care cuprind: numele şi prenumele candidaţilor, notele
obţinute la fiecare probă scrisă
, media generală, acolo unde este cazul, participarea şi,
după caz, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor şi rezultatul
final: „reuşit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”.

Informații de context

Amintim, Edupedu.ro a scris că toate notele de la fiecare disciplină, de la Evaluarea Națională, inclusiv cele date de fiecare evaluator în parte, ar trebui să fie publicate de Ministerul Educației și de școli, nu numai „notele finale”, potrivit metodologiei oficiale.

Recent, Asociația Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a cerut Ligiei Deca printr-o petiție, care a strâns 20.00 de semnături, să emită un ordin de ministru astfel încât să existe transparență la examenele naționale. Printre solicitări:

Amintim că Edupedu.ro a scris că mai multe măsuri menite să transparentizeze examenele naționale sunt solicitate printr-o scrisoare deschisă publicată de către vicepreședinta Federației Părinților și Aparținătorilior Legali (FEPAL) depusă la Ministerul Educației, adresată ministrei Ligia Deca.

Ministerul Educației a răspuns solicitării: lucrările nu pot fi văzute de elevi înainte de contestații, deoarece necesită atât modificarea cadrului legal aplicabil examenelor din anul școlar 2023-2024, cât și dezvoltarea aplicației informatice.  

Depunerea contestațiilor pentru BAC este pe 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Între 9 și 11 iulie are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 12 iulie afișarea rezultatelor finale, conform calendarului de BAC 2024.

Citește și:

Absolvenții de liceu care au dat Bacalaureatul anul acesta nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestație, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la o petiție cu aproape 20.000 de semnatari: Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile
BREAKING Rezultate Bacalaureat 2024 au fost publicate de Ministerul Educației. Listele cu notele și mediile candidaților înainte de contestații, pe județe
Exit mobile version