Ligia Deca: Publicarea tuturor notelor evaluatorilor la examenele naționale este o solicitare nouă și va fi analizată pentru anul următor

13.320 de vizualizări
Foto: Grigore Popescu / Agerpres Foto
Ligia Deca a spus luni, într-o conferința de presă, că analizează solicitarea ca anul viitor să se publice toate notele de la Evaluarea Națională și de la BAC: adică nota dată la fiecare materie de fiecare evaluator, nu doar nota finală. Ministra Educației a răspuns unei întrebări adresate de Edupedu.ro: “Este o solicitare nouă, publicarea tuturor notelor evaluatorilor și ca orice altă sugestie de îmbunătățire a procesului, va fi analizată pentru anul următor”, a spus Deca în conferința de presă, organizată după publicarea rezultatelor de la BAC 2024. Amintim, Edupedu.ro a semnalat că toate notele de la fiecare disciplină, de la Evaluarea Națională, inclusiv cele date de fiecare evaluator în parte, ar trebui să fie publicate de Ministerul Educației și de școli, nu numai „notele finale”, potrivit metodologiei oficiale.

Minista Educației, Ligia Deca, a spus că “publicarea tuturor notelor evaluatorilor și ca orice altă sugestie de îmbunătățire a procesului, va fi analizată pentru anul următor”. Răspunsul vine în contextul în care în prezent, nota afișată pe fiecare materie reprezintă de fapt media dintre cele două note date de evaluatori, atunci când corectează o lucrare. Recent, Asociația Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a publicat o petiție și a depus la Ministerul Educației o scrisoare deschisă prin care cere mai multă transparență în desfășurarea examenelor naționale.

Răspunsul Ligiei Deca din conferința de presă:

Edupedu.ro: Metodologia prevede la articolul 14, alineatul 2, publicarea tuturor notelor pentru ambele discipline la Evaluarea Națională și pentru toate disciplinele la Bacalaureat, la articolul 70, alin. 12. Dumneavoastră, în aceeași metodologie, definiți nota finală ca nota formată din notele evaluatorilor și publicați de fapt doar nota finală, adică media celor două note ale evaluatorilor, nu notele. De ce nu publicați toate notele pentru a fi și mai transparent procesul și pentru ca un elev să știe dacă un evaluator l-a evaluat poate la un punct diferență față de celălalt evaluator, contestația are rost. Ar fi un exercițiu de transparență și prevăzut de metodologie.

Ligia Deca: Metodologia are o formulare similară în ultimii ani. Întotdeauna datele sau publicate în formatul în care se publică și în acest an. Este o solicitare, așa cum vă spuneam, nouă, publicarea tuturor notelor evaluatorilor și ca orice altă sugestie de îmbunătățire a procesului, va fi analizată pentru anul următor”.

Ce prevede metodologia în cazul ambelor examene naționale

La Evaluarea Națională, la art. 14, alin 2 este prevăzut că:

(2) Pentru comunicarea notelor obţinute la examenul de evaluare naţională, înainte de
etapa de depunere şi soluţionare a contestaţiilor, comisiile din unităţile de învăţământ –
centre de examen tipăresc lista rezultatelor examenului de evaluare naţională care
cuprinde: codul candidatului, unitatea de învăţământ de provenienţă, notele obţinute la
fiecare probă scrisă
, media sau menţiunile “absent”/”eliminat din examen”, după caz.

La Bacalaureat, precizarea similară este făcută la art. 70, alin 12:

(12) Pentru comunicarea rezultatelor finale ale bacalaureatului se întocmesc şi se
afişează liste nominale care cuprind: numele şi prenumele candidaţilor, notele
obţinute la fiecare probă scrisă
, media generală, acolo unde este cazul, participarea şi,
după caz, rezultatele obţinute la probele de evaluare a competenţelor şi rezultatul
final: „reuşit”/„respins”/„neprezentat”/„eliminat din examen”.

Informații de context

Amintim, Edupedu.ro a scris că toate notele de la fiecare disciplină, de la Evaluarea Națională, inclusiv cele date de fiecare evaluator în parte, ar trebui să fie publicate de Ministerul Educației și de școli, nu numai „notele finale”, potrivit metodologiei oficiale.

Recent, Asociația Federației Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) a cerut Ligiei Deca printr-o petiție, care a strâns 20.00 de semnături, să emită un ordin de ministru astfel încât să existe transparență la examenele naționale. Printre solicitări:

  • Candidații care au susținut examenul național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie să-și poată vedea lucrările înainte de contestații. Astfel, se evită contestaţiile “în orb”.
  • La afișarea notelor la probele scrise ale Evaluării Naționale și ale Bacalaureatului să apară notele acordate de cei 2 sau după caz 4 corectori, din care a rezultat media ce a generat nota elevului, la fiecare probă.

Amintim că Edupedu.ro a scris că mai multe măsuri menite să transparentizeze examenele naționale sunt solicitate printr-o scrisoare deschisă publicată de către vicepreședinta Federației Părinților și Aparținătorilior Legali (FEPAL) depusă la Ministerul Educației, adresată ministrei Ligia Deca.

Ministerul Educației a răspuns solicitării: lucrările nu pot fi văzute de elevi înainte de contestații, deoarece necesită atât modificarea cadrului legal aplicabil examenelor din anul școlar 2023-2024, cât și dezvoltarea aplicației informatice.  

Depunerea contestațiilor pentru BAC este pe 8 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Între 9 și 11 iulie are loc rezolvarea contestațiilor, iar pe 12 iulie afișarea rezultatelor finale, conform calendarului de BAC 2024.

Citește și:

Absolvenții de liceu care au dat Bacalaureatul anul acesta nu vor putea să-și vadă lucrările înainte de contestație, potrivit unui răspuns al Ministerului Educației la o petiție cu aproape 20.000 de semnatari: Vizualizarea lucrărilor înainte de etapa de depunere a contestațiilor ar presupune modificarea legislației aplicabile
BREAKING Rezultate Bacalaureat 2024 au fost publicate de Ministerul Educației. Listele cu notele și mediile candidaților înainte de contestații, pe județe

10 comments
  1. Legi ale educației făcute după reclamații nicidecum după principii didactice și pedagogice! Cu așa legi nu este de mirare că am ajuns cea mai proastă nație după ’89!

  2. De ce la simulare am primit biletele acelea lungi cu ambele note ale celor 2 evaluatori si acum nu ? Puteam vedea diferenta pana la 1 punct si făceam contestatie. Copilul meu nu se incadreaza la un liceu real sau uman cu 7.47…..o sa il înscriu clasa rusă sau bulgară sau ungară sau neogreaca….etc, romana nu poate invata ca na avem pretentii foarte mari de la ei ..După ce nu va faceti treaba la ore , nu au fost pregătiți la clasa pentru evaluare pe motiv că nu a predat materia a 8 a…..este problema mea sau a voastră ca sunteti platiti …….rusine !! sa mergem si sa lucram pentru altii ca asta oferiți.

    1. De ai dracului ce sunt!
      Avem voie sa vedem lucrările, după ce au fost depuse contestațiile, dar fara notele corectorilor.
      Ce idioțenie este aceasta?
      Copilul meu este convins că la matematica a luat cel puțin 50 sutimi maI puțin, iar la romana aproape un punct, dar după rezolvarea testelor cu profesorii de la școala i s- a spus că nota se poate micșora și atunci s-a speriat și nu a avut curajul sa mai dacă contestație.
      M-am săturat de asemenea sistem!

  3. Este o idee buna cum ar fi și cea de a putea vedea și lucrarea copilului! Tot vorbim de transparenta în toate domeniile !

  4. De ce nu anul acesta?Sunt profesori care se lauda ca nici măcar nu au citit ce au scris copiii la evaluare.Au zis ca oricum sunt plătiți și dacă nu își bat capul cu evaluarea lucrării. Au dat note cum le-a venit, adică în batjocura. Cer măriri de salariul și noi ii susținem pt.ca să-și bata joc de copiii noștri. Rușinos.

    1. Vă rog frumos să nu mai generalizăm. Indiferent de domeniul de activitate, vă asigur că vă găsesc și eu un coleg care să nu își facă treaba dar, nu vin să vă spun tuturor că nu o faceți. Eu am fost corector atât la E.N cât și la Bacalaureat și am corectat fiecare lucrare în detaliu, având și 3 zile de corectare. Cât despre salariu, vă spun că am întrat în acest sistem “doar” cu prima notă pe județ și mi-am luat toate examenele cu brio. Este normal ca, după 3 ani de studiu universitar, să avem salarii care rivalizează cu salariul unui muncitor necalificat, în anumite domenii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reclamele pentru țigări electronice, de tip Vape sau dispozitive cu tutun încălzit, interzise în școli și la o distanță mai mică de 200 de metri de acestea – Lege adoptată de deputați, trimisă la promulgare

Publicitatea pentru țigări electronice și alte produse similare este interzisă în unitățile de învățământ și în apropierea acestora, prin modificări aduse legislației existente, ce interzicea doar publicitatea pentru produse de…
Vezi articolul

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, este doctorand la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, iar îndrumătorul său este directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac. Festivalul a primit cei mai mulți bani sub mandatul lui Romașcanu

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu îl are ca îndrumător de doctorat pe directorului Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac. Festivalul a primit cei mai mulți bani sub mandatul…
Vezi articolul